سران ۲۱ کشور عضو برنامه همکاريهای اقتصادی آسيا و حاشيه اقيانوس آرام، اين هفته برای شرکت در نوزدهمين نشست ساليانه اين نهاد در ايالت هاوايی آمريکا با يکديگر ملاقات خواهند کرد.
ميزبان کنفرانس امسال، پرزيدنت باراک اوباما، رييس جمهوری آمريکا، با رهبران کشورهای عضو ايپک ديدار و گفتگو خواهد کرد.
شهر هونولولو، زادگاه پرزيدنت اوباما در ايالت هاوايی آمريکا، از لحاظ امنيتی خود را برای ميزبانی از ده هزار نفر از رهبران، وزيران دولت، هيئتهای تجاری و خبرنگاران کشورهای آسيايی و حوزه اقيانوس آرام آماده می کند. اين کنفرانس دو روزه قرار است در روزهای شنبه و يکشنبه، ۱۲ ام و ۱۳ ام ماه جاری برگزار شود.
ايالات متحده، ميزبان نشست امسال کشورهای عضو برنامه همکاريهای اقتصادی آسيا و حاشيه اقيانوس آرام يا ايپک اميدوار است کنفرانس امسال به گسترش مبادلات تجاری و ايجاد مجموعه ای از مقررات يکدست و هماهنگ در ميان کشورهای حوزه اقيانوس آرام بيانجامد. آمريکا انتظار دارد، در اين کنفرانس چارچوب طرح موسوم به ايجاد منطقه آزاد تجاری نيز مشخص و اعلام شود - طرحی که بر اساس توافقنامه های موجود تجاری ميان برونئی، شيلی، زلاند نو و سنگاپور به اجرا در خواهد آمد.
در حال حاضر مذاکره کنندگان آمريکايی تلاش می کنند، دامنه اين همکاريهای تجاری را به ايالات متحده، استراليا، مالزی، پرو و ويتنام گسترش دهند.
کريستوفر مک نالی، متخصص امور سياسی از مرکز بنياد مطالعات شرق و غرب، می گويد: ايپک، برنامه خوبی برای پشبرد اينگونه توافقنامه هاست. يک امکانی است که از طريق آن رهبران کشورها می توانند دور هم جمع شوند و برای ايجاد تسهيل در تجارت، سرمايه گذاری و ساير مسائل اقتصادی موجود در ميان کشورهای حاشيه اقيانوس آرام با هم تبادل نظر کنند. اما اکثر قراردادها در ابعاد کوچکتری صورت می گيرد، خيلی سخت است که بتوان هر ۲۱ کشور عضو را متقاعد کرد که در يک مسأله بخصوص با هم به توافق برسند.
مقامهای آمريکايی، از جمله هيلاری کلينتون، وزير امور خارجه، از کشورهای عضو اپيک می خواهند تعرفه های گمرکی مربوط به کالاها و خدمات مفيد به حال محيط زيست، همچون صفحات مولد انرژی خوشيدی يا توربينهای بادی را کاهش دهند.
اما چين معتقد است خواستها و هدفهای آمريکا بسيار بلندپروازانه و خارج از استطاعت مالی کشورهای در حال توسعه است.
کشورهای آسيايی و حاشيه اقيانوس آرام نقش تعيين کننده ای در اقتصاد بيش از نيمی از کره زمين ايفا می کنند و بيش از ۴۰ درصد مبادلات تجاری جهان توسط اين کشورها به جريان در می آيد.
برگزاری نوزدهمين نشست ساليانه کشورهای عضو اپيک به ايالت هاوايی آمريکا امکان می دهد تا بسياری از جاذبه های خود را به نمايش بگذارد.