رسانههای ایران از افزایش تا ۳۰۰ درصدی قیمت بلیط هواپیما در مسیرهای داخلی خبر دادند؛ افزایش قیمتی که بیشتر در مسیرهای پرتردد رخ داده است.
به گزارش رسانههای داخلی، در پی این افزایش قیمتها بلیط پرواز تهران-اهواز از یک میلیون و ۲۰۰ هزار تومان به دو میلیون و ۴۰۰ هزار تومان و سپس در روزهای اخیر به چهار میلیون و ۳۰۰ تومان افزایش یافته است.
در واکنش به این افزایش قیمتها سخنگوی ایرانایر شنبه ۳۱ شهریور ماه با تکذیب قیمتهای اعلام شده در مسیرهای داخلی گفت: «قیمتهای خارج از دستورالعمل برای چارترکنندگان یا وبسایتهاست.»
خبرگزاری تسنیم به نقل از حسام قربانعلی نوشت «در ابتدای امسال قیمتها بر مبنای سال قبل بود، بعد از آن با ضریب افزایشی نرخها قدری تغییر کرد.»
بنابر گزارشها داستان گرانی بیضابطه قیمت بلیط هواپیما در ایران به اواخر آذر ماه سال ۱۴۰۲ برمیگردد که سر آغازی بود بر افزایش چندباره بهای بلیط پروازهای داخلی.
در همین رابطه خبرگزاری «تسنیم» در ۲۷ دی ماه سال گذشته نوشته بود که شرکتهای هواپیمایی داخلی از اواخر آذرماه، با استناد به رای دیوان عدالت اداری اقدام به افزایش قیمت بلیط هواپیما در مسیرهای داخلی کردند.
رای دیوان عدالت اداری پس از آن صادر شد که شرکتهای هواپیمایی در واکنش به قیمتگذاری دستوری از ستاد تنظیم بازار به دیوان عدالت اداری شکایت کردند و این دیوان در نهایت اعلام کرد که این شرکتها میتوانند کف و سقف قیمتهای خود را براساس میزان عرضه و تقاضا تعیین کنند.
در صدور این رای به برنامه پنجم توسعه نیز استناد شده بود که در آن آمده است «نرخ بلیت هواپیما باید آزادسازی شود.»
وزارت راه در ادامه با مذاکره با مقامات عالی دیوان در نهایت موفق شد حکم تعلیق این رای را از رئیس دیوان بگیرد.
این اما شروع ماجرا بود و شرکتهای هواپیمایی در تیرماه سال جاری مجددا اقدام به افزایش قیمت بلیط کردند.
کمال هادیانفر، معاون وزیر راه چهار تیرماه در خصوص افزایش نرخ بلیت پروازهای داخلی گفته بود که «شرکتهای هواپیمایی به واسطه رأی صادره آذرماه ۱۴۰۲ دیوان عدالت اداری که کلیه اختیارات دولت را از نرخ گذاری و کنترل قیمت بلیط هواپیما سلب میکند، اقدام به افزایش قیمت بلیتها کردهاند.»
اینبار اما دیگر رئیس دیوان عدالت هم با دولت همراهی نکرد و علی مظفری در واکنش به افزایش قیمتها اعلام کرد دولت مکلف بود از ابتدای سال سوم برنامه، نسبت به آزادسازی کامل نرخ حمل و نقل هوایی، خدمات فرودگاهی، شبکه پروازی، لغو تخفیفات تکلیفی فرودگاهی نشست و برخاست و سایر موارد مرتبط نسبت به واقعی کردن نرخ آنها اقدام کند.
به گفته مظفری افزایش قیمتها از کانال سازمان هواپیمایی کشوری صوتر میگیرد و ستاد تنظیم بازار حق نرخگذاری در این حوزه را ندارد؛ چرا که نرخ بلیط هواپیمای مسافربری در قانون برنامه پنجم توسعه آزاد شده است و مشمول نرخگذاری دستوری و دولتی نیست.
همین موضوع باعث شده است تا بهای بلیط هواپیما علاوه بر افزایش ثابت مبتنی بر افزایش هزینهها، در ایام خاص نیز مبتنی بر عرضه و تقاضا با افزایش چشمگیر مواجه شود. به طور مثال در تعطیلات اربعین گذشته بلیط برای پروازهای داخلی و خارجی تا ۴ برابر افزایش پیدا کرده بود.