گزارش تحلیلی: نگرانی های امنیتی پیرامون ماموریت فضایی چین شدت یافته است  

پال سیسکو، خبرنگار صدای آمریکا، واشنگتن

چین سومین ماموریت فضایی سفینه حامل انسان را آغاز کرد. ماموریت فضایی چین، بلند پروازانه ترین پروژه تاریخ این کشور در فضا محسوب می شود. برنامه فضایی چین، که با سرعت بسیار پیشرفت می کند مایه غرور ملی این کشور است.

هفته گذشته سه فضانورد چینی که با سفینه ای به فضا پرتاب شدند، اولین پیاده روی فضایی این کشور را انجام دادند. هوجین تائو، رییس جمهوری چین، می گوید این ماموریت با هدف سرعت بخشیدن به پیشرفت فن آوری فضایی کشورش برنامه ریزی شده است.

از سوی دیگر برنامه فضایی چین نگرانی تحلیلگران امنیتی ایالات متحده را برانگیخته است.

تلویزیون ملی چین، پرتاب موشک فضاپیمای حامل فضانوردان را به طور زنده پخش کرد. هو جین تائو، رییس جمهوری چین، این ماموریت فضایی و اولین پیاده روی فضانوردان چینی را قدم بسیار بزرگی در مسیر پیشرفت فن آوری چین نامیده است. وی پیش از سوار شدن فضانوردان در سفینه فضایی در مراسم رسمی، شجاعت آنها، توانایی چین و خودکفایی در ساخت لباس های فضایی را مایه غرور ملی کشورش نامید.

وینسنت ساباته آ، کارشناس ارشد مرکز مطالعات راهبردی و بین المللی در واشنگتن، می گوید: «در حال حاضر، ۱۱ کشوراز توانایی پرتاب موشک به فضا برخوردارند و ۵۰ کشور برای استفاده از ماهواره های فضایی شان خودکفا هستند. بنابراین فضا جهانی شده است و همه کشورها به توانایی های خارق العاده ای برای پرتاب موشک به فضا، فن آوری مخابرات، رصد و در مورد چین، به ارسال موشک حامل انسان به فضا دست یافته اند. بنابراین فرصت های همکاری های مشترک درعرصه فعالیت های فضایی فراتر از حلقه دو بازیگر اصلی رفته و به چندین برابر افزایش یافته است.»

در اکتبر سال ۲۰۰۳ چین پس از ایالات متحده و روسیه به مقام سومین کشوری دست یافت که ماموریت سفینه فضایی حامل انسان را با موفقیت تکمیل کرد. واشنگتن و مسکو از سال ۱۹٧٠ تاکنون، با پروژه ماموریت آپولو سویاز در فضا همکاری مشترک داشته اند.

همزمان با ساخت ایستگاه بین المللی فضایی این روحیه همکاری به طور تصاعدی افزایش یافته است و چین در حال حاضر فعالیتهای خود را مستقل از دیگر کشورها به پیش می برد.

چارلز ویک، تحلیل گر ارشد تارنمایی امنیت جهانی (globalsecurity.org)، می گوید: « نگاه کلی به فعالیتهای چین برای پیشبرد برنامه فضایی این کشور ثابت می کند دولتمردان پکن به سوی تثبیت و پیشرفت توانایی های فضایی خود قدم برمی دارند و مصمم اند تا جایگاه خود را در فضا مستحکم کنند.»

چارلز ویک می گوید: «چین معاهده مقررات کنترل فن آوری موشکی و یا پیمان مبارزه با عدم گسترش موشک های هسته ای را امضا نکرده و حتی آنها را در سطح و درجه مورد نظر ایالات متحده به مرحله اجرا نگذاشته است، بنابراین نه تنها ایالات متحده، چین را همچون کشورهای دیگر جهان شریک همکاری های فضایی خود قلمداد نمی کند بلکه علیرغم ابراز تمایل دولتمردان پکن، چین را از پیوستن به ایستگاه بین المللی فضایی منع کرده است.»

هفته گذشته، چین سومین ماموریت فضایی سفینه حامل فضانوردان خود را با موفقیت تکمیل کرد. چین امیدوار است طی چند سال آینده ایستگاه فضایی خود را تاسیس کند و تا سال ۲٠۲۰ فضانوردان خود را به ماه اعزام کند.