بیبیسی فهرست خود از ۱۰۰ زن الهامبخش و اثرگذار در سراسر جهان را منتشر کرده است.
در میان این زنان، بیلی آیلیش، پدیده جهانی موسیقی، اولنا زلنسکا، بانوی اول اوکراین پريانکا چوپرا جوناس و سلما بلر هنرپیشه هالیوود، آلا پوگاچوا تزارینای موسیقی پاپ روسیه الناز رکابی، صخرهنورد ایرانی یولیمار روخاس ورزشکار رکوردشکن پرش سهگام، و نويسنده غنایی، نانا دارکوآ سکیاما.
بیبیسی در صفحه اینترنتی معرفی این صد زن این گونه نوشته است:
این دهمین فصل از فهرست ۱۰۰ زن است و بنابراین از این فرصت استفاده میکنیم تا پیشرفتهایی را که در دهه گذشته انجام شده است، بررسی کنیم با توجه با تعداد رهبران زن و جنبش منهم، گامهای بلندی در راستای حقوق زنان برداشته شده است ولی زنان بسیاری از نقاط دنیا هنوز احساس میکنند راه درازی در پیش دارند.
این فهرست همچنین نشاندهنده نقش زنان سراسر جهان در میان درگیریها در سال ۲۰۲۲ است - از معترضان زن که شجاعانه خواهان تغییر در ایران هستند تا زنان حاضر در جنگ و مقاومت در اوکراین و روسیه.
امسال برای نخستین بار از صد زنی که قبلا در فهرست بودند درخواست کردیم تا کسانی را معرفی کنند که به اعتقاد آنها شایستگی قرار گرفتن در فهرست سال ۲۰۲۲ را دارند.
از جمله زنان ایرانی که در لیست ۱۰۰ زن تاثیرگذار قرار گرفتند میتوان به گوهر عشقی، نرگس محمدی، سپیده قلیان، نیلوفر بیانی، نازنین زاغری، الناز رکابی، رویا پیرایی، زر«زهرا»امیرابراهیمی، لیلی ایران، زارا محمدی، زنانی که گیسوی خود را میبرند، را میتوان اشاره کرد .
نازنین زاغری- رتکلیف، شهروند دو تابعیتی ایرانی- بریتانیایی که سالها در ایران زندانی و گروگان حکومت بود، در بازگشت به لندن گفت که «دنیا باید متحد شود تا دیگر هیچ انسانی به خاطر کاری که نکرده، به گروگان گرفته نشود یا به زندان نیفتد.»
یکی از این زنها، گوهر عشقی، فعال مدنی است که نماد پایداری و استقامت در ایران شده است. پسرش ستار بهشتی وبلاگنويسی بود که ده سال پیش در بازداشت جاناش را از دست داد و عشقی از آن زمان خواهان اجرای عدالت بوده است و مسئولان ایران را متهم به شکنجه و قتل میکند.او یکی از اعضای «مادران دادخواه ايران» است .
گوهر عشقی، علی خامنهای رهبر جمهوری اسلامی را شخصاً مسئول مرگ فرزندش میداند و یکی از امضاکنندگان نامهای در سال ۲۰۱۸ بود که در آن خواستار استعفای او شده بودند. طی اعتراضهای امسال بعد از مرگ مهسا امینی، عشقی در اعلام همبستگی با معترضان روسریاش را برداشت.
نرگس محمدی، روزنامهنگار و نامزد جایزه صلح نوبل، نایب رئیس کانون مدافعان حقوق بشر در ایران است و تلاشهای خستگیناپذیری برای لغو مجازات اعدام داشته است. در جریان تظاهرات اخیر در ایران، او نامهای از زندان اوین فرستاد و از سازمان ملل خواست که حکومت ایران را از صدور حکم اعدام برای معترضان باز دارد.
در سال ۲۰۱۰، نرگس محمدی به ۱۱ سال زندان محکوم شد که بعداً به ۱۶ سال افزایش یافت چون هنگام مرخصی با وثیقه در سخنرانیای از رفتار با زندانیان در اوین انتقاد کرده بود.
