تاثير سازمان های غیر دولتی زیست محیطی در حفاظت از محيط زيست

کشور ایران با افزایش فزاینده تقاضا در زمینه انرژی و زمین روبروست بطوری که چالش جدی در زمینه دفع پسماند شهری و صنعتی هر ساله عمیقتر میشود.

دو مسئله اساسی را بايد در نظر داشت:

۱- چگونه از زمین و منابع آن محافظت کنیم.
۲- چگونه پسماند مصرف خود را بطور بهداشتی دفع کنیم.

بعضی از این مسائل بسیار حساس و خطرناکند، مانند آلودگی هوا و روند تخریب جنگلها که خود به مساله گرمایش زمین مربوط میشود. بعضی از این مشکلات در حال حاضر مهمترهستند، چون تنفس هوا و آشامیدن آب آلوده که میتواند مرگبار باشد.

در نظر داشتن اين نکته اهميت دارد که چگونه شهروندان عادی و دادگاه ها، موجب تغییرات بزرگ در اجرای قوانین زیست محیطی شده اند و دولتها و شرکتهای بزرگ را ملزم به اجرای این قوانین نموده اند.

در آمريکا، معمولا، این رئیس جمهور یا نمایندگان سنا نیستند که برای اطمینان از سلامت کودکان و مردم دست به اقدامات گسترده برای روشن ساختن اذهان عمومی میزنند، بلکه این داستان بیشتر بر دوش گروههای مدافع محیط زیست است.

در آمريکا سازمانی وجود دارد به نام کلوب سييرا که قدیمیترین وبزرگترین سازمان غیر دولتی زیست محیطی در آمريکاست. در واقع تاریخ تاسیس این سازمان برمیگردد به سال ۱۸۹۳ میلادی و اکنون نزدیک به ۸۰۰ هزار نفر عضو فعال دارد و شعار آن چنين است: گشت وگذار، لذت بردن و حفاظت از کره خاکی.

استفان میلز، رئیس بخش بین الملل کلوب سييرا، در مورد نقش شهروندان در توسعه پایدار و حفاظت از محیط زیست می گويد حمایتهای مردمی از جنبشهای زیست محیطی بدون هزینه نیست. وی در توضیح می گويد که حتی در همین آمريکا، سازمانهای غیر دولتی برای وادار کردن دولت به عدم اجرای بعضی پروژه های آلاینده، تحت فشار دولت قرار گرفته اند. مثلا دولت پرزيدنت جانسون در تلاش برای منزوی کردن سيیرا کلاب، معافیت مالیاتی کمک کنندگان به این سازمان را قطع کرد.

میلز در مصاحبه ای گفت فعالیتهای اعضای این گروه، که در آن زمان توسط عکاس معروف انسل آدامز هدایت میشد، موجب گرديد تا در دهه ۷۰ آمريکائیها نسبت به مسایل زیست محیطی حساس شوند و دولت را مجاب کنند تا نظارت خود را بر طرحهای دولتی و غیر دولتی بیشتر کند و جلوی صنایع آلاینده را بگیرد. این داستان تا بدانجا پیش رفت که اولین کلیپ زیست محیطی ساخته و از شبکه های مختلف پخش شد.

به اين ترتيب جنبش زیست محیطی در آمريکا در روندی که دو دهه بطول انجامید موفق به ایجاد تغییر در رفتار دولت و مردم آمريکا شد و به تصويب قوانينی در اين راستا انجاميد. یکی از نتایج تصویب این قوانین، افزایش هزینه های مبادلات تجاری و در نهایت بالا رفتن قیمت تمام شده محصولات شد.