گزارش سیاسی: نظرسنجی ها تا چه حد معیار محسوب می شوند؟

پنج روز به انتخابات آمریکا؛ بیل کلینتون، رئیس جمهوری پیشین آمریکا، می گوید براک اوباما، کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری، نماد آینده ی آمریکاست. بیل کلینتون این نقطه نظر را نیمه شب گذشته در نخستین حضور مشترکش با براک اوباما در یک گردهمایی انتخاباتی در فلوریدا و خطاب به حدود سی و پنج هزارتن از جمعیت حاضر عنوان کرد. ساعاتی قبل از این گردهمایی هفت شبکه ی تلویزیونی آگهی نیم ساعته ی پر هزینه ای را بطور همزمان پخش کردند که معرفی دوباره ی براک اوباما، و طرح های او برای اصلاح اقتصاد، سیستم خدمات درمانی، آموزش و انرژی در کانون آن قرار داشت.

سناتور جمهوریخواه جان مک کین و کاندیدای معاونتش، سارا پیلین، باتفاق آمادگی اوباما را برای ریاست جمهوری به پرسش گرفته و بی اعتنا به نظرسنجی هایی که از ادامه ی پیشتازی رقیب دموکرات حکایت دارد عهد کردند با یک پیروزی در شب انتخابات بسیاری را حیرت زده کنند.

براک اوباما امروز سه ایالت سرنوشت ساز فلوریدا، ویرجینیا، و میزوری را صحنه ی تاخت و تاز قرار خواهد داد و رقیب جمهوریخواه، جان مک کین، تمام امروز و فردا را در ایالت بسیار مهم، اوهایو، خیمه می زند.

مک کین در فرصت کوتاه باقیمانده تمام تلاش خود را بر ایجاد تردید در ذهن رای دهندگان نسبت به اوباما معطوف کرده است و طرح مالیاتی او و قابلیت اوباما را در دفاع از کشور در برابر القاعده و دیگر تهدیدهای موجود در جهان به چالش می گیرد.

بیل کلینتون، رئیس جمهوری پیشین آمریکا، دیشب در حالی که اوباما را در کنار خود داشت ضمن ستودن جهان بینی، سیاستگذاری ها، و قابلیت های اوباما در عمل به برنامه هایش به رای دهندگان آمریکایی گفت اوباما باید رئیس جمهور ما باشد.

حضور بیل کلینتون، رئیس جمهوری پیشین آمریکا، برای نخستین بار در کنار براک اوباما در ایالت سرنوشت ساز فلوریدا که به صحنه ی نبرد شانه به شانه با رقیب جمهوریخواه، جان مک کین، بدل شده است می تواند موقعیت را بسود اوباما تغییر دهد. کلینتون به رای دهندگان هشدار داد تنها یک چیز می تواند مانع ریاست جمهوری اوباما شود و آنهم عدم حضور مردم در پای صندوق های رای در سه شنبه چهارم نوامبر است.

پیشاپیش بیش از شانزده میلیون تن در بیش از سی ایالت با صبوری ساعتها در صف های طولانی در انتظار ماندند تا در رای گیری زودهنگام شرکت کنند. تا کنون شمار رای دهندگان در مقایسه با سال دو هزار و چهار در بسیاری از ایالت ها دو برابر برآورد شده است و بخش عمده ای از آنها دموکرات هستند. اما، آرای غیابی از نسبت بیشتر جمهوریخواهان حکایت دارد.

نظرسنجی های جدید گر چه از پیشتازی چشمگیر اوباما نسبت به مک کین در میان مستقل ها، زنان، کاتولیک ها، لاتین تبارها و سیاهان خبر می دهد اما، مک کین کماکان در میان مردان سفیدپوست از محبوبیت بیشتری برخوردار است.