زر امیرابراهیمی، بازیگر و فیلمساز برنده جایزه، امسال اولین زن ایرانی شد که جایزه بهترین هنرپیشه کن را با خاطر بازیاش در عنکبوت مقدس برد. این فیلم بر اساس داستانی واقعی از قاتلی زنجیرهای است که کارگران جنسی را به قتل میرساند. امیرابراهیمی مجبور به ترک ایران شده است.
نیلوفر بیانی از فعالان حفاظت محیط زیست یکی از چندین فعال محیط زیستی است که در سال ۲۰۱۸ در ایران بعد از استفاده از دوربینهایی برای ردگیری گونههای در حال انقراض بازداشت شدند. آنها متهم به گردآوری اطلاعات محرمانه از مناطق حساس راهبردی شدند و بیانی به ده سال حبس محکوم شد.
بیانی مدیر برنامه بنیاد میراث محیط زیست ايران بود که کارش نجات یوزپلنگ آسیایی و گونههای ديگر است.
لیلی معترضی دیگر از ایران است یکی از تصاویر نمادین اعتراضهای جاری در ایران زنی جوان است که از پشت از او فیلم گرفته شده است که دارد موهای خود را به شکل دم اسبی میبندد و آماده ادامه اعتراض در خیابان میشود. عکس او نماد شهامت معترضان شد ولی هویت او با حديث نجفی زن ۲۲ سالهای که در طی تظاهرات جاری کشته شد، اشتباه گرفته شد.
زن واقعی پشت این عکس در گفتوگو با بیبیسی گفت که برای آدمهایی مثل حدیث نجفی و مهسا امینی خواهد جنگید او گفت که ما از رژيم ايران با تهدید به کشته شدن نمیترسیم. ما به آزادی ایران امیدوار هستیم
زارا محمدی که یکی از پایهگذاران انجمن اجتماعی فرهنگی نوژین است بیش از یک دهه است که زندگیاش را در زادگاهش سنندج، صرف تدریس زبان کردی کرده است.
قانون اساسی ایران میگوید که استفاده از زبانهای منطقهای و قومی در فضای آموزشی کاملاً مجاز است ولی وکلا و فعالین حقوقبشر میگویند که در عمل وضع چنین نیست در نتیجه کودکان نمیتوانند زبان مادریشان را در مدرسه بیاموزند. دولت ایران زارا محمدی را متهم به «تشکیل گروهها و تجمعات غیرقانونی به قصد اخلال در امنيت ملی» کرد و او را به پنج سال حبس محکوم کردند.
زنانی که موهای خود را میبرند
امسال بعد از مرگ مهسا امینی دختر ۲۲ ساله کردی که گشت ارشاد در تهران به جرم نقض قوانین سختگیرانه ایران برای پوشاندن موی خود با حجاب یا روسری بازداشت کرده بود، در ایران اعتراضهای گستردهای صورت گرفت.
امسال ما میخواستیم از نقشی که زنان در اعتراضها ايفا کردهاند و برای آزادیشان علیه حجاب اجباری جنگیدهاند تقدیر کنیم.
مو کوتاه کردن «گیسو بریدن» یکی از نمادهای جنبشی شده است که به افراد مشهور و ستارهها، سیاستمداران و پويشگران سراسر جهان هم سرایت کرده است. بعضی اقوام در ایران آن را نشانه سنتی عزاداری میدانند.
در میان دیگر زنانی که در این لیست قرار دارند، سپیده قلیان دانشجوی حقوق به خاطر حمایت از حقوق کارگران در استان خوزستان در جنوب غرب ایران به پنج سال حبس محکوم شد. و رویا پیرایی دختر مینو مجیدی هنگام اعتراضات که توسط نیروهای امنیتی در کرمانشاه گلوله خورد و کشته شد.
پيرایی کنار گور مادرش با سری تراشیده ايستاد و موی خود را در دست گرفت و به دوربین چشم دوخت.همچنین الناز رکابی صخرهنورد ایرانی که در مسابقات آسیایی کره جنوبی در میانه اعتراضها علیه حجاب اجباری در کشورش، بدون روسری در رقابت ها حاضر شد. نازنین زاغری راتکلیف زندانی ایرانی-بریتانیایی نیز در لیست ۱۰۰ زن تاثیر گذار قرار گرفته است