در پی کاهش بی سابقه فروش غذای آماده در چین، فروشگاههای زنجیره ای این نوع غذاها به تکاپو افتاده اند تا مگر از کاهش بیشتر فروش جلوگیری کنند.
داستان از آنجا شروع شد که تلویزیون شانگهای برنامه ای را پخش کرد که در آن کارگران کارخانه ای را نشان می داد که گوشت را از روی زمین برمیداشتند و بسته بندی می کردند، یا گوشت را بدون دستکش پلاستیکی جابجا می کردند، و بدتر از آن، تاریخ مصرف بسته های گوشت را عوض می کردند تا آن را تازه نشان دهند.
این شرکت، موسوم به هوسی فود، یکی از شرکتهای وابسته به گروه او- اس- آی OSI مستقر در ایالات ایلینوی آمریکا است، که به رستورانها غذای آماده می رساند؛ و رستورانهای زنجیره ای مک دانلد، پیتزا هات، ک-اف-سی و برگر کینگ از جمله رستورانهای زنجیره ای هستند که از گوشتهای این شرکت استفاده می کنند.
بی کاوندار تحلیلگر مؤسسه تحقیقات بازاریابی چین می گوید:
« به نظر من این موضوع به مسأله مهمی اشاره دارد که چین سالها است گرفتار آن است، و آن اینکه اقتصاد این کشور جهش بزرگی به جلو داشته و مصرف کنندگان هر روز بیشتر و بیشتر می خواهند و سلیقه آنها در انتخاب رستوران یا فروشگاههای خواربار تنوع بیشتری پیدا کرده است؛ و برای دولت و فروشندگان خیلی مشکل است که نیازمندیهای رو به فزون این گونه مشتریان را تأمین کنند، و با رشد آن پیش بروند ؛ و در عین حال عرضه را با تقاضا ، به کیفیت مطلوب مشتریان تطبیق بدهند.»
در آمد شرکت او-اس- آی در چین با سرعت سرسام آوری افزایش داشته است ؛ چون مؤسسات تولید غذای آماده این کشور را بهترین بازار برای خود می دانند.
از یک سو طبقه متوسط چین آماده خوردن گوشت مرغ، همبرگر و سیب زمینی سرخ کرده است، و از سوی دیگر کارخانجات تولید غذا، آمادگی کافی ندارند که این مواد را با کیفیت خوب تهیه و به موقع عرضه کنند.
بن کاوندار در ادامه می گوید: بسیاری از تولید کنندگان، تا همین یکی دو سال پیش، از حرفه خود زیاد سر رشته نداشتند؛ به همین دلیل هنوز هم با مشکل روبرو هستند.
شرکت او-اس- آی یک برنامه ۴۰۰ میلیون دلاری برای گسترش دارد، که شامل نصب ۳ واحد تولید و عمل آوردن طیور است؛ اما وحشتی که از عدم ایمنی و فساد مواد غذایی پیش آمده ، ممکن است اجرای این برنامه را متوقف کند.
اخیراً پلیس چین ۵ کارمند شرکت هوسی فود شعبه شانگهای را بازداشت کرد و شرکت مجبور شد در تاریخ بیستم ژوئیه فعالیت خود را متوقف کند.
اخبار مربوط به شرکتهای تولید غذای آماده به رسانه های چین نیز رسیده است. کاوندار می گوید: دولت چین می تواند پرونده شرکت هوسی فود را به عنوان نمونه تولیدکنندگان دیگر قرار دهد؛ و به آنها بگوید چه بکنند و چه نکنند؛ و وقتی دولت می بیند که فروشندگان این نوع مواد غذایی خارجی هستند رفتارش خشن تر و ستیزه جویانه می شود تا پیامی باشد برای بقیه تولید کنندگان .
در این هفته شبکه زنجیره ای مک دانلد اعلام کرد که دیگر همبرگر به چین نخواهد فروخت، و شرکت یام براند هم گفت وحشت ناشی از این رویدادها اثرات بسیار منفی و زیانباری بر شرکتهای ک-اف-سی و پیتزا هات داشته است.