مجمع عمومی سازمان ملل متحد برکناری رییس جمهوری هندوراس را محکوم کرد

مجمع عمومی سازمان ملل متحد قطعنانه ای تصویب کرده است که آنچه آن را کودتا علیه مانوئل زلایا، رییس جمهوری، می نامد محکوم می کند و می خواهد او در مقامش ابقا شود.

اعضای مجمع، قطعنامه را روز سه شنبه با رای شفاهی تصویب کردند. پس از آن زلایا سخن گفت و قطعنامه را «تاریخی» توصیف کرد. او گفته است قصد دارد روز پنجشنبه به کشورش باز گردد.

زلایا، چهار روز پس از آن که ارتش او را دستگیر و اخراج کرد، روز دوشنبه در جلسه رهبران آمریکای لاتین در نیکاراگوئه گفت امیدواراست همراه با دبیرکل سازمان کشورهای آمریکایی بازگردد.

سربازان هندوراس، به دستور دادگاه عالی، بامداد یکشنبه زلایا را دستگیر و او را با هواپیما به کاستاریکا بردند. ایالات متحده و کشورهای دیگر این اقدام را محکوم کرده اند و می گویند زلایا هنوز رییس جمهوری هندوراس است.

انتظار می رفت او روز سه شنبه در مجمع عمومی سازمان ملل متحد سخنرانی کند.

در واشنگتن سازمان کشورهای آمریکایی قرار است جلسه ویژه دیگری برای بحث درباره این وضیعت هندوراس تشکیل دهد.

روز دوشنبه، نیروهای امنیتی هندوراس با بیش از یک هزار نفر که به آنچه آن را کودتا می نامیدند معترض بودند، در گیر شدند. پلیس برای عقب زدن آنها، که در خارج از کاخ ریاست جمهوری در پایتحت جمع شده بودند، به گاز اشک آور متوسل شد.

پرزیدنت اوباما گفته است عزل رییس جمهوری هندوراس «قانونی نبود» و ایالات متحده هنوز او را رییس جمهوری کشور می داند. هیلاری کلینتون وزیر امور خارجه آمریکا از هندوراس خواست نظام دمکراتیک و قانون اساسی را دوباره برقرار سازد.

دادگاه عالی هندوراس می گوید به این دلیل دستور دستگیری زلایا را صادر کرد که او سعی داشت تغییر در قانون اساسی را که اجازه خواهد داد او برای بار دوم کاندیدای ریاست جمهوری شود به همه پرسی بگذارد. دادگاه حکم داده بود که رفراندوم غیر قانونی است.

زلایا درسال ۲۰۰۶ برای یک دوره چهار ساله انتخاب شد. قانون اساسی ۱۹۸۲ انتخابات دوباره را ممنوع می کند.

قانونگزاران هندوراس روز یکشنبه رییس پارلمان را به عنوان رییس جمهوری منصوب کردند. او گفت افزایش قدرت و ارتقای مقامش قانونی بود نه یک کودتا. وی با فشارهای فزاینده بین المللی از سوی دولت های خارجی از جمله ایالات متحده، مکزیک و ونزوئلا روبرو است.