روز جهانی آزادی مطبوعات، که هرسال در ماه مه گرامی داشته می شود، به ابتکار سازمان ملل متحد بوجود آمد. با این هدف که آگاهی عمومی از نقشی که مطبوعات درتقویت دمکراسی ها و پیشبرد توسعه از طریق افزایش شفافیت و پاسخگوئی دولت ایفا می کنند، بالا برود.
پیشرفت های عمده در فناوری های ارتباطی، مانند تلویزیون ماهواره ای و اینترنت، آرمان جریان آزاد اخبار و اطلاعات را که برای یک جامعه آزاد حیاتی است، بیشتر پیش برده است. اما در بسیاری از بخش های جهان رژیم هایی که سعی دارند انتقادهایی را که از اقدامات و سیاست های آنها موجب می شود سرکوب کنند، آزادی رسانه ها را بشدت و بگونه ای جدی در تنگنا قرار می دهند.
پرزیدنت باراک اوباما در روز جهانی آزادی مطبوعات در اوائل ماه جاری، یاد آور شد از زمان ایجاد چنین روزی در سال ۱۹۹۳، ۶۹۳ خبرنگار در راه انجام وطیفه کشته شده اند. آقای اوباما گفت بک سوم مرگ ها به خطرات همراه با تهیه گزارش در مناطق جنگی ارتباط دارد. اکثریت قربانیان گزارشگران محلی بودند که در مقوله هایی مانند جرم، فساد و وضعیت امنیت ملی در کشورهایشان خبر و گزارش تهیه می کردند.
با این حال، صدها نفر دیگر با دستگیری و ارعاب روبرو هستند. خطرناکتر از همه، سانسور است. روزنامه نگاران در زندان بسر می برند یا در آذربایجان، زیمبابوه ، برمه، ازبکستان، ارتیره و کوبا و نقاط دیگر فعالانه هدف آزار قرار دارند.
بنابراین، روز جهانی مطبوعات درسال ۲۰۰۹ چندان مجالی برای گرامیداشت و شادمانی فراهم نیاورد، جز این که فرصت داد بر نیاز به هوشیاری در مورد حقوق اساسی انسانی تاکید گذاشته شود. آزادی مطبوعات حتی در برخی از دمکراسی های پیشرفته نیز با تهدید روبرو است، و نشان می دهد که نه فقط حقوق مطبوعات، بلکه بسیاری از حقوق اساسی مردم با چه آسانی می تواند گرفته می شود.