مندی کلارک، خبرنگار صدای آمریکا، دوبی
تحریم آمریکا علیه ایران در سال ۱۹۷۹ با تصرف سفارت آمریکا توسط دانشجویان و گروگان گیری گروهی از آمریکاییان شکل گرفت.
در طول سال ها روابط دو کشور همچنان سرد باقی ماند و حتی در دوران دولت بوش، در پاسخ به جاه طلبی های هسته ای ایران تیرگی روابط بیش از پیش شدت گرفت.
تجار ایرانی که برای فعالیت در حوزه خلیج فارس تحت فشار هستند، هم اکنون به تسهیلات احتمالی دولت باراک اوباما چشم امید دوخته اند.
امیر یک بازرگان ایرانی است که در دوبی فعالیت می کند. او که مواد غذایی از آمریکا به ایران ارسال می کند اظهار می کند این تحریم ها دامنه فعالیت های وی را بسیار محدود کرده است.
امیر در این باره می گوید:« همه، از جمله خود من، چشم امید به تغییرات آینده دوخته ایم. امیدوارم بازار در آینده بهتر شود.»
امیر ۲۵ سال است که به تجارت مشغول است. با وجود اصرار وی مبنی بر قانونی بودن تجارتش، به دلیل نگرانی برای خانواده اش در ایران، حاضر نیست نام خانوادگی خود را فاش کند.
دوبی مانند بسیاری از مناطق حوزه خلیج فارس، پیشینه بلندی در تجارت دارد. لنج های این کشور قرن هاست که این آبها را درمی نوردند.
این اواخر، دوبی برای ایرانیان به مکانی مبدل شده است که در آنجا آمریکایی ها و تحریم های بین المللی را دور می زنند.
بنا به قوانین تحریم، شرکت های آمریکایی حق فروش مستقیم کالا را به ایران ندارند. ولی امارات متحده عربی که دوبی جزیی از آن است، این محدودیت ها را برای توزیع کنندگان محلی اعمال نمی کند.
بندرعباس، یکی از بنادر ایران، در ۱۶۰ کیلومتری شمال شرقی دوبی قرار دارد.
امیر در این مورد می گوید :« دوبی بسیار به ایران نزدیک است. بنابراین بستر مناسبی برای تجار ایرانی است. برای مثال اگر ما یک کانتینر بار را به ایران ارسال کنیم، ظرف ۹ تا ۱۰ ساعت به مقصد می رسد و این نشان می دهد که اجناس چقدر سریع به ایران می رسند.»
امارات متحده عربی بزرگترین شریک تجاری ایران است.
تعداد ایرانیانی که در دوبی زندگی می کنند بالغ بر ۴۵۰ هزار تن تخمین زده می شود و حدود ۱۰ هزار موسسه بازرگانی ایرانی در آنجا فعالیت می کنند.
واشنگتن از امارات می خواهد که فعالیت های بانک های ایران را در دوبی از نزدیک نظاره کند.
واشنگتن احتمال می دهد تهران از این بانک ها به عنوان یک کانال اقتصادی برای دور زدن تحریم های بین المللی و دنبال کردن مقاصد هسته ای خود استفاده می کند.
با وجود اینکه قطع مناسبات تجاری واشنگتن و تهران به ضرر ایران تمام شده، این شرایط برای امارات سود زیادی به همراه داشته است.
بنا به گفته اندرو کریچلو، مدیر و ویراستار خبرگزاری «داو جونز»، کشورهای خلیج فارس از این تحریم ها سود سرشاری می برند و چندان راضی به تغییر این وضعیت نیستند.
کریچلو ادامه می دهد :« در اینکه آنها از برقراری روابط دوستانه بین ایران و آمریکا راضی نخواهند بود، هیچ شکی نیست. عربستان سعودی مدت هاست که به دلایل عقیدتی و مذهبی با رژیم ایران مخالف بوده است.»
ولی بازرگانان ایرانی مانند امیر، خواهان یک رابطه دوستانه هستند تا بتوانند آزادانه تجارت کنند و به کسب و کار خود رونق بیشتری بخشند.
آنها تمام امید خود را بر روی پرزیدنت اوباما متمرکز کرده اند. او گفته است که از گفتگو با ایران استقبال می کند.
ریچارد تامپسون، ویراستار « میدل ایست اکونومیک دایجست»، به اینکه آقای اوباما در آینده نزدیک این تحریم ها را برچیند، تردید دارد.
تامپسون می گوید :« من گمان می کنم سیاست آمریکا همین طور که هست باقی خواهد ماند. آنها به امید تغییر سیاست ایران در قبال برنامه هسته ای، اسرائیل و عراق، از اعمال هرگونه فشاری بر این کشور دریغ نخواهند کرد.»
ولی امیر و بیشتر بازرگانان ایرانی می گویند که آنها هیچ کاری با سیاست ندارند.
امیر در این باره چنین می گوید :« من به شما می گویم تجارت برای تجار و سیاست برای سیاستمداران است. دوبی یک قطب اقتصادی است و سیاست در این منطقه جایی ندارد.»
بیشتر تحلیل گران بر این باورند که بی اعتمادی ۳۰ ساله بین واشنگتن و تهران به سرعت برطرف نخواهد شد و سیاست همچنان بر تجارت تاثیر خواهد گذاشت.