کارشناس سازمان ملل: رفتار طالبان با زنان می‌تواند «آپارتاید جنسیتی» باشد

یک کارشناس سازمان ملل متحد روز دوشنبه گفت رفتار طالبان با زنان و دختران افغان ممکن است به معنای آپارتاید جنسیتی باشد، زیرا حقوق آنها همچنان توسط مقام‌های طالبان به شدت نقض می‌شود.

ریچارد بنت، گزارشگر ویژه سازمان ملل در مورد وضعیت حقوق بشر در افغانستان، به شورای حقوق بشر سازمان ملل در ژنو گفت: «تبعیض شدید، اقدامات سازماندهی و نهادینه شده علیه زنان و دختران در قلب ایدئولوژی و حکومت طالبان است، که همچنین موجب این نگرانی می‌شود که ممکن است مسئول آپارتاید جنسیتی باشند.»

سازمان ملل متحد آپارتاید جنسیتی را به عنولن «تبعیض جنسی اقتصادی و اجتماعی علیه افراد به دلیل جنسی یا جنسیتی» تعریف می‌کند.

بنت در حاشیه جلسه این شورا به خبرنگاران گفت: «ما به نیاز برای کاوش بیشتر درباره آپارتاید جنسیتی اشاره کرده‌ایم که در حال حاضر یک جرم بین‌المللی نیست، اما می‌تواند به آن تبدیل شود.»

طالبان در اوت ۲۰۲۱ قدرت را به دست گرفتند و آزادی و حقوق زنان از جمله امکان تحصیل در دبیرستان و دانشگاه را به شدت محدود کردند.

بنت در ماه مارس از گزارشی درباره افغانستان از ژوئیه تا دسامبر ۲۰۲۲، به این نتیجه رسید که رفتار طالبان با زنان و دختران «ممکن است آزار جنسیتی و جنایت علیه بشریت تلقی شود».

بنت روز دوشنبه در شورای حقوق بشر تاکید کرد: «محرومیت‌های جدی حقوق بنیادین زنان و دختران و اعمال شدید اقدامات محدود کننده از سوی مقامات بالفعل این کشور ممکن است جنایت علیه بشریت به شکل آزار و اذیت جنسیتی باشد.»

مقامات طالبان پس از توقف کار زنان برای گروه‌های امدادی در دسامبر سال گذشته، از ممنوعیت کار زنان افغان برای سازمان ملل در ماه آوریل امسال خبر دادند.

مقامات طالبان می‌گویند که مطابق با تفسیر دقیق خود از قوانین اسلامی، به حقوق زنان احترام می گذارند.