وزیر امنیت عمومی کانادا، روز چهارشنبه ۳۰ خرداد در یک کنفرانس خبری در اتاوا، از قرار دادن سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در فهرست سازمانهای تروریستی این کشور خبر داد.
دومینیک لبلانک گفت: «این اقدام پیام روشنی میفرستد که کانادا از تمامی ابزارهایی که در دست دارد برای مبارزه با نهاد تروریستی «سپاه پاسداران انقلاب اسلامی» بهره خواهد برد.»
او افزود، در نتیجه این اقدام بر اساس قانون «حفاظت از مهاجرت و پناهندگی»، هزاران مقام ارشد دولت جمهوری اسلامی و سپاه پاسداران از ورود به کانادا منع شده و مقامات پیشین یا کنونی جمهوری اسلامی که هماکنون در کانادا هستند نیز ممکن است مورد تحقیق قرار گیرند یا اخراج شوند.
وزیر امنیت عمومی کانادا همچنین اشاره کرد که حکومت ایران بهطور پیوسته بیتوجهی کامل به حقوق بشر، چه در داخل و چه در خارج از ایران، نشان داده و همچنین تمایل به بیثبات کردن نظم مبتنی بر قوانین بینالمللی داشته است.
لبلانک در ادامه اضافه کرد، دولت کانادا اطمینان حاصل خواهد کرد که برای رژیم جمهوری اسلامی هیچ مصونیتی در رابطه با اقدامات غیرقانونی و حمایتش از تروریسم وجود نخواهد داشت.
او تأکید کرد کانادا برخی از شدیدترین اقدامات دنیا را علیه جمهوری اسلامی اعمال کرده است، از جمله فهرست کردن شماری از نهادهای تروریستی مانند حزبالله، حماس، جهاد اسلامی فلسطین و طالبان که از گذشته تا حال از حمایت سپاه پاسداران نفع بردهاند و منافع جمهوری اسلامی را در عرصه سیاست خارجی پیش میبرند.
این مقام دولت کانادا خاطرنشان کرد که اتاوا حکومت جمهوری اسلامی در ایران را به عنوان رژیمی شناخته است که در تروریسم و نقض سیستماتیک حقوق بشر نقش داشته است.
نمایندگان پارلمان کانادا ماه گذشته به اتفاق آرا این اقدام را تصویب کردند و از دولت لیبرال کانادا به رهبری جاستین ترودو خواستند تا سپاه پاسداران را «تروریستی» اعلام کند.
سپاه پاسداران انقلاب اسلامی شاخهای از نیروهای مسلح در ایران است که مستقیما به علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، پاسخ میدهد.
موشکهای سپاه پاسداران حدود چهار سال پیش پرواز پیاس۷۵۲ هواپیمایی اوکراین را بر فراز تهران سرنگون کرد و تمامی سرنشیان آن، از جمله ۵۵ شهروند کانادایی، و ۳۰ مقیم دائمی کانادا را کشت.
خانوادههای قربانیان این فاجعه مدتها است از دولت کانادا میخواهند سپاه پاسداران را یک گروه تروریستی معرفی کند.
دولت ایالات متحده از سال ۱۳۹۸ رسماً نام سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را وارد فهرست خود از سازمانهای تروریستی خارج کرد. پیش از آن وزارت خزانهداری ایالات متحده در سال ۱۳۹۶ سپاه را در فهرست گروههای تروریستی قرار داده بود.
بحرین و عربستان سعودی هم از اکتبر ۱۳۹۷ سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را در فهرست سازمانهای تروریستی خود قرار دادهاند.
دیپلماتهای اتحادیه اروپا در حالی در مورد قرار دادن نام سپاه پاسداران در فهرست سازمانهای تروریستی تردید دارند که نمایندگان پارلمان اروپا اخیرا به اضافه کردن نام سپاه به فهرست گروههای تروریستی رأی مثبت دادند.
قرار دادن نام سپاه در فهرست سازمانهای تروریستی کشورهای غربی، مهمترین خواسته مخالفان جمهوری اسلامی است، بهویژه پس از اعتراضات سراسری مردم ایران در سال ۱۴۰۱ که به جنبش «زن زندگی آزادی» معروف شد.