گزارش هنری: بازگشت تیم هالیوودی از سفر به ایران

گروهی از دست اندرکاران صنعت سینمای هالیوود که در اوایل ماه مارس به دعوت خانه سینمای ایران برای ملاقات با فیلمسازان ایرانی به تهران سفر کرده بودند به آمریکا بازگشتند.

اعضای این هیات علاوه بر رییس آکادمی علوم سینمایی، سید گانیس و بازیگر سینما و تئاتر، آنت بنینگ از چند تن از دست اندرکاران، تهیه کنندگان، مستندسازان و فیلمنامه نویسان سینمای آمریکا تشکیل می شدند.

این گروه در مدت اقامت خود در ایران علاوه بر ملاقات با همتایان ایرانی خود، در چند کارگاه و سمینار حرفه ای شرکت کردند و از چند شهر ایران از جمله اصفهان و شیراز نیز دیدن کردند.

هم زمان با سفر هیات اعزامی هالیوود به تهران، جواد شمقدری مشاور هنری محمود احمدی نژاد، رییس جمهور ایران در یک بیانیه از دست اندرکاران سینمای آمریکا خواست که به خاطر «توهین و اتهامات ناروا به ملت ایران» عذرخواهی کنند. این امر اشاره به فیلم های ۳۰۰، الکساندر ساخته الیور استون و فیلم نامزد اسکار «کشتی گیر» داشت که در آن نام یکی از کشتی گیرها «آیت الله» است و قهرمان فیلم چوب پرچم جمهوری اسلامی ایران را روی زانوی خود می شکند.

این بیانیه جنجال برانگیز تاثیری بر مساله دیدارهای هیات اعزامی هالیوود نداشت و میزبانان این هیات یا همان دست اندرکاران سینمای ایران در هیچ موردی از میهمانان خود درخواست عذرخواهی نکردند.

سیدگانیس هفته گذشته دربازگشت از ایران از تجربیات خود در این سفر به خبرنگاران گفت: «خانه سینمای ایران شباهت های زیادی به آکادمی علوم سینمای آمریکا دارد و هنرمندان مختلف در رشته های گوناگون در آن فعالیت دارند. با این تفاوت که هر رشته هنری صنف خود را دارد و این افراد همگی در خانه سینما جمع می شوند تا به هماهنگی و هم فکری با یکدیگر و حل مشکلات مربوط به سینما و فیلمسازی بپردازند.»

سید گانیس سفر هیات اعزامی هالیوود به ایران را «یک سفر غیرسیاسی که وزارت خارجه آمریکا کوچکترین دخالتی در آن نداشته است» خواند.

آنت بنینگ بازیگر تئاتر و سینمای آمریکا و همسر وارن بیتی در مورد تجربیات خود از سفر به ایران می گوید: «ما به عنوان یک هیات فرهنگی به ایران رفتیم و این سفر هیچ ارتباطی به مسایل سیاسی جاری بین دو کشور نداشت. منظور ما دیدار با فیلمسازان ایرانی بود و این امر با موفقیت انجام شد. ما در مباحث و جلسات مختلف شرکت کردیم و به سئوالات مختلف پاسخ دادیم اما این مباحث فقط در رابطه با فیلم و سینما بود.»

سید گانیس مدیر آکادمی علوم سینمایی آمریکا می گوید: «چیزی که برای من اعجاب انگیز بود این مساله است که با وجود تمام مشکلاتی که سینمای ایران و فیلمسازان ایرانی با آن روبرو هستند، دست اندرکاران همواره به تولید فیلم ادامه می دهند و اگر اجازه اکران آن را در داخل ایران نداشته باشند، این محصولات سینمایی را در کشورهای دیگر به نمایش می گذارند و حتی به جشنواره های سینمایی مختلف هم راه پیدا می کنند.»

آنت بنینگ نیز در این مورد می گوید: «سینمای مستند نیز در ایران حضور فعالی دارد و اغلب کارگردان های فیلم های بلند و داستانی دست اندر کار ساختن فیلم های مستند نیز هستند. شاید بتوان گفت که بسیاری از فیلم های بلند و داستانی ایرانی ازعناصر موجود در فیلم های مستند نیز برخوردارند.»

آنت بنینگ در مورد شرایط زنان فیلمساز در ایران می گوید: «زنان در صحنه فیلم سازی ایران بسیار فعالند. بخش عمده ای از زنان فیلمساز ایرانی به کار ساختن فیلم های مستند اشتغال دارند. چند زن تهیه کننده نیز فعالیت های مستمری در راه نمایش فیلم های ایرانی در خارج از کشور انجام می دهند.»

آنت بنینگ در نهایت معتقد است که تماس بین هالیوود و سینمای ایران باید حفظ شود و از تعداد بیشتری از دست اندرکاران سینمای ایران باید دعوت شوند که به آمریکا سفر کنند. به ویژه بازیگران و فیلمسازان جوان .