طرح شکایات حقوقی در آمریکا علیه چین بر سر شیوع کرونا ادامه دارد

بخش انگلیسی صدای آمریکا - بیش از پنج هزار آمریکایی، طی کمتر از یک ماه، به یک شکایت حقوقی در ایالت فلوریدا پیوسته اند. این شکایت حقوقی از دولت چین می‌خواهند برای آسیب‌های ناشی از شیوع «کووید ۱۹» غرامت بپردازد.

شاکیان ادعا می‌کنند که آنها، به دلیل مسامحه‌کاری پکن در مهار ویروس کرونا، متحمل خسارات سنگینی شده اند. شکایت‌های حقوقی مشابهی نیز در دادگاه‌های ایالت های نوادا و تگزاس ثبت شده است.

«گروه حقوقی برمن» که این شکایت را در فلوریدا ثبت کرده است به صدای آمریکا گفت: «شکایت ما به افرادی می پردازد که به دلیل قرار گرفتن در معرض این ویروس به لحاظ جسمی آسیب دیده اند... این شکایت همچنین فعالیت بازرگانی چین در این مقطع را مورد رسیدگی قرار می دهد.»

این گروه حقوقی به مستثنی بودن «فعالیت بازرگانی» و «آسیب شخصی» در «قانون مصونیت کشورهای خارجی» به عنوان مبنای حقوقی این شکایت از چین اشاره می کند.

خیمنه کیتنر، استاد حقوق دانشگاه کالیفرنیا در سانفرانسیسکو، نظر دیگری دارد: «اگر پرونده هایی را که بر مبنای این قانون در موردشان رای صادر شده است را بخوانید، [می‌بینید] کاملا روشن است که برای اثبات آسیب شخصی، اقدام یک مقام چینی در خاک آمریکا لازم است و داعیه ای هم درباره فعالیت بازرگانی در کار نیست.»

او معقتد است: «نمی توانید از کشورهای خارجی برای سیاست‌گذاری‌هایشان شکایت کنید».

«انجمن هنری جکسون»، یک اندیشکده محافظه کار در بریتانیا، می گوید یک شکایت حقوقی بالقوه علیه چین بر سر آسیب های وارده از ویروس کرونا می تواند ۱۲۰۰ میلیارد دلار ارزش داشته باشد. این موسسه در گزارش تازه ای می گوید چین برای سوءمدیریت این بیماری در مراحل آغازین و به طور مشخص عدم ارائه اطلاعات به «سازمان بهداشت جهانی» به مثابه نقض مقررات بین المللی سلامت می تواند هدف شکایت حقوقی قرار بگیرد.

این اندیشکده ۱۰ راهکار را برای شکایت همزمان از چین از جمله در «سازمان بهداشت جهانی»، «دادگاه بین المللی کیفری»، «دیوان دائمی داوری»، و دادگاه‌های هنگ کنگ و ایالات متحده ارائه داده است.

دیوید فیدلر، استاد مدعو دانشکده حقوق دانشگاه واشنگتن در سنت لوئیس، می گوید بعید است کشورها، از جمله ایالات متحده، خودشان پا پیش گذاشته و از چین رسما شکایت کنند، زیرا همه گیری‌ها در هر مکانی ممکن است روی دهند و ... کشورها در این زمینه که قوانین بین المللی را به شکلی مکانیکی در ارتباط با شیوع بیماری های عفونی به کار نگیرند، منافع مشترک نیرومندی دارند.»