هشدار اسرائيل به فلسطینی‌ها برای تخلیه شرق رفح؛ بایدن با نتانیاهو گفت‌وگو می‌کند

دود ناشی از یک حمله اسرائيل به منطقه‌ای در غزه - ۱۷ اردیبهشت

ارتش اسرائیل روز دوشنبه به مردم بخش‌های شرقی رفح در جنوب غزه هشدار داد باید به منطقه‌ای که ارتش اسرائيل آن را «یک منطقه بشردوستانه گسترش‌یافته» می نامد و اکنون خان یونس را شامل می‌شود، بروند.

ارتش اسرائيل گفته است حمله قدرتمندی را به رفح برنامه ریزی کرده است.

در واکنش به این هشدار، کاخ سفید روز دوشنبه اعلام کرد جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا روز دوشنبه با بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائيل صحبت خواهد کرد.

سخنگوی ارتش اسرائیل با انتشار مطلبی در شبکه‌های اجتماعی به زبان عربی گفت که ارتش اسرائیل به شدت علیه «سازمان‌های تروریستی» در رفح عمل خواهد کرد و هر کسی که در این منطقه باشد جان خود را به خطر می‌اندازد.

یک سخنگوی ارتش گفت که اسرائیل در حال آماده سازی یک «عملیات با دامنه محدود» در رفح است و تخمین زده می شود که از ۱۰۰هزار نفر خواسته است که منطقه تخلیه را ترک کنند.

اسرائیل پیش از این نیز در جریان عملیات خود برای نابودی گروه شبه نظامی حماس در نوار غزه، چنین هشدارهایی داده بود. بسیاری از فلسطینی‌های ساکن رفح پیشتر پس از هشدارهای قبلی اسرائیل به آنها برای فرار از دیگر مناطق غزه، برای جستجوی سرپناه به رفح رفتند.

نقشه‌های ارائه شده از سوی ارتش اسرائیل پیشتر یک منطقه بشردوستانه را در امتداد ساحل غزه در غرب خان یونس نشان می داد. اطلاعیه روز دوشنبه آن منطقه را هم به سمت شمال در امتداد ساحل و هم به سمت شرق گسترش داده خان‌یونس را نیز در بر می‌گیرد.

اسرائیل گفته است که حمله به رفح برای شکست حماس ضروری است. ایالات متحده، سازمان ملل متحد و دیگران نسبت به یک فاجعه انسانی بالقوه در صورت حمله اسرائیل به رفح که بیش از نیمی از جمعیت غزه در آن پناه گرفت‌اند، هشدار داده‌اند.

رویترز به نقل از یک مقام ارشد حماس، دستور تخلیه رفح را «تشدید خطرناک (درگیری‌ها) که عواقبی به همراه خواهد داشت» خواند.

لوید آستین، وزیر دفاع ایالات متحده، روز یکشنبه در تماس تلفنی با وزیر دفاع اسرائیل، یوآف گالانت، بار دیگر بر این موضوع تاکید کرد.

در بیانیه پنتاگون آمده است که آستین «دوباره بر تعهد خود به بازگشت بی قید و شرط همه گروگان‌ها (در دست حماس) تاکید کرد و گفت که لازم است هرگونه عملیات نظامی احتمالی اسرائیل در رفح شامل طرحی معتبر برای تخلیه غیرنظامیان فلسطینی و حفظ جریان کمک های بشردوستانه باشد.»

وزارت دفاع اسرائیل گفت که گالانت به آستین تاکید کرد که اقدام نظامی در رفح لازم است و هیچ جایگزینی وجود ندارد.

باراک راوید، خبرنگار آکسیوس، در شبکه اجتماعی ایکس نوشت یک سخنگوی شورای امنیت ملی کاخ سفید به او گفته است که واشنگتن همچنان معتقد است که توافق برای آزادی گروگان‌های باقیمانده در دست گروه فلسطینی حماس و خودداری از حمله به رفح که «بیش از یک میلیون نفر در آن پناه گرفته‌اند بهترین مسیر برای حفظ جان گروگان‌ها است. آن مذاکرات اکنون جریان دارد.»

روزنامه اسرائيلی جروزالم پست روز یکشنبه به نقل از «منابعی در دولت اسرائيل» گزارش داد که دولت آمریکا تحویل محموله‌های سلاح به اسرائيل را در اقدامی که باعث پرسش‌هایی در اسرائيل شده است، به تاخیر انداخته و توضیحی نیز نداده است.

