جف سلدین، خبرنگار صدای آمریکا، واشنگتن
شرکت های خودروسازی ایالات متحده که همزمان با رکود اقتصادی با کاهش تقاضا، فروش و نیز با معضل دریافت وام بانکی روبرو شده اند، برای ادامه بقای خود با چالش های جدی روبرو شده اند.
کنگره ایالات متحده، تصمیم کمک مالی دولت به سه شرکت بزرگ و عمده خودروسازی کشور را به تعویق انداخته است.
برخی از کارشناسان اقتصادی، مقامات و سران نهادهای بازرگانی آمریکا هشدار داده اند تعلل در تغییر وضعیت بحرانی صنعت خودروسازی، پیامدهای مخرب و زیان باری در داخل آمریکا و در سراسر جهان خواهد داشت.
نگرانی ها پیرامون بحران مالی صنعت خودروسازی ایالات متحده افزایش یافته است.
کنت هیوز، تحلیل گر مرکز ویلسون وودرو در واشنگتن می گوید: « اگر یکی از شرکت های بزرگ خودروسازی ایالات متحده ورشکست شود، مقامات سراسر جهان دلایل موجهی برای نگرانی های خود خواهند داشت. زنجیره محصولات تولیدی شرکت های ژنرال موتورز، کرایسلر و فورد، سه شرکت عظیم خودروسازی، به سراسر جهان صادر می شود. بنابراین سازندگان قطعات خودرو، پلاستیک و افرادی که رنگ تولید می کنند و فعالیت کلیه دریافت کنندگان این محصولات و خدمات آن ها به طور کامل مختل می شوند.»
بنا به گفته مرکز پژوهش خودروسازی مستقر در ایالات متحده، سقوط یکی از سه شرکت عمده خودروسازی آمریکا، میلیاردها دلار زیان مالی به بدنه اقتصاد ایالات متحده وارد خواهد کرد.
هیوز می گوید: « پیامدهای ورشکستگی صنعت خودروسازی در دیترویت فراتر از مرزهای ایالات متحده خواهد رفت و بر شهرهای کوچک و بزرگ تاثیر منفی خواهد داشت و نه تنها تقاضای واردات از سایر کشورهای جهانی را کاهش می دهد بلکه اقتصادهای جهانی را تضعیف خواهد کرد و در نهایت امواج پس لرزه های این بحران سراسر ایالات متحده را خواهد لرزاند.»
وزیر دارایی ژاپن اخیرا در مصاحبه ای با شبکه بلومبرگ نسبت به پیامدهای سقوط صنایع عمده خودروسازی ایالات متحده در سراسر جهان ابراز نگرانی کرده و گفته است: « صنعت خودروسازی و صنایع وابسته به آن از عمده ترین و مهمترین منابع شغل آفرینی هستند و ورشکستگی این صنایع نه تنها گریبان مردم و اقتصاد آمریکا را خواهد گرفت بلکه برای اروپا و ژاپن نیز تاثیرات بسیار منفی عظیمی خواهد داشت.»
بحران مالی این صنایع بر باسف، بزرگترین شرکت تولیدکننده مواد شیمیایی در جهان تاثیر عمده ای گذاشته است.
این شرکت اخیرا اعلام کرده ۸۰ خط تولید خود را متوقف کرده که در نتیجه آن ۲۰ هزار کارگر بیکار شده اند.
جرگن هامبرچت، مدیر عامل شرکت باسف اخیرا به شبکه بلومبرگ گفته است: « در صورت تداوم بحران اقتصادی ، مشاغل بسیاری به خطر خواهند افتاد. شرکت های خودروسازی، ساخت و ساز و مواد با تعطیلی کارخانه ها و خطوط تولیدی مواجه شده اند و چنین بحرانی بر وضعیت اقتصادی شرکت ما نیز تاثیر منفی خواهد داشت ».
جسی توپراک، نماینده شرکت ادموندز دات کام، تارنمایی که روند صنعت خودروسازی را مورد ارزیابی قرار می دهد می گوید: « شرکت های کوچک و منطقه ای که به صنایع خودروسازی خدمات ارایه می کنند نیز تحت تاثیر این بحران قرار می گیرند. در مقام نمونه عینک هایی که کارگران به هنگام کار در خط تولید به صورت می زنند و یا دستکش هایی که به دست می کنند از جمله محصولاتی است که ممکن است به طور مستقیم با صنعت خودروسازی مربوط نباشند اما برای استفاده در خط تولید حیاتی اند. بنابراین با مختل شدن خطوط تولیدی تاثیر منفی ای که بر کلیه این محصولات وارد می شود غیر قابل تصور است. اگرچه احتمال دارد معضل مالی شرکت های خودروسازی ایالات متحده فرصت بازرگانی خوبی را برای رقبای آن ها فراهم کند. زمانی که یک صنعت رقیب با بحران اقتصادی روبرو می شود، در واقع شرکت دیگری فرصت بهتری برای افزایش ارزش سهام خود در بازار و رشد اقتصادی خواهد یافت. از سویی دیگر ضعف ساختارهای بدنه اقتصاد جهانی هیچ کشور و یا صنعتی از ضربه ای که به بازار وارد می شود، در امان نخواهد بود.»
مارلوس گوسن، مدیر عامل نیسان، شرکت خودروسازی ژاپن می گوید: « بسیاری از تولید کنندگان خودرو، خود را در شرایطی خواهند یافت که با پس انداز پول نقد، سرمایه گذاری را کاهش می دهند و سرعت خطوط تولیدی را کم می کنند و در نهایت به ناچار کارگران خود را اخراج خواهند کرد.»
نگرانی هایی از این قبیل نه تنها بر مقامات آمریکا بلکه به صاحبان صنایع در اروپا و آسیا فشار وارد می کند تا برای ادامه بقا راهکارهایی بیابند. این نگرانی ها حتی بر مصرف کنندگان عادی نیز تاثیر خواهد داشت.