گزارش علمی: خودروهای الکتریکی؛ تحول در مصرف انرژی



جف سویکورد، گزارشگر صدای آمریکا

با بهای همچنان بالای بنزین، خودروهای الکتریکی تبدیل به دلخواه ترین وسایل نقلیه شده اند.

خودروهای الکتریکی نخستین بار در دهه ۷۰ میلادی به بازار آمد اما در طول این سال ها پیشرفت های چشمگیری در بهتر ساختن این اتومبیل ها صورت گرفته است. کارخانه های خودروسازی چون مرسدس بنز و جنرال موتور در نظر دارند تا با آغاز سال ۲۰۱۰ خودروهای الکتریکی خود را به بازار عرضه کنند.

برایان مورتا، ساکن واشنگتن، از سال ها پیش از خودروی الکتریکی به عنوان وسیله نقلیه اصلی خود استفاده می کند و پنج روز در هفته با این اتومبیل به مرکز شهر رفت و آمد دارد.

برایان صاحب دو خودرو است ؛ یکی تویوتای راو ۴ ای وی و دیگر یک کامیون فورد رنجر. تعداد محدودی از این خودرو ها چند سال پیش ساخته شد و برایان باتری آن ها را از طریق دریافت انرژی از پانل های خورشیدی که بر روی سقف خانه اش تعبیه کرده است پر می کند: «من پس از آنکه از خدمت در نیروی هوایی بازنشسته شدم تصمیم گرفتم که از هیچ نوع انرژی خارج از محوطه خانه ام استفاده نکنم و در استفاده از انرژی خودکفا باشم.»

امروز بیشتر کارخانه های اتومبیل سازی که تا دو سال دیگر خودروهای الکتریکی به بازارخواهند داد چون تویوتا، جنرال موتورز و مرسدس، پیش بینی می کنند که مشتری های آینده آنها افرادی چون برایان خواهند بود.

برایان که تویوتای مدل راو ۴ ای وی سال ۲۰۰۲ خود را به مبلغ ۴۰ هزار دلار خریداری کرده است چون بسیاری از هواداران اتومبیل ها الکتریکی این خودرو را از فروشگاه اینترنتی «ای بی» خریده است:« این خودرو در پایین ترین مرکز اتومبیل با وزن ۹۰۰ پوندی مرکز ثقل بهتری ایجاد می کند و امکان وارونه شدن آن کمتر است و بهتر رانده می شود. داخل خودرو هم شباهت کامل با یک اتومبیل بنزینی دارد. موتور الکتریکی آن هم به ندرت گرم می شود تا حدی که برای گرم کردن اطاقک خودرو در زمستان، تویوتا یک بخاری دستی کوچک نیز در داخل آن قرار داده است.»

برایان باتری اتومبیل خود را در گاراژ خانه، با وصل کردن سیم ها به یک تخته سیم بندی ماورای بنفش که از طریق یک دستگاه مخصوص با پانل های دریافت انرژی خورشیدی روی پشت بام ارتباط برقرار می کند، دوباره پر می کند:« باتری با قدرت ۲۵ درصد در ساعت پر می شود. بنا بر این معادله اگر مثلا باتری سه چهارم پر باشد و شما بخواهید آن را به طور کامل پرکنید حدود یک ساعت وقت می برد.»

برایان می گوید هزینه بنزین در مسیر خانه و محل کار ۸ دلار است، اما او همین مسافت را با ۲۰ تا ۲۵ کیلووات ساعت انرژی طی می کند و در مجموع در حدود ۲ دلار برای همین مسافت هزینه می کند.

برایان در نظر دارد یک رده تازه از پانل انرژی خورشیدی را به رده قبلی در پشت بام خانه خود اضافه کند و از این طریق ۹۰۰۰ وات به مقدار انرژی خود استفاده کند، او امیدوار است تا در آینده نزدیک بتواند از لحاظ مصرف انرژی به ویژه در رابطه با برق مصرفی خانه و وسایل خانگی تنها از گاز و برق تولیدی این پانل های خورشیدی استفاده کند. اما در حال حاضر بیشتر ۲۲۰۰ ولتی که از طریق پانل های خورشیدی به دست می آید برای به راه انداختن خودروی الکتریکی مصرف می شود.