سازمان عفو بین‌الملل: مرگ جواد روحی، مشکوک است و باید «کمیته حقیقت‌یاب» تشکیل شود

جواد روحی

در واکنش به «مرگ مشکوک» جواد روحی در زندان، سازمان عفو بین‌الملل پنج‌شنبه با انتشار بیانیه‌ای خواستار برگزاری «تحقیق و تفحص» و انجام «تحقیقات مستقل» درباره علت مرگ این زندانی سیاسی شد.

در بیانیه هشتم شهریور ۱۴۰۲ سازمان عفو بین‌الملل، مقام‌های جمهوری اسلامی متهم شده‌‌اند که جواد روحی را با مجموعه‌ای از «جرایم بین‌المللی»، از جمله «ناپدید‌سازی قهری»، «انفرادی» و «شکنجه»، قربانی کرده‌اند تا او وادار به «اعتراف اجباری» شود.

این سازمان با انتشار بیانیه‌ای ضمن محکومیت «مرگ مشکوک» این «زندانی سیاسی» دربند جمهوری اسلامی، آن‌ را نشان‌گر «نقض نفرت‌انگیز حق زندگی در نظام جمهوری اسلامی» دانست.

چندی‌پیش سازمان عفو بین‌الملل «عوامل سپاه پاسداران» را متهم کرده بود که جواد روحی را در سلول‌های انفرادی زیر انواع شکنجه‌های جسمی و روحی، از جمله شلاق، تهدید به تجاوز و اعدام ساختگی قرار داده‌ بودند.

در بیانیه قبلی سازمان عفو بین‌الملل، وکیل جواد روحی در دادگاه تاکید کرده بود که این ویدئو ثابت نمی‌کند که او در تحریک یا مشارکت در آتش‌سوزی گسترده دست داشته و «اعترافات» او تحت فشار و با اجبار به دست آمده است و صدور احکام اعدام برای چنین جرایمی، آشکارا «حق حیات» را بر اساس «قوانین بین‌المللی» نقض می‌کند.

پیش از این، سازمان حقوق بشر ایران نیز هشدار داده بود که جواد روحی در پی محاکمه‌های «به شدت ناعادلانه» جمهوری اسلامی در ارتباط با اعتراضات نوشهر، در معرض «خطر اعدام» قرار دارد.

سازمان حقوق بشر ایران هم ضمن تاکید بر «مشکوک بودن» مرگ جواد روحی، از «هیئت حقیقت‌یاب سازمان ملل» خواست تا درباره چگونگی مرگ این زندانی سیاسی در ایران «تحقیق و تفحص» کند.

خبرگزاری آسوشیتدپرس نیز پنجشنبه با اشاره به مرگ مشکوک جواد روحی در زندان جمهوری اسلامی نوشت: «با نزدیک شدن به سالگرد آغاز خیزش سراسری در ایران، مقام‌های جمهوری اسلامی با افزایش بازداشت‌ها، سرکوب‌های سیاسی را افزایش داده‌اند.»

پیش‌تر صدای آمریکا خبر داد جواد روحی ـ معترضی که در ارتباط با اعتراضات نیمه دوم سال ۱۴۰۱ در مازندران بازداشت و به سه بار اعدام محکوم شده بود ـ «پس از انتقال به بیمارستان» جان باخت.

خبرگزاری میزان، وابسته به قوه قضاییه جمهوری اسلامی ادعا کرد جواد روحی بامداد پنجشنبه «به دلیل تشنج به بیمارستان شهید بهشتی نوشهر منتقل شد و در پی آن فوت کرد.» اما مخالفان و شمار زیادی از کاربران در شبکه‌های اجتماعی می‌گویند او در زندان نوشهر کشته شد.