مقبره های باستانی چین در معرض تهاجم دزدان عتیقه

کاوش باستانشناسان در یک مقبره خشتی ۱۷۰۰ ساله، اما دزدان پیشتر مقبره را غارت کرده اند

کاوش باستانشناسان در یک مقبره خشتی ۱۷۰۰ ساله، اما دزدان پیشتر مقبره را غارت کرده اند

به گزارش روزنامه انگلیسی گاردین، گنجینه های باستانی چین در خطر تهاجم کاشفان غیرقانونی و سوداگرانی هستند که در آرزوی یافتن گنج، مقبره های باستانی را می شکافند و شواهد باستانی را نابود می کنند.

دزدان مقبره های باستانی، با انفجار دینامیت و حتی بولدوزر به اعماق مقبره ها نفوذ می کنند و برای جستجوی آن ها از دوربین های دید شب و محفظه های اکسیژن استفاده می کنند.

پلیس چین فعالیت علیه دزدان مقبره را افزایش داده و دولت این کشور در حمایت از مناطق باستانی و شناسایی مهاجمان جوینده گنج، تمهیداتی را درنظر گرفته است.

دزدی مقبره های باستانی، مشکلی جهانی است که قرن هاست ادامه دارد. اما در کشور قدیمی چین با وجود هزاران منطقه باستانی که بسیاری از آن ها در نقاط دور افتاده قرار گرفته اند، مقابله با این روند، بویژه مشکل است.

گاردین به نقل از پرفسور وی ژنگ، باستان شناس دانشگاه پکن می نویسد: «قبلا چین مقبره های باارزش زیاد داشت و هرچند دستبرد و تهاجم به مقبره ها خیلی دردناک بود اما باز هم مقبره های دست نخورده وجود داشت. اما امروزه مقبره های بسیاری نابود شده اند یافتن مقبره های دست نخورده مشابه خیلی سخت است».
گروه باستان شناسی این دانشگاه بیش از ۹۰۰ مقبره در یکی از مناطق باستانی چین پیدا کرده است که تقریبا به تمامی شان دستبرد زده شده است. آنان دو سال را صرف حفاری در دو مقبره عظیم کردند که متعلق بود به خاندان باستانی چو. باستان شناسان متوجه شدند که دزدها هر دو مقبره را خالی کرده اند. آقای ژنگ می گوید: «فاجعه است. حالا باستان شناسان، ردپای دزدان مقبره را دنبال می کنند».

کارشناسان می گویند این وضع پس از بازشدن اقتصاد چین و بوجود آمدن بازار این کالاها بدست مجموعه دارهای داخلی و خارجی ، بدتر شد.

ژنگ به ضرب المثلی اشاره می کند که در دهه ۸۰ میلادی ظهور کرد:«اگر می خواهی پولدار شوی، مقبره قدیمی را بکاو و یک شبه میلیونر شو». اما این باستان شناس و استاد دانشگاه پکن درعین حال می گوید فشار مقامات و مسئولان به کاهش روند غارت اشیاء باستانی کمک کرده است. طبق آمار های رسمی، پلیس چین در سال ۲۰۱۰ ،۴۵۱ پرونده غارت مقبره و ۳۸۷ دزدی عتیقه را بررسی کرده است. در شش ماه نخست آن سال پلیس، ۷۱ باند را از هم پاشید، ۷۸۷ مظنون را بازداشت و ۲۳۶۶ شیء عتیقه را ضبط کرد. بازداشت شدگان به پرداخت جریمه نقدی و حبس هایی از سه تا ده سال و در مواردی حبس ابد محکوم شدند.

مقامات می گویند غارتگران مقبره بسیار حرفه ای عمل می کنند. باندهای فعال در استان هایی که مقبره های باستانی زیاد دارند، مهارت های خود را به دیگر نقاط می آموزند. یک کارشناس چینی تخمین می زند که حدود ۱۰۰ هزار نفر در سطح کشور به نوعی در کار خرید و فروش عتیقه دست دارند.

روزنامه چاینا دیلی به نقل از یک محقق چینی گفته است که باندهای تبهکاری اغلب گروه های باتجربه را برای غارت مقبره ها استخدام کرده و اشیاء را به سرعت به دلالان می فروشند. دزدها همچنین برای کشف مقبره ها و پنهان شدن از پلیس، از کشاورزان استفاده می کنند.

مقامات محلی منابع کافی برای جلوگیری از این روند ندارند و اغلب دزدی ها را اولویت کاری خود نمی دانند. دیگران نیز با دریافت رشوه چشم خود را به روی غارت مقبره ها می بندند.
گاهی دزدها برای چندین ماه به مقبره رفت و آمد می کنند. در برخی موارد دزدها در کنار مقبره کارگاه کوچکی می سازند تا ورود و خروجشان به مقبره جلب توجه نکند.

مجموعه داران خارجی هم سهمی برابر با دزدها در غارت مقبره ها دارند: قیمت های بالایی که آنان پیشنهاد می کنند در واقع مشوقی است برای غارت بیشتر.

آقای وی، محقق در غارت آثار تاریخی به گاردین گفته است: «آثار فرهنگی سرقت شده معمولا در ابتدا از طریق هنگ کنگ و ماکائو به خارج می روند و سپس از تایوان، کانادا، آمریکا یا کشورهای اروپایی سردر می آورند». سال گذشته، یک تابوت ۲۷ تنی به جا مانده از سلسله شیان به آمریکا برده شد. چهار سال طول کشید تا چین کلکسیونر خریدار تابوت که برای آن ۱ میلیون دلار پرداخت کرده بود، شناسایی کند و تابوت را به چین بازگرداند.

یک مقام حفاظت از آثار فرهنگی چین گفته است «اگر گام های موثر و فوری برای حفاظت از آثار تاریخی برنداریم، تا ده سال دیگر هیچ کدام از این اشیاء در چین نخواهند بود».

یک باستان شناس گفته است مشخصات باارزشی چون چگونگی و زمان ساخت مقبره معمولا طی تهاجم ها نابود می شود. یعنی جدای از غارت شدن اشیاء ارزش آکادمیک و تاریخی مکان ها نیز نابود می شود.