نقض حقوق کودکان در جریان سرکوب اعتراضات؛ دست‌کم ۲۸ کودک کشته شدند

شماری از کودکان کشته شده در اعتراضات سراسری اخیر

گزارش‌ها حاکی از آن است که در اعتراضاتی که پس کشته شدن مهسا امینی تحت بازداشت پلیس امنیت اخلاقی در ایران به راه افتاده است، دست‌کم ۲۸ کودک کشته، و صدها کودک دیگر عمدتاً در زندان‌های بزرگسالان بازداشت شده‌اند.

آتش این اعتراضات که از مراسم خاکسپاری مهسا شعله‌ور شد، به‌رغم سرکوب حکومتی که تا به حال به کشته شدن ده‌ها نفر و بازداشت صدها نفر دیگر انجامیده، به یکی از بزرگترین اعتراضات سال‌های اخیر ایران تبدیل شده است.

انجمن حمایت از حقوق کودکان ایران نیروهای امنیتی را به دلیل توسل به خشونت علیه کودکانی که در مدارس و خیابان‌ها تظاهرات کرده‌اند، محکوم کرد. در بیانیه انجمن، که در وبسایت آن منتشر شده، آمده است: «بر اساس آمار، در این درگیری‌ها ۲۸ کودک [افراد زیر ۱۸ سال] کشته شده‌اند که بیشترشان در استان محروم سیستان و بلوچستان بوده‌اند.»

این انجمن همچنین از بی‌خبر گذاشتن خانواده‌ها از محل نگهداری فرزندانشان، رسیدگی به پرونده‌ها بدون حضور وکیل، و نبود قاضی و پلیس کودکان» انتقاد کرده و گفته است که دولت «باید پاسخگو باشد» و «هر کسی، در هر مقامی، را که عامل خشونت، آزار و اذیت کودکان یا مرگ آنها بوده»، معرفی و مجازات کند.

علی فدوی، جانشین فرمانده سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، روز ۱۳ مهر به رسانه‌های ایران گفت که «میانگین سنی بازداشت‌شدگان در بسیاری از اعتراضات اخیر ۱۵ سال بوده است.» به گفته فدوی، بعضی از نوجوانان و جوانان دستگیر شده در اعترافات خود واژه‌های کلیدی مشابهی را به کار برده‌اند، و آشوب‌های خیابانی را به بازی‌های ویدئویی تشبیه کرده‌اند.

شمار زیادی از دانش‌آموزان دبیرستان در تظاهرات هفته‌های اخیر شرکت داشته‌اند.

صندوق کودکان سازمان ملل متحد، یونیسف، روز دوشنبه از گزارش‌های مربوط به «کشته شدن، زخمی شدن و بازداشت کودکان و نوجوانان در ایران» به شدت ابراز نگرانی کرد.

دور جدید اعتراضات سراسری ایران از ۲۵ شهریور آغاز شده و در همه استان‌های کشور جریان داشته است.

در جریان این دور اعتراضات که پس از کشته شدن مهسا (ژینا) امینی در بازداشت از سر گرفته شده است، تا کنون شعارهایی از جمله «مرگ بر خامنه‌ای»، «مرگ بر دیکتاتور»، «زن، زندگی، آزادی»، «خامنه‌ای قاتله، حکومتش باطله»، «فتنه ۵۷، عامل هر فلاکت»، «این آخرین پیامه، هدف خود نظامه»، «آذربایجان بیدار است، حامی کردستان است»، «کردستان، چشم و چراغ ایران»، «کشتن برای روسری، تا کی چنین خاک بر سری»، «نه روسری، نه توسری، آزادی و برابری»، «فکر نکنید امروزه، قرار ما هرروزه»، «وای به روزی که مسلح شویم»، «رضا شاه،‌ روحت شاد»، «توپ تانک مسلسل دیگر اثر ندارد، به مادرم بگویید دیگر دختر ندارد»، «هر یه نفر کشته شه، هزار نفر پشتشه»، و «کردستان، زاهدان، خونین تمام ایران» سر داده شده است.

مهسا امینی ۲۲ ساله که به همراه خانواده‌اش از سقز به تهران سفر کرده‌ بود، ۲۲ شهریور توسط گشت ارشاد بازداشت و به مرکز پلیس امنیت اخلاقی، مشهور به بازداشتگاه وزرا منتقل شد. او ساعاتی بعد با آمبولانس به بیمارستان کسری برده شد و در بخش مراقبت‌های ویژه بستری شد و ۲۵ شهریور جان باخت.