اوباما دیشب در آگهی نیم ساعته ی انتخاباتی کوشید با نمایش بخش فشرده ای از زندگی چند خانواده ی سفید طبقه ی کارگری، لاتین تبار، و سیاهپوست از خود چهره ی رهبری را نشان دهد که مرزهای جغرافیایی و نژادی را در هم خواهد شکست. یکی از اهداف این آگهی که ساعت هشت شب بطور همزمان از هفت شبکه ی تلویزیونی پخش شد ارائه ی تصویری مطمئن از اوبامای رئیس جمهور در کاخ سفید بود. از فصول موثر آگهی تصاویر مادر لاتین تباری است که به سختی مایحتاج فرزندانش را تامین می کند؛ زن سیاه سالخورده ای که با دستهای روماتیسمی زیر هزینه های درمانی خم شده و در خطر از دست دادن خانه ی دوران بازنشستگی اش قرار دارد؛ و پدری که برای دخترش کتاب می خواند؛ تا پیام های اوباما در حوزه ی اقتصاد، درمان، و آموزش عینت یابد. اما، آگهی انتقاداتی را هم بدنبال داشت و بسیاری معتقدند اوباما در ارائه ی هزینه های سنگین برنامه هایش و غیرقابل اجرا بودن بعضی از آنها با مردم رو راست نبوده است.

مک کین کماکان می کوشد با کوبیدن بر طبل بی تجربگی اوباما و سوابق بشدت لیبرالش و ارتباط با یک استاد دانشگاه منتقد اسرائیل توجه عمومی را به خود جلب کند که این آخری نسبتا موثر بوده است.

شش ماه پیش مقاله ای در لس آنجلس تایمز نوشته شد که به استناد ویدئویی از حضور اوباما در میهمانی خداحافظی رشید خلیلی خبر می دهد. خلیلی که در دانشگاه شیکاگو تدریس و در نزدیکی منزل اوباما زندگی می کرد قصد انتقال به دانشگاه کلمبیا در نیویورک را داشت. رشید خلیلی از منتقدان سیاست های دولت اسرائیل بوده و از اساس تشکیل کشور اسرائیل را نادرست می داند. او در سلسله مقالات و سخنرانی هایی مواضع خود را منعکس کرده است اما، این ادعا را که او سخنگوی جبهه ی آزادیبخش فلسطین بوده است رد کرده است.

بعضی معتقدند ظاهرا بیل ایرز، استاد دانشگاه شیکاگو و عضو پیشین گروه افراطی «ودر آندرگراند» که در دهه ی شصت در ساختمان های فدرال بمبگذاری می کرد، هم در آن میهمانی حضور داشته است.

شایعات حاکی از این است که سخنان تند ضد اسرائیلی در آن مجلس مطرح شده است.

سارا پیلین و جان مک کین می خواهند بدانند اوباما آنجا چه گفته است.

مک کین حتی دیشب گفت اگر او یا پیلین با یک نئونازی در جایی بود و از آن ویدئویی وجود داشت تا به حال در رسانه ها پخش شده بود. مک کین از تصمیم لس آنجلس تایمز برای عدم انتشار آن انتقاد کرده است.

برمبنای قانون مطبوعات حفظ حقوق منبع خبر در صورت توافق باید حفظ شود و لس آنجلس تایمز می گوید به شرط عدم انتشار ویدئو اجازه یافته گزارش را تهیه کند.

خلیلی خود در جایی گفته است که اوباما با او اختلاف نظر دارد اما، دیدگاه بازی نسبت به مساله اسرائیل و فلسطین دارد.

گروهی از دموکرات ها در واکنش می گویند کمیته ای از جمهوریخواهان که مک کین عضوی از آن بوده به موسسه ای که تحت مدیریت خلیلی در غزه فعالیت های سیاسی اجتماعی و نظرسنجی می کرده است کمک مالی می کردند. از این رو آنها این فشار کمپین مک کین را اقدامی از سرناچاری و برای تغییر روند رقابت ها در فاصله ی اندک مانده به انتخابات تعبیر کرده اند.

در همین حال، اوباما در مصاحبه ای با ای بی سی گفت در صورت پیروزی در انتخابات در کابینه اش جمهوریخواهان خوش فکر حضور خواهند داشت. اوباما درباره ی احتمال باقی ماندن رابرت گیتز، در سمت وزیر دفاع، سخنی نگفت اما، تاکید کرد امنیت ملی باید مساله ای فراحزبی باشد. او تاکید کرد اینک تمام توجه خود را معطوف انتخابات کرده و قصد فکر کردن به کابینه را ندارد.

