رئيس جمهوری ترکيه در سفری تاريخی به ارمنستان رفت

عبدالله گل رئيس جمهوری ترکيه به ارمنستان رفته است تا مسابقه فوتبالی را تماشا کند که برای دو کشور فاقد مناسبات ديپلماتيک، تحولی مهم محسوب ميشود.

سفر امروز، شنبه، آقای گل به ترکيه سفری رسمی نيست اما وی نخستين رئيس جمهوری ترکيه است که از ارمنستان ديدن ميکند. ملاقات با سرژ سرکيسيان رئيس جمهوری ارمنستان بخشی از برنامه سفر آقای گل است.

آقای گل در ايروان جزو تماشاگران مسابقه مقدماتی ميان تيم های فوتبال ترکيه و ارمنستان برای جام جهانی خواهد بود. آقای گل پيش از آنکه راهی ارمنستان شود گفت اميدوار است اين مسابقه فوتبال به برداشتن موانع و مشکلات موجود ميان دو کشور، که تاريخی مشترک دارند، و نيز به صلح و ثبات منطقه کمک کند.

آقای سرکيسيان که از اقای گل برای تماشای مسابقه فوتبال دعوت بعمل آورده است ميگويد بهبود در مناسبات دو کشور به سود هردو طرف خواهد بود.

تحليلگران در ترکيه پيشرفت ديپلماتيک را در سفر آقای گل محدود می بينند و گفته اند اين سفر بيشتر جنبه نمادين و سمبوليک دارد.

ترکيه و ارمنستان مناسبات خود را پانزده سال پيش در واکنش به اختلاف بر سر يک منطقه محصور ارمنی نشين در آذربايجان قطع کردند. دو کشور همچنين بر سراينکه آيا ارمنی ها در دوران حکمرانی ترک های عثمانی در جنگ جهانی اول قتل عام شده اند يا نه اختلاف دارند.

ارمنستان و آذربايجان مورحمايت ترکيه شش سال بر سر منطقه ارمنی نشين قره باغ عليای آذربايجان، که بيست سال پيش اعلام استقلال کرد، جنگيده اند. به رغم آتش بسی که در سال ۱۹۹۴ حاصل شد تيراندازيهای پراکنده دو طرف ادامه داشته است. اين منازعه جان سی و پنج هزار نفر را گرفته است.

ارمنستان، همراه با بخش عمده ای از جامعه بين المللی ميگويد حاکمان ترکيه عثمانی در سالهای ۱۹۱۵ تا ۱۹٢٣ قريب يک ميليون و پانصد هزار ارمنی را در چارچوب يک برنامه قتل عام کرده اند. ترکيه اتهام قتل عام را قويا رد ميکند و ميگويد در شمار تلفات ارامنه غلو شده است، و بسياری از ترک ها نيز در جريان سقوط امپراطوری عثمانی کشته شده اند.

يک قانون ترکيه توصيف کشتار ها را به عنوان قتل عام جرم می شناسد. در بعضی کشورها از جمله فرانسه، و سويس، انکار قتل عام جرم است.