یک مقام وزارت خارجه آمریکا پکن را متهم کرده است که با ویرانی یا تعطیلی مساجد در استان سین کیانگ، در شمال غربی چین، قصد محو هویت اسلامی اویغورها را دارد.
این مقام آمریکایی، که نخواست نامش فاش شود، گفت «حزب کمونیست چین» در کارزارش علیه اقلیت اویغور نمادهای مذهبی را از مساجد برچیده و آنها را به شدت تحت نظر گرفته است: «پکن، در راستای تلاش های جاری برای محو ایمان اسلامی و بازپروری مسلمانان، مساجد، زیارتگاه ها، گورستان ها و دیگر بناهای اسلامی را تعطیل یا نابود کرده است.»
مقام آمریکایی با اشاره به این که اقدامات پکن مسلمانان را از امکان انجام فرائض دینی شان در اماکن عمومی محروم کرده است، به صدای آمریکا گفت: «مناره ها و گنبدهای مساجدی که اجازه یافته اند باز بمانند ویران شده است و این اماکن به شدت زیر نظر دوربین های مدار بسته و نیروهای امنیتی قرار دارند.»
باور عمومی بر این است که حدود ۱۳ میلیون اقلیت قومی اویغور و دیگر اقلیت های ترک مسلمان در منطقه سین کیانگ زندگی می کنند.
دولت چین از اوایل سال ۲۰۱۷ متهم بوده که با بازداشت و بازپروری اجباری افراد بی باور به ایدئولوژی حکومت، به سرکوب خشونت باری دست زده است.
مقام های چین برنامه بازداشت ادعایی را یک مرکز بازپروری توصیف کرده و می گوید تلاش ها در سین کیانگ معطوف به محدود کردن تهدید افراط گرایی اسلامی است.
دولت آمریکا و سازمان های حقوق بشری می گویند دست کم ۱ میلیون اویغور در اردوگاه هایی نگهداری می شوند که در آن جا در معرض شکنجه و کار اجباری هستند.
بر مبنای تحقیقات «پروژه حقوق بشر اویغور»، یک سازمان مستقر در واشنگتن که هزینه هایش از سوی «موقوفه ملی دموکراسی» تامین می شود، از اواخر سال ۲۰۱۶ حدود ۱۰ تا ۱۵ هزار مسجد و دیگر اماکن مذهبی در شهرها و مناطق سراسر سین کیانگ ویران شده است. این آمار حدود ۴۰ درصد کل عبادتگاههای مسلمانان در آن منطقه را شامل می شود.
از جمله مساجد تخریب شده، یک بنای تاریخی متعلق به قرن سیزدهم است که مکان فرهنگی حفاظت شده محسوب می شد.