اشتون: تضمینی برای توافق جامع با ایران وجود ندارد

تهران - نوزدهم اسفندماه. کاترین اشتون مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در دیدار با میزبانش، محمدجواد ظریف، مذاکرات هسته ای را «چالشگرانه» خواند.

کاترین اشتون، مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، می گوید: «تضمینی» وجود ندارد که مذاکرات هسته ای شش قدرت جهانی با جمهوری اسلامی به توافقی جامع و فراگیر بینجامد.
این گفت و گوها قرار است روز بیست و هفتم اسفندماه جاری از سر گرفته شود.

خانم «اشتون» که روز یکشنبه، در کنار میزبانش، محمدجواد ظریف، وزیر خارجه جمهوری اسلامی، در تهران با خبرنگاران گفت و گو می کرد، همزمان یادآور شد که محور دیدار با مسوولان جمهوری اسلامی، روابط دوجانبه، درگیری های منطقه ای، حقوق بشر، و از سر گرفتن مذاکرات اتمی در روز بیست و هفتم اسفندماه است.

جمهوری اسلامی، بر پایه توافق موقتی که در پاییز گذشته به دست آمد، پذیرفت که در ازای ایجاد تسهیلاتی در تحریم های بین المللی اِعمال شده بر تهران، غنی سازی اورانیوم در ایران را بمدت شش ماه محدود کند. این توافق موقت نزدیک به چهل روز پیش «اجرائی» شد.

قدرتهای غربی جمهوری اسلامی را متهم به تلاش در راه تولید سلاح های هسته ای و ادامه پژوهش در این راه کرده اند اما تهران این اتهام را همواره بی پایه خوانده است.

مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، روز گذشته (یکشنبه)، گفت و گوهای بیست و هفتم اسفندماه را برای دستیابی به توافقی جامع و فراگیر با تهران، » دشوار و پر چالش» خواند.

از سوی دیگر، محمدجواد ظریف، میزبان این دیپلمات بریتانیایی، تاکید کرد که جمهوری اسلامی برای دستیابی به توافقی جامع با شش قدرت جهانی مصمم است. بگفته آقای ظریف، ایران، تا کنون، حسن نیت خود را در گفت و گو با این شش قدرت (آلمان، آمریکا، بریتانیا، چین، روسیه، و فرانسه) نشان داده است. آقای ظریف، همچنین، از جهان غرب خواست که به این «حسن نیت» واکنش مثبت نشان دهد.

وزیر خارجه جمهوری اسلامی، افزود که از دیدگاه او، در عرض چهار یا پنج ماه آینده می توان به توافق فراگیر مورد نظر دو طرف دست یافت.

جمهوری اسلامی، بر پایه توافق موقت با شش قدرت جهانی، همچنین پذیرفته است که از تولید اورانیوم غنی شده در ایران بکاهد، و نیمی از ذخائر اورانیوم بیست در صد غنی شده اش را به «اکسید» بدل کند.

در این حال، رسانه های گروهی وابسته به جناح موسوم به اصولگرا، از خبر دیدار خانم اشتون با گوهر عشقی، مادر ستار بهشتی، کارگر وبلاگنویسی که در یکی از زندانهای جمهوری اسلامی بطرز مشکوکی درگذشت، و نیز با نرگس محمدی، یکی از مدافعان فعال حقوق بشر در ایران، بتندی انتقاد کرده اند چون خانم محمدی، از دیدگاه آنها، در شمار عوامل «فتنه» است.

اصولگرایان و هواداران سرسخت آیت الله خامنه ای لفظ «فتنه» را برای ناآرامی هایی بکار می برند که در پی انتخابات بحث انگیز سال ۱۳۸۸ ایران را چندین روز دستخوش درگیری های خونین و حتی مرگبار کرد. میرحسین موسوی، همسرش زهرا رهنورد، و مهدی کروبی، با عنوان «سران فتنه»، بیش از چهار سال است که بی هیچ محاکمه ای، در بازداشت خانگی بسر می برند. سازمان های جهانی مدافع حقوق بشر بارها خواهان آزادی بی قید و شرط این سه معترض به نتایج انتخابات ریاست جمهوری اسلامی در سال ۱۳۸۸ شده اند. در این انتخابات، محمود احمدی نژاد پیروز میدان اعلام شد و چهار سال دیگر بر کرسی ریاست جمهوری اسلامی ماند.
گفت و گوهای هسته ای با ایران در حالی از سر گرفت خواهد شد که آیت الله علی خامنه ای، رهبر جمهوری اسلامی، و با تبعیت از او، شماری از دیگر بلندپایگان تهران، از جمله فرماندهان سپاه پاسداران انقلاب اسلامی تاکید کرده اند که به نتیجه بخش بودن این گفت و گوها «خوشبین» نیستند.

کاترین اشتون که برای نخستین بار به تهران رفته بود، با حسن روحانی، رئیس جمهوری، علی لاریجانی، رئیس مجلس شورای اسلامی، و سعید جلیلی، دبیر پیشین شورای عالی امنیت ملی جمهوری اسلامی نیز دیدار و گفت و گوهایی انجام داد.