پرزيدنت اوباما در اعلاميه ای که روز شنبه از سوی دفتر مطبوعاتی کاخ سفيد انتشار يافت به نقش با اهميت و حياتی روز آزادی مطبوعات اشاره کرده و ميگويد ما همه ساله با دقت اين روز مهم را مورد نظر قرار ميدهيم.
اين روزی است که ما نقش بی چون و چرای خبرنگاران را در بازگو کردن سوء استفاده هایی که از قدرت صورت ميگيرد، ارج می نهيم.
ریيس جمهوری آمريکا ميگويد اين در حالی است که روز به روز بر تعداد روزنامه نگارانی که برای رساندن اخبار روزانه به مردم کشته يا به زندان افتاده اند، افزوده ميشود.
پرزيدنت اوباما ميگويد امروز من صدای خود را در پشتيبانی و تحسين زنان و مردان شجاعی که در محدوده خبر رسانی واقعيت ها و حقايق را بازگو ميکنند، اعلام ميکنم.
ریيس جمهوری آمريکا ميگويد هر چند که روز جهانی آزادی مطبوعات در سال ۱۹۹۳ ميلادی شکل گرفته اما ريشه های عميق تر آن به جامعه بين المللی برميگردد.
هنگامی که مردم سراسر جهان در سال ۱۹۴۸ ميلادی، جنگ جهانی دوم را پشت سر گزارده بودند، همه کشورها خود را شايسته آن يافتند که در چارچوب منشور جهانی حقوق بشر قرار گيرند. منشوری که ميگفت همه از آزادی بيان و ابراز عقيده برخوردارند.
پرزيدنت اوباما همچنين ميگويد هر چند که جهان اهميت بی ترديد آزادی بيان و آزادی مطبوعات را شناسایی کرده است، با اين همه روزنامه نگاران خود را بارها در معرض خطر ديده اند.
ریيس جمهوری آمريکا در اعلاميه خود ميگويد از بزرگداشت نخستين روز جهانی آزادی مطبوعات در ۱۶ سال پيش تا بحال ۶۹۲ روزنامه نگار کشته شده اند.
اين در حالی است که تنها يک سوم از اين تعداد با توجه به خطر مربوط به تهيه گزارش حرفه ای خود از جنگ کشته شده اند اما بيشتر اين گزارش گران، روزنامه نگاران محلی بودند که سرفصل های مهمی مانند جنايت، فساد و امنيت ملی را در مناطق خود پوشش ميداده اند.
علاوه بر آن بايد به اين تعداد، اسامی صدها و صدها روزنامه نگار ديگر را نيز اضافه کرد. پرزيدنت اوباما ميگويد آنان کسانی هستند که به جز عشق صادقانه خود برای خبررسانی به مردم هيچ انگيزه ديگری نداشته اند، اما هر روز با تهديد، با سانسور و يا با بازداشت های مستبدانه روبرو شده اند.
پرزيدنت اوباما همچنين گفت از آذربايجان گرفته تا زيمبابوه، از برمه و اوزبکستان گرفته تا کوبا و سری لانکا، نمونه های فراوانی از اذيت و آزار روزنامه نگاران ديده ميشود. ریيس جمهوری آمريکا آنگاه گفت ما همچنين بسيار نگران شهروندان آمريکایی هستيم. شهروندانی مانند رکسانا صابری در ايران و اونا لی در کره شمالی.