وقوع مرگبارترین زمین‌لرزه دو دهه گذشته در افغانستان؛ آمار اولیه: حدود ۱۰۰۰ کشته و صدها زخمی

زمین‌لرزه‌ مرگبار در افغانستان

رسانه‌های افغانستان از وقوع زمین لرزه‌ای شدید در شرق این کشور خبر داده‌اند که بنا بر گزارش‌های رسمی تا زمان تنظیم این خبر حدود هزار کشته و صدها زخمی داشته است.

خبرگزاری‌ها تلفات این زلزله را که بامداد چهارشنبه یکم تیرماه به وقت محلی با بزرگی ۶.۱ ریشتر رخ داد و مرکز آن در ۴۴ کیلومتری شهر «خوست» بود، دست‌کم ۹۵۰ کشته و بیش از ۶۰۰ زخمی گزارش کرده و آن را «مرگبارترین زمین‌لرزه دو دهه گذشته» افغانستان دانسته‌اند.

مقامات حکومت افغانستان ساعاتی پس از وقوع این زمین‌لرزه اعلام کردند که تعداد تلفات زمین لرزه روز چهارشنبه به هزار نفر رسیده و بیش از ۶۰۰ نفر نیز زخمی شده‌اند. انتظار می‌رود با انتشار اطلاعات روستاهای کوهستانی دورافتاده، این تعداد افزایش یابد.

پیشتر خبرگزاری دولتی «باختر» که تحت کنترل حکومت طالبان فعالیت دارد، از احتمال افزایش تلفات این زمین‌لرزه که ساعت ۱:۳۰ دقیقه بامداد چهارشنبه به وقوع پیوست، خبر داد.

روزنامه «اطلاعات روز» افغانستان نیز به نقل از «یک منبع» در منطقه «گیان» استان پکتیکا نوشته است که یک روستا در این بخش به‌ طور کامل در این زمین‌لرزه ویران شده است.

همچنین وب‌سایت «هشت صبح» افغانستان به نقل از امین‌ حذیفه، رییس اطلاعات و فرهنگ گروه طالبان در استان «پکتیکا»، نوشته است که وقوع زلزله «منجر به تخریب خانه‌های زیادی شده است.»

ذبیح‌الله مجاهد، سخنگوی گروه طالبان، نیز با انتشار رشته توییتی، از برگزاری یک «جلسه اضطراری» برای بررسی این زلزله و وضعیت رسیدگی به آن، خبر داده است.

بلال کریمی، معاون سخنگوی حکومت طالبان، نیز گفته است که این زمین‌لرزه چهار شهرستان در استان خوست را به شدت تکان داده است که بر اثر آن، ده‌ها خانه به طور کامل تخریب شده‌اند.

طالبان گفته‌اند که شهرستان‌های برمل، زیروک، نکی، و کیان در استان پکتیکا بیشترین آسیب ناشی از این زلزله را متحمل شده اند. مقام‌های طالبان می‌گویند که تلاش‌ها برای بیرون کشیدن قربانیان از زیر آوار‌ها جریان دارد.

به گفتۀ کریمی، تا کنون صدها نفر از محل سکونت‌شان در استان پکتیا آواره شده‌اند و نیازمند کمک‌های بشردوستانه فوری هستند.

این زلزله علاوه بر مناطقی از جنوب شرق افغانستان، بخش‌هایی از پاکستان را هم لرزانده است.

رامیز الکبروف، هماهنگ‌کننده‌ امور بشردوستانه سازمان ملل برای افغانستان، هم گفته است که نهادهای امدادی این سازمان «درحال بررسی نیازها و پاسخ‌گویی» به پیامدهای این زلزله هستند. اتحادیه اروپا نیز اعلام کرده که «وضعیت را از نزدیک زیر نظر دارد» و آماده انجام هماهنگی‌ها برای ارسال کمک است.

این نخستین زلزله بزرگ در کشور افغانستان پس از روی کار آمدن گروه طالبان در آن کشور از مرداد ماه سال گذشته تاکنون است. پیشتر در دی‌ماه ۱۴۰۰ زلزله‌ای در منطقه «بادغیس» به وقوع پیوسته بود که حدود ۳۰ کشته و ده‌ها زخمی برجای گذاشته بود.