بررسی کتاب «جنگ آیت‌اﻟﻠﻪ‌ها»؛ الکس وطنخواه: رهبران ایران منافع کوته‌فکرانه را به منافع ملی ترجیح داده‌اند

مؤسسه خاورمیانه در واشنگتن در یک میزگرد مجازی محتوای تازه ترین کتاب الکس وطنخواه، پژوهشگر ارشد این مؤسسه، با عنوان «جنگ آیت‌اﻟﻠﻪ‌ها» را با حضور نویسنده کتاب و کنت پولاک، پژوهشگر ارشد موسسه آمریکن اینترپرایز، به بحث و بررسی گذاشت.

محور اصلی گفت وگوها در این میزگرد که روز چهارشنبه برگزار شد، جنگ قدرت در ساختار سیاسی حکومت دینی ایران و تجارب اندوخته شده، فراز و نشیب های روابط ایران و آمریکا در طول حیات جمهوری اسلامی، و چشم انداز بهبود احتمالی روابط دو کشور در آینده بود.

الکس وطنخواه گفت، حضور آمریکا در ایران از بعد از انقلاب ۱۹۷۹ و گروگانگیری در سفارت ایالات متحده در بیش از چهار دهه گذشته در عمل قطع شده است، و شناخت و برداشت از حکومت و جامعه ایران، به ویژه برای نسل جوان در آمریکا، به کتاب ها و مقالات خلاصه می شود.

رئیس برنامه ایران مؤسسه خاورمیانه در واشنگتن اضافه کرد: «در کتابم تلاش کرده ام با تمرکز بر دو موضوع اصلی ثابت کنم که رهبران جمهوری اسلامی ایران از همان سال ۱۹۷۹ به این سو، همواره «منافع جناحی کوته‌فکرانه» خود را به منافع ملی ترجیح داده اند.»

علی خامنه ای و اکبر هاشمی رفسنجانی دو شخصیت اصلی «جنگ آیت‌اﻟﻠﻪ‌ها» هستند که به گفته نویسنده کتاب تا پیش از آغاز رهبری خامنه ای همفکر و همسو بودند.

در این میزگرد «تلاش ناکام» ایران و آمریکا برای بهبود روابط به بحث گذاشته شد و کارشناسان در مورد حسن نیت بیل کلینتون و باراک اوباما، روسای جمهوری پیشین آمریکا، برای بهبود روابط با ایران و ابراز تمایل دولت های محمد خاتمی و حسن روحانی برای تعامل با کشورهای غربی سخن گفتند.

کنت پولاک پژوهشگر ارشد مؤسسه آمریکن اینترپرایز در این نشست مجازی گفت، گرمی روابط احتمالی دو کشور بدون تغییر رفتار ایران غیرممکن است. به گفته او «اگر ایران رفتارش را تغییر دهد و دشمنی با ایالات متحده و تهدید متحدان آمریکا را کنار بگذارد، آنگاه بهبود روابط میسر خواهد بود.»

الکس وطنخواه نیز گفت، دشمنی جمهوری اسلامی با ایالات متحده به نفع مردم ایران نبوده و نیست، و در ادامه افزود: «دشمنی با آمریکا فقط منافع گروهی کوچک از مردم ایران را تامین کرده و نه به نفع کشور است و نه اکثریت مردم.»

آقای وطنخواه ابراز امیدواری کرد که نسل آینده رهبران ایران این واقعیت را درک و بر اساس آن کشور را در جهتی متفاوت از ۴۲ سال گذشته هدایت کند.