بسیاری از احتمال انتخاب ریچارد دنزیگ، وزیر پیشین نیروی دریایی، و سناتور جمهوریخواه چاک هیگل برای اداره ی وزارت دفاع سخن می گویند و معتقدند وزیر دفاع و خزانه داری دو وزیری هستند که بیشترین حساسیت را برخواهند انگیخت.

در این آخرین روزها، اوباما همچنین پخش نخستین آگهی انتخاباتی انتقادی خود علیه سارا پیلین را آغاز کرده است. در این آگهی پس از ظاهر شدن گفته های مک کین بر تصویر مبنی بر بی تجربگی اش در امور اقتصادی و نیاز به مشورت با معاونش سپس تصویر پیلین در حال چشمک زدن را می بینیم که در برابر نام او یک علامت سوال ظاهر می شود.

مک کین دیشب در مصاحبه ای با سی ان ان با بی اعتنایی نسبت به نظرسنجی هایی که از باریک شدن راه پیروزی او حکایت دارند وعده داد ساعتی که رای گیری تمام شود پیروزی او رقم خواهد خورد.

پس از هفته ها کمپین مک کین موفق شد با کمک حزب جمهوریخواه در پخش آگهی های تلویزیونی با اوباما در ایالت های سرنوشت سازی چون فلوریدا، اوهایو، ویرجینیا، و پنسیلوانیا نسبتا برابری کند.

سناتور مک کین دیشب سیستم جمع آوری کمک های مالی اوباما را غیرشفاف و مساله دار عنوان کرد و عدم پایبندی او را به وعده اش برای استفاده از بودجه ی مقرر فدرال برای انتخابات مورد انتقاد قرار داد.

آخرین نظرسنجی ها موجب شده که شبکه های خبری دو ایالت جمهوریخواه کلورداو و نوادا را در لیست ایالت های متمایل به اوباما قرار دهند و اعلام کنند اگر انتخابات امروز برگزار می شد اوباما بر مبنای نظرسنجی ها با بیش از دویست و هشتاد رای کالج الکترال پیروز بود.

در این روزهای منتهی به انتخابات نظرسنجی ها ارقام بسیار متفاوتی را نشان می دهند. سابقه ی نظرسنجی های نادرست به سال هزار و نهصد و چهل و هشت زمانی برمی گردد که آمار از پیشتازی تامس دووی جمهوریخواه خبر می داد اما، سرانجام هری ترومن دموکرات پیروز شد.

آخرین نمونه هم انتخابات مقدماتی حزب دموکرات در نیوهمشایر بود که اوباما بر خلاف نظرسنجی هایی که او را از هیلری کلینتون با هشت تا ده درصد اختلاف پیشتاز نشان می داد با پنج درصد اختلاف شکست خورد.

مک کین امیدوارست همین اتفاق در چهارم نوامبر تکرار شود.

اما، باید توجه کرد که نظرسنجی ها نمایانگر نتیجه ی انتخابات نیستند.

دیروز راسموسن اوباما را با سه درصد پیشتاز نشان می داد اما، موسسه ی پیو اوباما را شانزده درصد. تفاوت در مدل نظرسنجی است که یا بر مبنای رای دهندگان احتمالی در الگوی مشارکت سال دو هزار و چهار صورت می گیرد یا بر مبنای الگوی مشارکت احتمالی بالای امسال در میان سیاهان، لاتین ها و جوانان. در این معادله مشارکت دانشجویان را که عمدتا از تلفن همراه استفاده می کنند و در نظرسنجی های تلفنی چندان نقشی ندارند نباید فراموش کرد.

گالوپ بر همین مبنا دو نظرسنجی تهیه کرده است که در یکی اوباما را با دو درصد ودر دیگری با هفت درصد پیشتاز نشان می دهد.

کمپین مک کین معتقد است مشارکت در تمام گروهها بالا خواهد بود. گروهی معتقدند برادلی افکت هم نتایج خود را آشکار خواهد کرد و رنگ پوست اوباما آرای مک کین را افزایش می دهد.

به هر شکل نظرسنجی های روزانه ی راسموسن، زاگبی و گالوپ که در روزهای منتهی به انتخابات تهیه می شود از دقت بیشتری برخورداراست.