همزمان با حضور مذاکرهکنندگان در قاهره، جو بایدن، رئیس جمهوری ایالات متحده، روز جمعه تلفنی با رهبران قطر و مصر گفتگو کرد تا روند دستیابی به توافق آتشبس در غزه و آزادی گروگانها را تسریع کند.
خبرگزاری رویترز روز جمعه دوم شهریور به نقل از کاخ سفید گزارش داد جو بایدن که تعطیلات خود را در کالیفرنیا سپری میکند، ضمن نظارت بر مذاکرات آتشبس غزه در تماس با شیخ تمیم بن حمد آل ثانی و عبدالفتاح السیسی، تازهترین تلاشهای دیپلماتیک برای به نتیجه رساندن آتشبس در غزه و توافق آزادی گروگانها را بررسی کرده است.
گفتگوهای بایدن پس از آن صورت می گیرد که کاخ سفید مذاکرات در قاهره را با هدف دستیابی به آتش بس «سازنده» توصیف کرد و از همه طرفها خواست تا برای اجرای توافق پیشنهادی با یکدیگر همکاری کنند.
سخنگوی شورای امنیت ملی کاخ سفید روز جمعه دوم شهریور ضمن ابراز رضایت از آخرین دور مذاکرات آتشبس غزه گفت:«گزارشها مبنی بر اینکه دیپلماسی نزدیک به فروپاشی است نادرست است. پیشرفتهای خوبی به دست آمده و اکنون لازم است هر دو طرف گردهم آیند و برای اجرای توافقات تلاش کنند.»
به گزارش منابع مصری، روسای سازمانهای اطلاعاتی و امنیتی ایالات متحده، قطر، مصر و اسرائیل در این دور از مذاکرات در قاهره حاضر هستند و خود را آماده میکنند تا در دور گستردهای از مذاکرات که از روز یکشنبه آغاز میشود، شرکت کنند. حماس نمایندهای به این مذاکرات نفرستاده است.
گفته میشود اختلاف عمده این مذاکرات بر سر گذرگاه فیلادلفی در مرز غزه و مصر است. جایی که حماس خواهان پاکسازی ارتش اسرائیل است و بنیامین نتانیاهو بر حضور نیروهای اسرائیلی در آن اصرار دارد اما جو بایدن رئیس جمهوری آمریکا در گفتگوی تلفنی چهارشنبه از نتانیاهو خواست در این تصمیم تجدیدنظر کند.
در جریان حمله تروریستی ۱۵ مهر حماس به اسرائیل بیش از ۱۲۰۰ شهروند اسرائیلی از جمله زنان، کودکان، و سالخوردگان کشته شدند و بیش از ۲۵۰ تن دیگر به اسارت گرفته شدند.
پس از این حمله تروریستی، اسرائیل تهاجم به غزه را به منظور نابودی حماس و بازگرداندن گروگانهای ربودهشده از سوی حماس آغاز کرد.
با گذشت حدود ده ماه از حمله تروریستی ۱۵ مهر، مجموع ۱۰۹ گروگان از اسارت حماس رهایی یافتهاند و طبق برآوردهای اسرائیل، ۱۱۶ گروگان دیگر هنوز در غزه به سر میبرند که ۴۸ تن از آنها جان خود را از دست دادهاند.
گروه حماس در فهرست سازمانهای تروریستی ایالات متحده آمریکا، اتحادیه اروپا، بریتانیا، اسرائیل، کانادا، ژاپن و شمار دیگری از کشورهای جهان قرار دارد.