بین مواد شیمیایی در پلاستیک، بیماریهای قلبی و دیابت رابطه وجود دارد

« بیزفنول آ» ماده شیمیایی است که در ساخت بطریهای پلاستیکی و بیشتر محصولات روزمره بکارمی رود. بیزفنول آ یک ماده شیمیایی است که حتی در بطریهای نوشیدنی و بطریهای مخصوص تغذيه اطفال وجود دارد.

تا امروزتنها چیزی که احتمال ضرر بیزفنول آ را نشان می داد، آزمایشهایی بوده که بر روی جانوران آزمایشگاهی انجام می شد. اکنون براساس آزمایشهایی که برروی انسان صورت می گیرد احتمال داده می شود که بیماریهای قلبی، کبدی، و دیابت با این ماده شیمیایی درارتباط باشند.

این ماده، در اندازه های متفاوت، درنود و سه درصد ازافرادی که درآمریکا مورد آزمایش قرارگرفته اند، تشخیص داده شده است. و درحالیکه انجمن شيميدانان آمریکا می گويد این ماده بی خطر است، مطالعات جديد طور دیگری نشان می دهند.

دکتردیوید ملتزر، سرپرست این تحقیقات در مدرسه پزشکی پنین سولا درانگلستان، می گوید، «از گروهی که از میزان بالای بیزفنول آ برخوردار بود و مورد آزمايش قرار گرفت، احتمال ابتلا به بیماری قلبی و دیابت در نزد یک چهارم اعضای آن دو برابر معمول است.»

دکترملتزرو همکارانش در مدرسه پزشکی پنین سولا اطلاعاتی را که از مراکز کنترل بیماریها در آمريکا (موسوم به CDC ) دريافت کرده بودند را مورد تجزیه و تحلیل قرار دادند. مراکز کنترل بیماریها بیش ازهزارو چهارصد بزرگسال را مورد آزمايش قرارداد. محققان دریافتند که هرچه میزان بیزفنول آ در ادراراشخاص بیشترباشد، به همان میزان خطرابتلا به بیماریهای ذکر شده بالاترمی رود.

پروفسور تامارا گالو وی ازدانشگاه اگزترانگلستان می گويد، «اندازه گیریهايی که انجام می دهيم، و نتايجی که مشاهده می کنيم، بازتابی است از قرار داشتن زياد درمعرض میزان کمی ازاین ماده در طولانی مدت است. محققان نمی دانند چرا بیزفنول آ باعث افزایش ابتلا به این بیماریهاست.»

نظريه آنها بر اين است که بیزفنول آ شبیه به یک هورمون عمل کرده، ولی فعالیت هورمونهای واقعی مثل استروژن را مختل می کند واین ممکن است برروی مقاومت انسولین و نحوه پخش شدن چربی در جاهای مختلف بدن اثرداشته باشد.

پژوهشگران تاکید می کنند که مطالب ذکر شده براساس تنها یک تحقیق است و درحالیکه شواهد و یافته ها حاکی از سمی بودن این ماده حتی در سطح پایین آن است، ولی برای تأیید آن نیازبه تحقیقات بیشتری است.

این تحقیقات در مجله انجمن پزشکی امریکن به ثبت رسیده است. این تحقیقات مصادف شد با جلسه بررسی سازمان مواد غذایی و دارویی آمريکا برای اظهارنظرعموم درمورد این ماده.

یکی ازمحققان ارشد ازآژانس مواد غذایی درجلسه بررسی، ازبی خطربودن این ماده و استخدام یک هیأت خارجی توسط این آژانس برای مطالعه بیشتربرروی این ماده سخن گفت، اما همچنین اضافه نمود که نتایج تحقیقات برروی جانوران را نباید نادیده شمرد.