نهاد امدادرسانی سازمان ملل متحد به فلسطینی ها، اونروا، روز دوشنبه در شبکه‌های اجتماعی اعلام کرد که عملیات اسرائیل در رفح «مصائب و مرگ و میر بیشتر غیرنظامیان» و پیامدهای «ویرانگری» را به بیش از یک میلیون نفر که در آنجا پناه گرفته‌اند تحمیل می‌کند.

اونروا گفت: «حضور خود را در رفح تا زمانی که ممکن است حفظ خواهد کرد و به ارائه کمک های نجات دهنده به مردم ادامه خواهد داد».

راکت‌پرانی‌های حزب‌الله

گروه شبه‌نظامی حزب‌الله مستقر در لبنان روز دوشنبه گفت در تلافی حملات اسرائیل در شرق لبنان که منجر به زخمی شدن دست‌کم سه نفر شد، ده‌ها راکت به سمت یک پایگاه اسرائیلی در شمال اسرائیل شلیک کرد.

خبرگزاری ملی لبنان اعلام کرد که حمله اسرائیل یک کارخانه در دره بقاع در شرق لبنان را هدف قرار داد.

ارتش اسرائیل گفته است که یک مجتمع نظامی حزب‌الله را در همان منطقه هدف قرار داد.

اسرائیل همچنین اعلام کرد که نیروهایش به اهداف حزب‌الله در جنوب لبنان حمله کردند.

اسرائیل و حزب‌الله از زمان آغاز جنگ غزه در ماه اکتبر، به طور مرتب و به طور عمده در مناطق مرزی درگیر شده‌اند.

مذاکرات آتش‌بس

مذاکره کنندگان تلاش دارند مذاکرات آتش بس با هدف توقف موقت درگیری‌ها و آزادی گروگان‌هایی که هنوز در غزه در دست حماس هستند به نتیجه برسد.

پس از اینکه روز یکشنبه هیچ پیشرفت آشکاری در گفتگو با میانجیگران قطری و مصری گزارش نشد، هیئت حماس برای مشورت با رهبری خود قاهره را ترک کرد و گفت که قصد دارد سه شنبه به قاهره بازگردد.

پیش از این، اسماعیل هنیه، رئیس دفتر سیاسی حماس، گفته بود که این گروه خواهان یک آتش بس جامع است که به «تجاوز» اسرائیل پایان دهد و خروج اسرائیل از غزه را تضمین کند و حماس همچنین حدود ۱۰۰ گروگان را در ازای صدها زندانی فلسطینی در اسرائیل آزاد می‌کند.

هنیه در بیانیه‌ای، بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائيل را به «تداوم تجاوزات و گسترش دایره درگیری و خرابکاری در تلاش‌های میانجی‌گران و طرف‌های مختلف» که هفته‌ها در مذاکره برای آتش‌بس ناموفق بوده‌اند، مقصر دانست.

در اورشلیم، نتانیاهو با هر گونه پایان جنگی که حماس را کنترل غزه باقی بگذارد و تهدیدی مستمر برای دولت یهود باشد، رد کرده است. مقامات اسرائيل برای اثبات ادعای خود به حمله ۷ اکتبر حماس اشاره می‌کنند.

منابع مصری گفتند ویلیام برنز، رئیس سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا، سیا، که در مذاکرات قبلی آتش‌بس نیز شرکت داشته است، جمعه پیش وارد قاهره شد. ایالات متحده - که مانند دیگر قدرت‌های غربی و اسرائیل، حماس را یک گروه تروریستی می‌نامد - از حماس خواسته است که وارد یک توافق شود.

رسانه‌های اسرائیلی گزارش دادند که برنز، میانجی اصلی مذاکرات، دوشنبه با نتانیاهو دیدار می‌کند.

به گفته مقامات اسرائیلی، این جنگ با حمله حماس در ۷ اکتبر به جنوب اسرائیل آغاز شد که به کشته شدن بیش از ۱۲۰۰ نفر و گروگان گرفتن حدود ۲۵۰ نفر منجر شد. حدود ۱۰۰ نفر از گروگان‌ها در یک آتش بس یک هفته‌ای در اواخر نوامبر آزاد شدند.

به گفته مقامات غزه که درکنترل حماس است، حمله متقابل اسرائیل در غزه بیش از ۳۴هزار و ۶۰۰ فلسطینی را کشته است که حدود دو سوم آنها زن و کودک بودند.

برخی از اطلاعات مربوط به این گزارش از آسوشیتدپرس، خبرگزاری فرانسه و رویترز تهیه شده است.