چین همکاری تجاری خود را با برزیل روز پنجشنبه با انجام معاملهای به ارزش ۷ ميليارد و ۵۰۰ ميليون دلار گسترش داد. بر اساس اين قرارداد چين علاوه بر تامين مالی شرکت معدن برزيلی «واله» و خرید ۶۰ هواپیمای جت مسافری از کمپانی هواپیماسازی «امبرائر»، در زمینه سرمایهگذاری در زیرساختهای برزيل نیز تجدید عهد کرده است.
براساس قراردادهای مالی و صنعتی بين دو کشور که رؤسای جمهوری دو کشور، شی جين پينگ و ديلما روسف، به امضا رساندند، چين و برزيل برای ساخت راههای آهن با يکديگر همکاری نزديکی خواهند داشت تا از يک سو برزيل کمبودهای زيرساختی خود را کاهش دهد و از سوی ديگر چين به مواد غذايی ارزان دست پيدا کند.
به قول يک مقام ارشد برزیلی، یکی از پروژههای در دست مطالعه، ساختمان یک خط آهن از ساحل اقیانوس اطلس در برزیل است که سواحل شرقی کشور را از طريق کوههای آند به کشور پرو در اقیانوس آرام متصل میکند و به اين ترتيب میتواند هزینههای حمل و نقل غله برزیل به چین را به میزان ۳۰ دلار در هر تن کاهش دهد.
تجارت بین چین و برزیل که در مقطع ۲۰۰۲ معادل ۳ ميليارد و ۲۰۰ ميليون دلار در سال بود، اکنون به ۸۳ میلیارد و ۳۰۰ ميليون دلار در سال رسيده است، و صادرات سنگ آهن، سویا و روغن بخش عمدهای از صادرات برزیل به چين را تشکيل میدهد، و اين امر چين را تبديل به بزرگترین شریک تجاری این کشور آمریکای جنوبی کرده است.
اين مقام ارشد که عضو کابينه برزيل است و نخواست نامش فاش شود، گفت «دو نگرانی اصلی استراتژیک چین امنیت انرژی و امنیت غذایی است. از هر دو جهت برزیل شریک ایده آلی برای چين است.»
رئیس جمهوری چین، پس از نشست سران اعضای بلوک اقتصادهای نوظهور – که در انگليسی به آنها «بريکس» میگویند (حروف اول اسامی انگلیسی کشورهای عضو: برزیل، روسیه، هند، چین و آفریقای جنوبی) -- که در آن راهاندازی يک بانک توسعه و يک صندوق ذخيره پولی با نقدينگی ۱۰۰ ميليارد دلار اعلام شد، از برازيليا ديدن کرد. بانک توسعه و صندوق ذخيره پولی، که مقر آنها در شانگهای خواهد بود، قرار است به تامين مالی پروژههای زيرساختی بپردازد، و در اين راستا منبعی جايگزين نهادهای مالی بينالمللی تحت سيطره غرب جهت تامين مالی کشورهای در حال رشد باشد.
در نشانهای از تعمیق روابط مالی بین چين و برزيل، بانک ساختمانی چین کسب ۷۲ درصد سهام يک بانک استقراضی متوسط، موسوم به بانک مالی و صنعتی SA، را در ماه اکتبر گذشته در قراردادی به ارزش ۱ ميليارد و۶۰۰ ميليون دلار خريد.
اگزيمبانک چين يک خط اعتباری ۳ ساله به ارزش ۵ ميليارد دلار برای شرکت واله باز کرد تا با استفاده از آن بتواند از شرکتهای چينی، کشتی و لوازم ديگر بخرد، اما از پيدا کردن راه حلی برای بنبست بر سر امتناع چين از صدور مجوز برای لنگر انداختن کشتیهای حامل سنگ آهن متعلق به واله در بندهای چين سخنی به ميان آورده نشد.
واله، بزرگترین صادرکننده سنگ آهن جهان، اکثر تولیدات خود را به چین میفرستد.
بانک مرکزی چین خط اعتباری دومی با سقف ۲و نيم ميليارد برای خرید تجهیزات و خدمات چینی برای واله افتتاح کرد.
سومين شرکت هواپيماسازی جهان، امبرائر، ۴۰ هواپيما به بزرگترين مشتری آسيايیاش، خطوط هوايی تيانجين، خواهد فروخت.
سرعت سرمایهگذاری با تمرکز جدید چین بر کمبود زیرساختهای برزیل میتواند شتاب گيرد.