نشست رهبران بریکس: با پیوستن جمهوری اسلامی ایران و عربستان موافقت شد

از راست وزیر خارجه روسیه و رهبران هند، آفریقای جنوبی، چین و برزیل

رهبران گروه «اقتصادی نوظهور» مشهور به «بریکس» با عضویت چند کشور دیگر از جمله جمهوری اسلامی ایران، عربستان سعودی، آرژانتین، مصر، اتیوپی و امارات متحده عربی موافق کرد.

به گزارش رویترز، رهبران چهار کشور عضو بریکس یعنی برزیل، روسیه،‌ هند،‌ چین و آفریقای جنوبی صبح پنجشنبه ۲ شهریور توافق کردند که این شش کشور به بریکس دعوت شوند و از سال آینده عضو این گروه شوند.

سیریل رامافوسا رئیس جمهوری آفریقای جنوبی در روی حساب اکس (توئیتر سابق) این خبر را اعلام کرد.

بریکس که ابتدا بریک نام داشت از نام اول کشورهای برزیل، روسیه، هند و چین تشکیل شد و با پیوستند آفریقای جنوبی نام آن به بریکس تغییر کرد. از سال ۲۰۱۰ که آفریقای جنوبی به این گروه پیوست، این نخستین بار است که این گروه تصمیم به عضوگیری جدید کرده است.

براساس اساسنامه بریکس، این گروه شامل قدرت‌های اقتصادی نوظهور است که به خاطر «اقتصادهایی با رشد پرشتاب و فراگیر و نفوذ تأثیرگذار بر امور جهانی و منطقه‌ای» خود را از دیگر کشورها متمایز می‌کنند. نیمی از جمعیت جهان در کشورهای عضو بریکس زندگی می‌کنند و این گروه مدعی است که ۲۸ درصد قدرت اقتصادی دنیا را در اختیار دارد.
جمهوری اسلامی در ادامه سیاست ضد غربی و تمایل به روسیه و چین در شرق، از مدتها پیش به دنبال عضویت در بریکس بود.
با این حال، مجید گلپور کارشناس روابط بین الملل پیشتر به صدای آمریکا گفت: به دلیل مشکلات حقوقی و بانکداری، جمهوری اسلامی در بریکس هم موفقیتی نخواهد داشت.
همچنین، شاهین مدرس کارشناس مسائل بین‌الملل درباره ادعای جمهوری اسلامی برای همکاری با گروه بریکس به صدای آمریکا گفت:«بریکس سعی کرده به موازات گروه ۷ و با راه‌اندازی بانک توسعه نو، مدل توسعه‌ای خود را دنبال کند.»
او با رد ادعای وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی که گفته شراکت بین ایران با برخی کشورهای حوزه بریکس عملا آغاز شده است افزود: «تحریمهای جهانی به هیچ عنوان اجازه نمی‌دهد که ایران بتواند مبادلات تجاری خود را حتی با کشورهای عضو بریکس افزایش دهد، بنابراین پذیرش احتمالی ایران در این گروه نه تنها باعث بهبود اوضاع گروه بریکس نمی‌شود بلکه روند حرکت آن را هم کند خواهد کرد.»

ابراهیم رئیسی رئیس جمهوری اسلامی ایران روز پنجشنبه برای شرکت در نشست سران بریکس وارد آفریقای جنوبی شد.

که ولادیمیر پوتین که به خاطر جنگ اوکراین تحت پیگرد دادگاه بین المللی کیفری است، از طریق ویدئویی در این نشست حاضر شده است و وزیر خارجه روسیه را به جای خود به آفریقای جنوبی فرستاده است.

این در حالی است که ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه در این نشست حضور فیزیکی ندارد و از طریق ویدئو کنفرانس شرکت کرده است. او به خاطر اتهام ارتکاب جنایات جنگی در اوکراین با یک حکم بازداشت بین‌المللی تحت تعقیب است. پیشتر رئیس‌جمهوری آفریقای جنوبی از دادگاه بین‌المللی کیفری اجازه خواسته بود که پوتین را دستگیر نکند زیرا انجام این کار به منزله اعلان جنگ است.

آفریقای جنوبی که يكی از اعضای دادگاه بین‌المللی كيفری است. بعد اعلام شد آفریقای جنوبی و روسیه بر سر عدم حضور پوتین توافق کرده‌اند.