اعطای مدال آزادی به جمعی از افراد برجسته توسط پرزیدنت اوباما

پرزیدنت باراک اوباما، رییس جمهوری ایالات متحده، طی مراسمی، مدال آزادی که برترین مدال افتخار این کشور برای تجلیل از شهروندان غیرنظامی محسوب می شود را به۱۶ تن از برجسته ترین شخصیت های آمریکا و جهان به مناسبت خدمات ارزشمند آن ها به جامعه بشری اعطا خواهد کرد.

پرزیدنت اوباما در یک اعلامیه رسمی گفت که با وجود آن که افراد انتخاب شده هر یک در رشته های مختلف درخشیده اند با این حال همه آنها یک وجه مشترک دارند و آن هم تمایل به ایجاد دگرگونی بوده است.

برخی از دریافت کنندگان مدال ارزشمند آزادی از دست پرزیدنت اوباما عبارتند از: استفان هاوکینز، فیزیکدان معروف، اسقف اعظم دزموند توتو از مبارزان علیه تبعیضات نژادی در آفریقای جنوبی و برنده جایزه صلح نوبل و دکتر محمد یونس برنده جایزه صلح نوبل و مبتکر «قرض کوچک» راهی برای جلوگیری از فقر در جوامع انسانی.

دکتر محمد یونس معتقد است «فقر در جامعه متمدن انسانی جایی ندارد بلکه به موزه ها متعلق است» هم چنین بر این باور است که «همه انسان ها از یک استعداد و مهارت ذاتی برخوردار هستند که همان مهارت زنده ماندن است و فقرا نیز از این استعداد و نحوه زنده ماندن و برزیستی برخوردارند و نیازی به آموزش ندارند.»

محمد یونس که در سال ۱۹۴۰ در خانواده ای متوسط در مرکز تجاری چیتاگونگ در بنگلادش به دنیا آمده همواره توسط پدر خود به ادامه تحصیل تشویق می شد اما او به شدت تحت تاثر مادرش سوفیا خاتون بود که هر بار فقیری درب خانه آنها را به صدا در می آورد به آن ها کمک می کرد. این رفتار مادر، محمد را به محو فقر پایبند کرد.

محمد یونس دانشجوی زرنگی بود که توانست دکترای اقتصاد خود را از دانشگاه انربلیت ایالت تنسی دریافت کند و در اوایل دهه هفتاد به بنگلادش بازگشت و به ریاست دانشکده اقتصاد دانشگاه چیتاگونگ برگزیده شد. یونس متوجه شد که وضعیت زندگی مردم در این کشور تازه به استقلال رسیده هر روز بدتر از پیش می شود. قحطی سال۱۹۷۴ در بنگلادش محمد را به شدت دگرگون کرد. او احساس می کرد در حالی که مردم بنگلادش در خیابان ها می میرند او مشغول تدریس نظریه های شفاهی اقتصادی در دانشگاه است. به این ترتیب بیهودگی این نظریه ها در بهبود وضع مردم بر او آشکار شد و تصمیم گرفت مردم فقیر را معلم خود محسوب کند، از شرایط و وضعیت آن ها بیاموزد و فعالیت هایش طوری باشد که مستقیما به آن ها نفع برساند. او از طریق مصاحبه با مردم عادی به این نتیجه رسید که «فقرا به این دلیل فقیر هستند که درگذشته موسسات مالی به آن ها کمک نکرده اند.»

به این صورت بود که دکتر یونس تصمیم گرفت با بنیانگذاری بانک گرامین که در زبان بنگلادشی به معنی روستایی است، با دادن اعتبارهای کوچک که ایده ای ساده اما از لحاظ تاثیرات و فوایدی که برای مردم به بار می آورد کاملا انقلابی است به مردم فقیر کمک کند تا با دریافت وام های کوچک برای خود مشاغلی ایجاد کنند.

دکتر محمد یونس به عنوان پیشتاز ایده اعطای وام های کوچک برای فقرای جهان از سال ۱۹۷۶ که نخستین وام را اعطا کرد تا کنون به محو فقر و تهیدستی از بسیاری مناطق کشور خود بنگلادش و دیگر کشورهای جهان کمک کرده است.

از دیگر کسانی که در مراسم روز دوازدهم ماه اوت به دریافت مدال آزادی از دست پرزیدنت اوباما نایل خواهند شد، ساندرا دی اوکانر، نخستین زنی که توانست در دیوان عالی کشور صاحب مقام بالائی باشد، سناتور ادوارد کندی و نیزبازیگر قدیمی سینمای آمریکا، سیدنی پواتیه هستند که یکی از برجسته ترین بازیگران آفریقایی تبار دهه پنجاه و شصت میلادی سینمای هالیوود و جهان به شمار می رود. همچنین مری رابینسون، زنی که توانست برای نخستین بار مقام ریاست جمهوری کشور ایرلند را به دست آورد و یکی از شخصیت های بومی آمریکا، دکتر جوزف مدیسین کراو، صاحب کتب و نوشتارهای گوناگون درباره تاریخ سرخپوستان آمریکاست.

مدال آزادی ریاست جمهوری در آمریکا به افرادی اهدا می شود که کار آن ها به صورتی توانسته است در خدمت امنیت و منافع ملی آمریکا، صلح جهانی، فرهنگ یا موارد برجسته و مهم دیگری قرار گیرد.