آغاز شصت و دومین جشنواره سینمایی کن در جنوب فرانسه با یک فیلم سه بعدی و کارتونی آمریکایی به نام «آپ»، تازه ترین محصولمشترک کمپانی دیسنی و شرکت سازنده انیمیشن کامپیوتری «پیکسار»، نشان دهنده اهمیت تکنولوژی در آینده سینمای جهان است که یک بار دیگر صنعت سینمای آمریکا را از لحاظ ابتکار و نوآوری در کانون توجه عمومی قرار داده است.
در شب گشایش فستیوال با فیلم «آپ»، داستان کارتونی یک پیرمرد بد اخلاق و یک پسربچه نیکوکار، ده ها تن از چهره های هنری و سرشناس سینما از جمله تیلدا سوینتون، بازیگر بریتانیایی برنده جایزه اسکار و آییشواریا رائی باچان، ستاره فیلم های بالیوودی با گذاشتن عینک های مخصوص به تماشای این فیلم نشستند.
جان لستر، تهیه کننده فیلم «آپ» و یکی از پایه گذاران شرکت انیمیشن «پیکسار» در حالی که روی پله های «پاله د فستیوال» محل برگزاری مراسم جشنواره ایستاده بود از این انتخاب دست اندرکاران ابراز خوشحالی کرد و گفت: «ما یک مشت کارتون ساز معمولی از شمال کالیفرنیا هستیم که باورمان نمی شود اینجا روی فرش قرمز فستیوال سینمایی کن ایستاده ایم.»
کمپانی پیکسار، برنده بیش از ۲۰ جایزه اسکار برای ساختن فیلم ها انیمیشنی چون «توی استوری»، «به دنبال نیموی»، «وال ای» و «هیولاها» توانسته است با ابداع نرم افزارهای مخصوص و شیوه های تازه به کار گرفتن آن ها، در صدر انقلاب نوپای ساخت فیلم های انیمیشن کارتونی و سه بعدی قرار گیرد.
با این حال در سایت اینترنتی پیکسار، این شرکت موفقیت خود را در ارائه فیلم های انیمیشن مدیون شخصیت های به یادماندنی این فیلم ها و داستان های دلگرم کننده ای می دانند که برای تماشاگران از هرسن و سالی جذابیت دارد.»
درحال حاضر هر روز در سراسر جهان به تعداد سینماهایی که امکانات نمایش فیلم های سه بعدی را دارند اضافه می شود. این سومین کوشش برای پیشبرد ابتکار سینمای سه بعدی است که برای نخستین بار در دهه ۱۹۵۰ در آمریکا به تماشاگران معرفی شد اما چندان مورد توجه قرار نگرفت. در دهه ۸۰ میلادی نیز چند فیلم دیگر به شیوه سه بعدی به همراه عینک های مخصوص به بازار ارائه شد اما نتوانست جذابیت لازم را برای تماشاگران آبه همراه داشته باشد.
جان لستر، تهیه کننده فیلم آپ، در کنفرانس خبری پیش از گشایش فستیوال به خبرنگاران گفت: «با تحولات تازه کامپوتری که در ساختن این فیلم های «سه بعدی و انیمیشن به وجود آمده از این پس تمام محصولات آینده دیسنی و پیکسار به شیوه سه بعدی ساخته خواهند شد.
در مراسم افتتاحیه جشنواره کن، جان لستر و کارگردان فیلم «آپ» پیت داکتر، شارل آزناوور، خواننده معروف و قدیمی فرانسوی را همراهی می کردند که در فیلم از صدای او برای شخصیت پیرمرد بداخلاق استفاده شده است.
نمایش یک فیلم انیمیشن برای جشنواره کن که بنا بر گفته منتقدین سینمایی «در سال های اخیر از شگفتی های سینما به دور بوده است»، و پیش از این انیمیشن را به عنوان یک «شعبده بازی سینمایی» از نظر هنری مردود شناخته است، حرکتی رادیکال محسوب می شود و لحظه ای تاریخی و نقطه عطفی برای در هم آمیزی تکنولوژِی مدرن و هنرسینما.
امسال در جشنواره سینمایی کن، از میان صدها فیلم ارسال شده از جمله تازه ترین آثار فیلمسازان برجسته و شناخته شده، ۲۰ فیلم برای شرکت در بخش اصلی و ۲۰ فیلم هم برای نمایش در بخش «نگاهی تازه» انتخاب شده است.
تازه ترین اثر سینمایی بهمن قبادی فیلمساز ایرانی به نام «کسی از گربه های ایرانی خبر ندارد» در شب گشایش بخش نگاهی تازه به نمایش درخواهد آمد.
این نخستین بار پس از یک غیبت چندساله است که سینمای ایران یک بار دیگر فرصت شرکت در فستیوال سینمایی کن را به دست آورده است.
این جشنواره تا روز ۳ خرداد ماه (۲۴ ماه مه) و زمان اهدای جایزه نخل طلایی به بهترین فیلم سال درجنوب فرانسه ادامه خواهد داشت.