گزارش سیاسی: استقبال مردم ترکیه از اردوغان به عنوان یک قهرمان

دوریان جونز، خبرنگار صدای آمریکا، استانبول

رجب طیب اردوغان، نخست وزیر ترکیه با ترک جلسه میزگردی در اجلاس داووس پس از یک تنش لفظی با رییس جمهور اسرائیل
" height=190 alt="Turkish PM Recep Tayyip Erdogan addresses supporters outside Ataturk International Airport in Istanbul, 30 Jan 2009

" hspace=2 src="https://author.voanews.com/persian/images/ap_turkey_-Erdogan_30jan09_eng_175.jpg" width=190 align=left vspace=2 border=0>روز جمعه با استقبال هزاران تن از مردم ترکیه روبرو شد که به او به چشم یک قهرمان نگاه می کنند.

هزاران تن از شهروندان ترک در فرودگاه استانبول در انتظار اردوغان بودند که در اجلاس مجمع اقتصاد جهانی بر سر مسئله نوار غزه درگیری شدید لفظی با شیمون پرز رییس جمهور اسرائیل پیدا کرد و درحالی که می گفت هرگز به این اجلاس باز نخواهد گشت ، این جلسه را ترک گفت.

جمعیت حاضر در فرودگاه استانبول که در انتظار هواپیمای اردوغان در محل گردآمده بودند با دیدن او به شعار دادن پرداختند و گفتند: « ما به تو افتخار می کنیم و همیشه در کنارت خواهیم بود.»

روز پنجشنبه در اجلاس اخیر مجمع اقتصاد جهانی، اردوغان در میز گردی به اظهارات رییس جمهور اسرائیل علیه حماس به شدت اعتراض کرد و این درگیری لفظی به جایی رسید که اردوغان به شیمون پرز رییس جمهور اسرائیل گفت: « شما آدمکش هستید» و سپس از این جلسه خارج شد.

نخست وزیر به حاضران در فرودگاه استانبول گفت:« ما بر مسند خود محکم خواهیم ایستاد اما خود را درگیر هیچ گونه منازعه ای نخواهیم کرد. ما استحکام به خرج داده ایم و در این موضع باقی خواهیم ماند چرا که این همان چیزی است که مردم ما از ترکیه انتظار دارند.»

تصمیم آقای اردوغان در ترک جلسه میزگرد با حضور پرزیدنت شیمون پرز از طرف رسانه های مختلف کشور ترکیه نیز به شدت مورد حمایت قرار گرفته است. در سرخط خبر یکی از روزنامه ها نوشته شده است: « درس عالی اردوغان به شیمون پرز » و یک روزنامه دیگر به این عمل اردوغان عنوان « سیلی تاریخی» داده است.

در کوچه و خیابان های استانبول نیز به نظر می رسد این عمل از حمایت مردم برخوردار است. نظر یکی از این افراد این است که :« من از این حرکت نخست وزیر حمایت می کنم. این مسئله که درباره آنچه در غزه می گذرد صحبت شود مسئله بسیار مهمی است چرا که جهان در این باره ساکت مانده است. به نظر من اردوغان کار درستی کرده است.»

خروج آقای اردوغان از جلسه مذاکره با شیمون پرز در نتیجه به اوج رسیدن انتقادهای بی نتیجه ای است که کشور ترکیه نسبت به تهاجم و عملکرد اسرائیل در نوار غزه داشته است. آقای اردوغان چند روز پیش عملیات تهاجمی به نوار غزه از سوی اسرائیل را محکوم کرده بود و آن را « جنایت علیه بشریت» خوانده بود. او هم چنین خواستار معلق کردن عضویت اسرائیل در سازمان ملل متحد شده بود.

ترکیه از معدود کشورهای مسلمان است که با اسرائیل روابط دیپلماتیک نزدیکی دارد و همین مسئله باعث شده است که جامعه جهانی از جدال کنونی نخست وزیر ترکیه با شیمون پرز دچار شگفتی شود.

علیرغم منافعی که برخوردی اینگونه با اسرائیل از لحاظ محبوبیت در انظار عمومی در ترکیه و جهان اسلام برای آقای اردوغان به همراه خواهد داشت، تحلیل گران معتقدند این موضوع ممکن است کوشش های کشور ترکیه به عنوان میانجی گر برای ایجاد صلح در خاورمیانه را به خطر بیاندازد.