گزارش تحليلی: سفر وزير امور خارجهء هند به سری لانکا

پراناب موخرجی، وزير امور خارجهء هند به سری لانکا رفته است تا در مورد تأمين امنيت شهروندان غيرنظامی و ارسال کمک های بين المللی به مناطق تحت تصرف شورشيان موسوم به ببرهای تاميل، با رئيس جمهوری و ديگر مقامات آن کشور گفتگو کند.

سفر آقای موخرجی در شرايطی انجام می گيرد که با شدت گرفتن درگيری ها ميان شورشيان ببرهای تاميل در آخرين سنگرهای خود با نيروهای ارتش، جان غيرنظاميان در مناطق شمالی و شرقی سری لانکا به خطر افتاده؛ و امدادرسانی به مردم در آن مناطق غيرممکن است.

***

پراناب موخرجی وزير خارجهء هند روز چهارشنبه در بازگشت از کلمبو، از موافقت رئيس جمهوری سريلانکا با تأمين امنيت غير نظاميان آن کشور که در «منطقهء امن» پناه گرفته اند، خبر داد و گفت رئيس جمهوری سريلانکا نيز نسبت به امنيت جانی بوميان تاميل ساکن مناطق شمالی آن کشور – که در گرماگرم جنگ و ستيز ميان شورشيان ببرهای تاميل با نيروهای دولتی به دام افتاده اند – ابراز نگرانی کرده و خواسته است تا به آنها اجازه داده شود خود را به «منطقهء امن» برسانند؛ و ازسرپناه، غذا، و امکانات پزشکی و بهداشتی برخوردار شوند.

سفر روز سه شنبهء وزير خارجهء هندبه کلمبو برای ديدار با ماهيندا راجاپاکسا رئيس جمهوری سريلانکا در ميانهء درگيری دولت مرکزی با شورشيان جدايی طلب ببر های تاميل در آخرين سنگرهای آنان در شمال و شرق آن کشور صورت گرفت.

در پی درخواست آقای موخرجی از رئيس جمهوری سريلانکا برای حفظ امنيت جانی بوميان، دولت سريلانکا روز چهارشنبه اعلام کرد نيروهای ارتش به «منطقهء امن» حمله نخواهند کرد. نزديک به دويست و پنجاه هزار غيرنظامی از بوميان تاميل – که در جنگ و ستيز ميان شورشيان ببرهای تاميل با نيروهای دولتی به دام افتاده بودند، توسط دولت در يک «منطقهء امن» در حاشيهء بخش مورد مناقشه پناه داده شدند. اما بنا به گزارش منابع مختلف، در حملات متعدد ارتش در روزهای گذشته به آن منطقه و درگيری با شورشيان، يکصد و هفتاد نفر از آنها کشته شده؛ و نزديک به هفتصد نفر زخمی شده اند.

آخرين حملهء نيروهای دولتی به مواضع شورشيان، روز دوشنبه صورت گرفت.

در همين حال، سازمان ملل متحد می گويد شورشيان جلوی فعاليت امدادگران صليب سرخ بين الملل برای خارج کردن صدها بيمار از بيمارستان های شمال کشور را گرفته اند.

از سال ١٩٨٣ که شورشيان ببرهای تاميل برای جداکردن بخش تاميل نشين شمال سريلانکا مبارزهء مسلحانه عليه دولت مرکزی را آغاز کردند، بيش از ٧٠ هزار نفر در درگيری ها جان خود را از دست داده اند.