گزارش: حقوق زنان در کشورهای خلیج فارس

بنا بر گزارش یک سازمان حقوق شهروندی زنان در منطقه ، در طول پنج سال گذشته زن های عرب در کشورهای خلیج فارس توانسته اند حقوق و امتیازاتی کوچک اما چشمگیر و ارزنده ای به دست بیاورند. این سازمان غیردولتی علاوه بر پژوهش های گوناگون به کار ایجاد برنامه هایی برای پیشبرد آزادی و دمکراسی در کشورهای مختلف در سراسر جهان نیز اشتغال دارد.

یکی از آخرین پژوهش های گروه حامی حقوق زنان به نام « خانه آزادی» ، اهداف آن را در آخرین یافته های این گروه خلاصه می کند: « پیشرفت زنان عرب در احقاق حقوق شهروندی در کشورهای خلیج». سونیا کلی مدیر این مطالعات می گوید این پژوهش تکمیل کننده پژوهش مشابهی است که پنج سال پیش در کشورهای بحرین، امارات عربی، کویت، عمان، قطر و عربستان سعودی صورت گرفت.

سونیا کلی در ادامه این سخنان می گوید: نتایج این پژوهش ها بسیار رضایت بخش بوده است. جریان های مربوط به حقوق زنان در این کشورهای عربی درحال حرکت به جلو هستند هرچند این منطقه یکی از مشکل ترین مناطق برای ایجاد تغییرات در قوانین موجود در رابطه با حقوق زنان محسوب می شود. با این وجود فعالین حقوق زنان توانسته اند در بسیاری از این موارد پافشاری کرده و به نتایج نسبی برسند.

بنا برگفته سونیا کلی، مهم ترین این تغییرات در کشور کویت در رابطه با حقوق زنان دراین کشور انجام گرفته است :« ما متوجه شدیم که زنان این منطقه توانسته اند از طریق به دست آوردن قدرت های اقتصادی و مالی به حقوق وامتیازات خیلی بیشتری دست یابند. در نتیجه ما شاهد 5 درصد ازدیاد در تعداد زنان شاغل در کویت و بهبود وضعیت کلی آن ها بوده ایم. در سال ۲۰۰۳ تنها ۴۶ درصد از زنان به کار اشتغال داشتند در حالی که امروز بیش از ۵۱ درصد از زنان در کشور کویت شاغل هستند.«

زنان کویتی هم چنین در زمینه های سیاسی نیز دست آوردهای مثبتی داشته اند.

درسال ۲۰۰۵ پس از سه دهه مبارزه، زنان کویتی توانستند حق رای دادن در انتخابات را به دست آورند.

دکتر لوبنا آلکازی پروفسور رشته جامعه شناسی از دانشگاه کویت و یکی از فعالین اصلی جنبش زنان و مبارزات برای به دست آوردن حقوق زنان در این کشور است. او در پژوهش اخیر خانه آزادی می گوید: « به دست آوردن حق رای برای زنان کویتی یکی از مهم ترین دست آوردهای جنبش زنان در این کشور بوده است.«

آلکازی می گوید: « از دیگردست آوردهای مهم ایجاد یک کمیته زنان است که انجام شده و هم چنین حضور زنان به عنوان نمایندگان شوراها و مجلس که از اهمیت خاصی برخوردار است. این به ما قدرت های تازه ای داده است تا بتوانیم بسیاری از قوانین ضد زن و ناهمگون کنونی را متوقف یا معلق کنیم.«

عمان یکی دیگر از کشورهای خلیج فارس است که به تازگی زنان آن توانسته اند حقوق نسبی به دست آوردند. بنا برگفته روزنامه نگار، رفیا ال طالعی علیرغم تبعیضات شدید نسبت به زنان در این کشور، فعالین توانسته اند امکاناتی برای شراکت زنان در سیاست ، بازار کار و تحصیلات عالیه بوجود آوردند.

این زن روزنامه نگار خود یکی از نامزدهای انتخابات برای ورود به پارلمان کشور عمان در سال ۲۰۰۳ بوده است. طالعی با ۱۰۰ رای کمتر در این انتخابات بازنده شد:« این یک تجربه ارزنده و قدرت دهنده نه تنها برای من بلکه برای زنان دیگر نیز بود. زنانی که تشویق شدند تا در دوره بعدی این انتخابات شرکت کنند. در سال ۲۰۰۳ تعداد نامزدهای کل کشور برای این مقام ۱۵ نفر بود در انتخابات بعدی این تعداد به ۲۰ تن رسید.«

زنان دیگر کشورهای عربی از جمله بحرین و امارات نیز در حال حاضر از احقاق این امتیازات جزئی بهره مند شده اند.

سونیا کلی می گوید:« در کشورهایی چون امارات با وجود تمام قوانین خشک شهروندی و تعصبات موجود نسبت به زنان نیز به تازگی و به صورت محدودی به زنان اجازه داده شده است که در انتخابات اعضای شورای شورای ملی فدرال شرکت کرده و یا رای بدهند. یک زن در این جریان انتخاب شد.«

با این وجود ، گزارش خانه آزادی نشان می دهد که علیرغم وقایع پیش برنده اخیر، زنان کشورهای خلیج به خصوص در عربستان سعودی، راه طولانی و دشواری را در احقاق حقوق اجتماعی، اقتصادی و سیاسی خود در پیش دارند.

دکتر النوردوماتو کارشناس مسائل زنان می گوید: « درسال ۲۰۰۷ ممنوعیت ورود زنان بدون همراه به داخل هتل ها و اجاره آپارتمان به زن های تنها لغو شد. هم زمان یک هتل زنانه در دورترین نقطه خارج شهر ریاض گشوده شد اما زنان هنوز برای ورود به داخل یک هواپیمای مسافری و پرواز به خارج از کشور به اجازه خروج شوهران و پدران خود احتیاج دارند. علیرغم تغییرات عمده در قوانین جاری ، سیستم قضایی هنوز نسبت به شهروندان به ویژه زنان شرایط سختی را به اجرا در می آورد. زنان در عربستان سعودی هنوز هم حق رانندگی ندارند

. سونیا کلی علیرغم تمام این عدم رعایت حقوق شهروندی به آینده این زنان امیدوار است: « به دست آوردن امتیازات کوچک کنونی می تواند ابزاری باشد برای پیروزی های بزرگ تر آینده برای زنان کشورهای خلیج فارس.»