فیلم مستندی درباره قهرمان های جنگ دوم جهانی و طرح نبرد در تهاجم نورماندی

گزارش: مایک اوسالیوان، خبرنگار صدای آمریکا در لس آنجلس

شنبه ۶ ژوئن برابر است با شصت و پنجمین سالگرد عملیات بزرگ حمله متفقین به ساحل نورماندی در خاک فرانسه برای تشکیل یک جبهه دوم در اروپا برعلیه نازی های آلمان. طرح این حمله سری و عظیم که شامل تهاجم به نورماندی بود در اصطلاح نظامی به روز « دی » معروف است.

در چنین روزی در سال ۱۹۴۴ آمریکایی ها، بریتانیایی ها، کانادایی ها و دیگر نیروهای به هم پیوسته و متفق از طریق حملات هوایی و دریایی هم زمان به ساحل نورماندی، بزرگ ترین حملات نظامی علیه آلمان را به منظور نجات اروپا به مرحله اجرا درآوردند.

یک فیلمساز بریتانیایی فیلم مستندی تهیه کرده است که در آن برخی از بازماندگان سالخورده ارتش متفقین داستان های خود از وقایع حمله به نورماندی و مبارزه برای آزاد ساختن اروپا از دست نازی ها را توصیف کرده اند.

بیش از ۱۶۰ هزار سرباز از ارتش متفقین در روز دی وارد سواحل متروکه و ویران شده نورماندی شدند. جایی که نیروهای آلمان نازی در آن مستقر شده بودند. بیش از 5 هزار ناوگان دریایی و ۱۳ هزار فروند هواپیمای جنگی متفقین دراین عملیات شرکت داشتند.

مورت شکتر آمریکایی یک تفنگچی گروه ۴۶۷ بود که درپایگاهی در راکهیث انگلستان مستقر شده بود و در روز دی و حمله به نورماندی به وظیفه تیراندازی از قسمت باله دم یک هواپیمای جنگی اشتغال داشت: « ما ساعت سه نصف شب به طرف محل عملیات پرواز کردیم و یک بندر فرانسوی را بمباران کردیم.»

مورت می گوید آسمان ها خالی و فضا آرام بود:«نه جنگی بود و نه جنگنده ای! فکر می کنم آلمان ها خواب بودند و باور کنید ما از این بابت بسیار خوشحال و شاکر بودیم.»

مورت شکتر می گوید که کانال مانش زیر هواپیمای « بی – ۲۴ » آن ها شکل یک بزرگراه شلوغ را داشت:« ما آن بالا پرواز می کردیم و من همینطور که پائین را نگاه می کردم دیدم هزارها هزار کشتی پشت هم ردیف شده اند. یعنی اگر این یک خیابان بود می شد گفت خیابانی پرترافیک با ماشین هایی پشت به پشت بود.»

یک سربازآمریکایی دیگر به نام جری کینگ عضو نیروی زمینی یک پایگاه هوایی آمریکایی در انگلستان بود. او به کار بار کردن چترهای نجات و وسائل دیگر داخل هواپیما ها اشتغال داشت:« وضعیت شوریده و بسیارعجیبی بود.»

در ساحل نورماندی، ارل دبلیو نوروود یک ملوان ۱۷ ساله بود. او به کار راندن یک کشتی حامل سربازان بین ناوگان های متعدد و ساحل اوماها اشتغال داشت. ساحل اوماها یکی از سواحلی بود که آمریکایی ها در آن پیاده شدند. کشتی ارل دبلیو ۳۶ سرباز را حمل می کرد:« در حدود ساعت هفت و نیم صبح یک سری تیراندازی دشمن باعث کشته شدن دو سرباز و مجروح شدن شدید دو سرباز دیگر شد. الان که من درباره آن صحبت می کنم شاید یک دقیقه بیشتر طول نکشد اما در زمان وقوع این وقایع به اندازه یک عمر طولانی به نظر می رسید.»

نوروود هم چنان کشتی خود را به سوی ساحل هدایت کرد. سربازان تخلیه شدند و او اجساد مردگان و بدن های نیمه جان مجروحین را به کشتی بیمارستان رساند:«من کشتی را می راندم و خوب خیلی ها فکر می کنند که این کار خیلی مهمی بوده است اما درواقع کار مهم را آن ۳۲ سربازی کردند که پس از کشته شدن هم قطارانشان و تماشای بدن های تکه پاره شده دو سرباز دیگر بازهم از کشتی پیاده شدند و به جنگ و مبارزه خود ادامه دادند. »

حداقل ۹ هزار سرباز از نیروهای متفقین در این نبرد جان باختند یا ضمن این حمله تهاجمی به شدت زخمی شدند. تعداد کشته شدگان آلمانی نیز بین ۴ هزار تا ۸ هزار نفر تخمین زده شده است.

با این وجود روز « دی» توانست مسیر جنگ دوم جهانی را برای همیشه تغییر دهد و زندگی افراد نجات یافته ای چون نوروود را کاملا عوض کند:« آن روز صبح من وقتی وارد صحنه نبرد نورماندی شدم ۱۷ سال داشتم اما هنگامی که روز به پایان رسید من احساس کردم یک مرد ۴۰ ساله ام.»

داستان های سربازان، ملوانان و اعضای نیروی هوایی که در حمله نورماندی شرکت داشتند در این فیلم مستند که توسط دو فیلمساز انگلیسی ساخته شده گفته شده است. الوود فون سیبولد از کودکی شیفته وقایع جنگ دوم جهانی بوده است.

او با نقل مکان به دهکده فرانسوی « سن میر اگلیز» نخستین مکانی که در اروپا توسط قوای آمریکایی آزاد شد برای خود حرفه تازه ای بوجود آورد. او به شغل راهنمای جهانگردانی اشتغال دارد که بسیاری از آن ها را سربازان آمریکایی قدیمی و سالخورده روز « دی » و افراد خانواده های آن ها تشکیل می دهند. او هم چنین میزبان ویدیویی تور تاریخی روز دی در این فیلم مستند است که « آمریکایی ها در روز دی » نام گرفته است:«مهم ترین مسئله در رابطه با ساختن این فیلم برای من حفظ خاطرات این مردان شجاع و دلاور بود که متاسفانه به علت کهولت سن، هر روز از تعداد آن ها کم می شود. ما می خواستیم مطمئن شویم که زندگی و پیروزی های آن ها برای همیشه در جایی حفظ شده است.»

نبرد خونین نورماندی باعث شد تا متفقین بتوانند فرانسه را که تحت اشغال آلمان ها درآمده بود آزاد ساخته و در نهایت به کمک ارتش روسیه از شرق به خاک آلمان حمله ور شوند.