جنگ در سودان<br> Editorial:  Fighting in Sudan - 2004-03-05

آنچه در اينجا می خوانيد، نظر رسمی دولت آمريکا است.

وضع دارفور در غرب سودان بحرانی است. اين استان يکی از فقير ترين مناطق کشور است و از خشکسالی و کم بارانی رنج می برد. در سال 2003 آتش جنگ در آنجا زبانه کشيد. نيروهای سودان و متحدان شبه نظامی مسلمان آنها ، معروف به جان جاويد، در برابر شورشيان محلی صف آرائی کرده اند. شورشيان با سياست های دولت خرطوم که بر تنشهای ناشی از حقوق ِچرا و گله داری و آب دامن زده است مخالفند. آنها همچنين از نبود منابع، توسعه و سرمايه گذاری دولت در منطقه ناراحت هستند.
کسی به يقين نمی داند که چه تعدادی کشته شده اند، اما برخی از ناطران، رقم آنها را بيش از سه هزار تخمين می زنند.
ريچارد باوچر ، سخنگوی وزارت امور خارجه آمريکا می گويد در دارفور از نظم و قانون خبری نيست و مقامات دولت سودان به امدادگران اجازه نداده اند آزادانه به منطقه بروند و به نيازمندان کمک کنند.
به گفته او: دزدان زندگی و معيشت بالغ بر يک ميليون نفر را به خطر انداخته اند . آنچه به ويژه تهديد کننده است، اقدامات شبه نظاميانی است که از پشتيبانی دولت برخوردار هستند و به حمله به روستاهای بی دفاع و آتش زدن آنها ادامه می دهند. آمريکا، فدراسيون بين المللی جمعيت های صليب سرخ و هلال احمر، و ديگران در تلاش هستند به مردم منطقه کمک کنند. عمر حسن احمد البشير، رئيس جمهوری سودان، گفت دولت او به عمليات نظامی پايان خواهد داد و امکان دسترسی به منطقه را برای امدادگران فراهم خواهد آورد. اما آقای باوچر می گويد به نظر می رسد نتايج آن قول محدود بوده است و اضافه می کند:
کوشش گستردی جريان دارد که ما نقشی مهم در آن ايفا می کنيم. ديپلماسی و تامين رفاه نه تنها کوشش های آمريکا بلکه تلاش های بين المللی بوده است. اما به ثمر رسيدن آنها به همکاری دولت و مخالفان نياز دارد که امکان دسترسی به منطقه را برای امدادگران فراهم آورند، از جنگ دست بردارند و به برقراری آتش بس بپردازند.

آمريکا پيشنهاد کرده است به انجام مذاکرات برای برطرف ساختن مقررات دست و پا گير به منظور آغاز تحويل کمک های انساندوستانه به دارفور کمک کند. باوچر سخنگوی وزارت امور خارجه می گويد اين پيشنهاد همچنان معتبر است. اما دولت سودان هنوز پاسخ نداده است.