تکنولوژی در خدمت تماشای فعالیت سلول های مغز و اعصاب

مرورگر شما HTML5 را پشتیبانی نمی کند

پژوهشگران دانشگاه رایس در هیوستون تگزاس می گویند، برخلاف باور رایج سلول های عصبی مغز قادر به ترمیم، بازسازی و تکثیر هستند. این سلول ها از پیچیده ترین مکانیسم های زیست شناسی برخوردارند و دانش امروز بشر در این باره همچنان محدود است.

با استفاده از دستگاه های پرتونگاری پیشرفته و میکروسکوپ های قوی، امینه قطب قادر به مشاهده سلول های مغز و ارتباط آنها در محل پایانه های عصبی است.

این پژوهشگر دانشگاه رایس تگزاس می‌گوید "ما در حقیقت به نیای سلولی نورون ها در مغز نگاه می کنیم. این سلول ها توان تجدید و باز آفرینی سلول های مغز را در شبکه های فعال عصبی دارند."

سلول های مغز از طریق پیام های شیمیایی و الکتریکی با یکدیگر ارتباط برقرار می کنند و در صورت نیاز، پروتئین های مخصوصی وجود دارد که امکان رشد یک سلول عصبی تازه را از سلول های نیمه تمایز یافته فراهم می کند. حالا تیم پژوهشی دانشگاه رایس، متشکل از پزشک، بیولوژیست، نانو تکنولوژیست و متخصصان الکترونیک، در تلاش هستند تا جزئیات ساز و کار پیام رسانی و رشد و نمو مجدد نورون ها را مشخص کنند.

امینه قطب می گوید "هر سلول مغزی در اینجا، تحت تاثیر محیط و سلول های مجاور قرار دارد و ما در این مرحله به سلسله واکنش هایی نگاه می کنیم که موجب برانگیخته شدن یک سلول توسط سلول های اطراف میشوند."

در این آزمایشگاه، نمای جالبی از گستردگی شبکه سلول های عصبی وجود دارد و به گفته دکتر قطب این تصویر به درک پیچیدگی های این شبکه کمک می کند.

وی می گوید "چیزی که ما تلاش می کنیم بفهمیم این است که چگونه پیام های شیمیایی به یک ساختار خاص فرستاده میشوند و موجب فعال شدن آن ساختار و ارسال پیام های الکتریکی به سایر قسمت ها میشوند."

پژوهش دانشگاه رایس، یکی از پروژه های نهاد پیشگامی است که باراک اوباما رئیس جمهور آمریکا با اختصاص ۳۰۰ میلیون دلار بودجه تحقیقاتی برای تهیه نقشه ژن های انسانی بنیانگذاری کرد.

امینه قطب امیدوار است، پروژه تحقیقاتی آنها با تقویت دانش عصب شناسی و شناخت ساز و کار رشد و تکثیر سلول های عصبی، امکان درمان های مؤثر برای آلزایمر، سکته مغزی و سایر بیماری های اعصاب فراهم کند.

دانشگاه رایس قرار است به زودی، با تهیه یکی از پیشرفته ترین کامپیوترهای جهان تحلیل داده های گردآوری شده این تیم پژوهشی را آغاز کند.