پژوهشگران دو پادتن قوی بدن انسان را شناسایی کرده اند که به احتمال بسیار در توقف گسترش ویروس بیماری ایدز نقش بسیار مهمی بازی می کنند.
باور پزشکان بر این است که این دو پادتن که «VRC01» و «VRC02» نامگذاری شده اند، در خنثی سازی نود درصد موارد تکثیر ویروس «اچ آی وی» موثر خواهند بود.
طی سال های گذشته، تلاش ها برای تولید واکسنی برای مقابله با ویروس «اچ آی وی» به دلیل سرعت تکثیر این ویروس بی ثمر بوده اند.
پیتر وانگ، رئیس بخش بیولوژی ساختاری مرکز تحقیقاتی واکسن در بتسدا در ایالات متحده گفته است: «پیدا کردن این پادتن ها مثل جستجوی یک برگ در یک جنگل انبوه است و شانس پیدا کردن آن، یک در چند میلیون است. پیش از تولید ویروس موثر برای مقابله با بیماری ایدز باید این پادتن ها را پیدا می کردیم و ما تازه آن ها را کشف کرده ایم.»
این پادتن ها در نمونه خون یک فرد مبتلا به « اچ آی وی » که جزو اقلیت اندکی از حاملان این ویروس بود که به ایدز مبتلا نشده بود.
دانشمندان دریافتند که دو پادتن «VRC»، خود را به بخشی از ویروس چسبانده اند که در طی مراحل موتاسیون تغییری نمی کند. این بخشی از ویروس است که سلول های ایمنی انسان را شناسایی می کند.
دکتر آلن برنستاین، مدیر اجرایی «موسسه جهانی واکسن اچ آی وی» در نیویورک گفته است پژوهشگران دست کم نه تنها یکی از پاشنه های آشیل این ویروس را کشف کرده اند، بلکه چگونگی عملکرد آن را نیز دریافته اند.
با وجودی که بنا به گفته پژوهشگران، احتمالاً ساخت این واکسن ده سال به طول می انجامد، اما دانشمندان از سال گذشته که این پادتن ها را کشف کرده اند، در مسیر ساخت آن گام برداشته اند.
دکتر وانگ در این مورد گفته است: «مسیر راه برای ساخت واکسن هموار شده است. ما می دانیم که سیستم بدن انسان می تواند این پادتن ها را تولید کند و ما دانش بسیاری در مورد آن ها گردآوری کرده ایم و طی چند سال آینده راههایی را خواهیم یافت تا سیستم ایمنی بدن را برای ساخت میزان بیشتر پادتن تحریک کنیم.»
یافته های این پژوهش که روز هشت ژوییه در «مجله ساینس» منتشر شد، ثمره تحقیقات دو تیم پژوهشی «بیماری های مسری» و «موسسه ملی آلرژی» ایالات متحده است.