ایتالیا خواستار آزادی فوری چچیلیا سالا، خبرنگار بازداشت‌شده در ایران شد

ایتالیا روز شنبه ۸ دی‌ماه از مقامات جمهوری اسلامی خواست هر چه زودتر چچیلیا سالا، خبرنگار بازداشت شده ایتالیایی و محبوس در زندان اوین را آزاد کند.

جورجیا ملونی، نخست‌وزیر ایتالیا، با تاکید بر اینکه دولت ایتالیا تمام تلاش خود را برای بازگرداندن سالا به خانه «در سریع‌ترین زمان ممکن» به کار خواهد گرفت افزود:«این پرونده پیچیده است، ولی ما از تمام مسیرهای ممکن گفت‌وگو برای آزادی سالا استفاده می‌کنیم.»

آنتونیو تاجانی، وزیر امور خارجه ایتالیا، هم با اشاره به تلاشهای رم برای آزادی سالا گفت: «ما در تلاشیم این مسئله پیچیده را حل کنیم و در عین حال اطمینان حاصل کنیم که چچیلیا سالا در بهترین شرایط ممکن نگهداری می‌شود.»

شرکت کورا ناشر پادکست چچیلیا سالا، نیز در بیانیه‌ای با اشاره به انتقال چچیلیا به زندان اوین و مشخص نبودن دلیل بازداشت او تأکید کرد: «خبرنگاری جرم نیست، حتی در کشورهایی که آزادی‌های فردی و مطبوعاتی را سرکوب می‌کنند. او را به خانه بازگردانید.»

چچیلیا سالا، ۲۹ ساله، خبرنگار روزنامه «ایل فولیو» و مجری پادکست «داستان‌ها»، پیش از بازداشتش چندین قسمت از پادکست خود را از تهران منتشر کرده بود. یکی از این قسمت‌ها با عنوان «گفت‌وگویی درباره مردسالاری در تهران» منتشر شد.

او در تاریخ ۱۹ دسامبر، یک روز پیش از خروج از ایران، توسط نهادهای امنیتی در تهران بازداشت شد.

در ویدئویی که سه روز پیش از بازداشتش منتشر شده، سالا درباره زنانی صحبت می‌کند که بدون رعایت حجاب اجباری، قوانین سختگیرانه پوشش جمهوری اسلامی را نقض می‌کنند.

هنوز مشخص نیست که آیا این ویدئو یا قسمت‌های پادکست او با بازداشتش ارتباطی داشته است یا خیر. سالا پیش‌تر نیز چندین بار به ایران سفر کرده بود و برای اقامت اخیرش ویزای کاری دریافت کرده بود.

خبرنگاران خارجی حاضر در ایران ملزم هستند اخبار و تصاویرشان را براساس ملاحظات نهادهای امنیتی جمهوری اسلامی و دستورالعمل‌های محدودکننده وزارت ارشاد به رسانه‌های خود مخابره کنند و در تمام مدت فعالیتشان در ایران با نهادهای امنیتی در ارتباط و هماهنگی باشند.

صفحه اینستاگرام این روزنامه‌نگار که بیش از ۴۰۷ هزار دنبال‌کننده دارد، حاکی از آن است که او طی سال‌های گذشته نیز به ایران سفر و عکس‌ها و ویدیوهایی از اعتراضات «زن، زندگی، آزادی» و برخی زخمی‌شدگان آن همرسانی کرده است.

بسیاری از کارشناسان سیاسی و فعالان حقوق بشر می‌گویند که جمهوری اسلامی با توسل به اتهامات بی‌اساس، شهروندان خارجی و به ویژه شهروندان دو تابعیتی را بازداشت و از آنها به عنوان ابزار چانه‌زنی سیاسی استفاده می‌کند و در عمل، این شهروندان را به گروگان می‌گیرد.

در همین ارتباط، شیرین عبادی، رئیس کانون مدافعان حقوق بشر و برنده جایزه صلح نوبل، روز شنبه با اشاره به بازداشت چچیلیا سالا تاکید کرد: «اگر در رویه کشورهای غربی در برخورد با جمهوری اسلامی تغییری اساسی شکل نگیرد، خانم سالا آخرین گروگان نخواهد بود.»