یک مقام دولتی جمهوری اسلامی هشدار داد میزان فرونشست زمین در استان خراسان رضوی سالانه ۲۰ سانتیمتر است و اکنون فرونشست به «شمال غربی مشهد رسیده» است.
به گزارش خبرگزاری حکومتی ایلنا، علی بیتالهی، دبیر «کارگروه ملی زلزله و لغزش لایههای زمین» گفت براساس «مطالعات» درباره وضعیت فرونشست در استان خراسان رضوی «پهنههای فرونشستی در این استان ۵ برابر وسعت فرونشستهای اصفهان است.»
او گفت در حال حاضر این استان «رکوردار کشور از نظر وسعت پهنههای فرونشستی است» و هشدار داد که اگر پدیده انسانی فرونشست به همین سرعت ادامه پیدا کند «محدوده کلی شهر مشهد هم آسیب خواهد دید.»
مرورگر شما HTML5 را پشتیبانی نمی کند
پیش از این، معصومه آمیغپی، رئیس اداره ترازیابی دقیق و تداخل سنجی راداری سازمان نقشهبرداری ایران، با اشاره به تهیه بانک جامع فرونشست زمین گفته بود دامنه فرونشست زمین به ۱۶ کلانشهر ایران نفوذ کرده است و ۸۰۰ شهر نیز در پهنه فرونشست زمین قرار دارند.
به گزارش رسانهها در ایران، او در جریان یک وبینار، بدترین مخاطره فرونشست زمین را تهدید امنیت غذایی دانست و توضیح داد که فرونشست زمین موجب از بین رفتن خاک میشود و به سرعت اراضی کشاورزی را نابود میکند؛ مانند دشت ورامین که برخی از مناطق آن دیگر قابل کشاورزی نیست.
شور شدن آبهای زیرزمینی، ایجاد فروچالهها و گسست سطحی، از جمله پیامدهای فرونشست زمین هستند که آسیبهای زیست محیطی ویرانگری را به دنبال دارند.
به گفته این مقام دولتی، استانهای سمنان، قزوین، تهران، البرز، خراسان رضوی و کرمان، از نظر فرونشست زمین در وضعیت بحرانی قرار دارند.
در همین حال، مدیر بخش زلزله و خطرپذیری مرکز تحقیقات راه، مسکن، و شهرسازی ایران اعلام کرد که از ۶۳ سایت ثبت شده جهانی، ۲۷ سایت در معرض خطر فرونشست زمین قرار دارند، ضمن اینکه ۱۶ مرکز و ۱۸ انبار فعال نفتی نیز در پهنههای فرونشستی هستند.
به عقیده شماری از کارشناسان منتقد، سیاستهای نادرست، عدم برنامهریزی مناسب و سوءمدیریت جمهوری اسلامی در حوزه آب، از عوامل مهم فرونشست زمین و بحران زیست محیطی در ایران هستند.