سونیا پیس– خبرنگار صدای آمریکا– لندن
طی چند روز گذشته، جهان با علاقه و اشتیاق فزاینده به نظاره انتخاب باراک اوباما به عنوان نامزد رياست جمهوری حزب دموکراتیک آمریکا نشسته بود.
در طول تاریخ آمریکا، باراک اوباما اولین آمریکایی آفریقایی تبار است که توسط يک حزب عمده نامزد رياست جمهوری می شود و اولین فردی است که برای تکیه زدن بر مسند قدرت در کاخ سفید شانسی واقعی دارد.
انتخابات ریاست جمهوری درایالات متحده همواره توجه بسیارجهانیان را به خود جلب می کند اما علاقه به پیگیری رویدادهای نامزدی ریاست جمهوری باراک پدیده ای نادر وغیرمترقبه بوده است.
اروپایی ها، کنوانسيون های احزاب آمریکا را با شگفتی و تحسین نظاره می کنند. برای مردم اروپا، جشن هایی که با هزاران بادکنک، پلاکارد و آتش بازی بیشتربه کارناوال شادی شبیه است، فرسنگها با فضای محافظه کار و کسالت آور و نیز معیارهای سیاسی اروپا فاصله دارد.
اما، این دوره رقابتهای انتخابات ریاست جمهوری به طرز شگفت آوری جهان را شیفته و جذب خود کرده و باراک اوباما صحنه گردان اصلی این نمایش مسحور کننده بوده است.
او جوان، فصیح و سرشاراز جاذبه کلامی است و ازامید و به تحقق پیوستن رویاها سخن می گوید.
در ماه ژوئن گذشته، پیام اوباما درجمع بیش از۲۰۰ هزارشهروند برلن که برای شنیدن سخنانش گرد آمده بودند به روشنی طنین انداز شد.
به نظر می رسد ضرب آهنگ گفته های او در سراسر جهان نیز نوای تازه ای آفریده است.
زائو، یک زن اهل چین، به صدای آمریکا می گوید به نظر من اوباما از صراحت بیان برخوردار است و دیدگاههای او سرشار از امید و الهام بخش است.
زائو می گوید امروز آمریکا نیازمند ندای امید است.
یک شهروند دیگر پکن نیزمی گوید اوباما برای شهروندان کشورش و مردم ارزش قائل است و توانایی های او تحسین برانگیزاست.
از سویی دیگر، دربخش هایی ازخاورمیانه، واکنشها از ابراز احساسات افراطی کمتری برخورد است و انتخاب رییس جمهوری درایالات متحده از دیدگاه منشور تحولات داخلی منطقه نظاره می شود.
شای، دانشجوی جوان رشته پزشکی، که یک اسراییلی است به صدای آمریکا می گوید علیرغم علاقه به اوباما، نگرانی هایی هم دارد و هراس او ازاین است که اوباما آنگونه که اسراییل انتظار دارد موضع جدی در برابر ایران اتخاذ نکند.
وی می گوید ازسویی دیگر امیدوارم اوباما با یک موضع سرسختانه، اسراییل را به عقب نشینی از کرانه باختری و تشکیل یک کشور فلسطینی وادار کند.
شای درعین حال تاکید می کند اطمینان دارد نه اوباما و نه مک کین، هیچکدام چنین نخواهند کرد.
دربخش شرقی اورشلیم که به طور سنتی عرب نشین است واکنشها نسبت به نامزدی اوباما افراطی تر است.
جمال، مرد 65 ساله مقیم این منطقه نسبت به سیاست آمریکا واین واقعیت که چه کسی رییس جمهوری آمریکا خواهد بود ابراز تردید جدی می کند.
جمال می گوید: « اوباما با بوش تفاوت چندانی ندارد و همه آنها سیاستهای مشابهی را دنبال می کنند. هیچ یک در پی یافتن راهکاری برای فلسطینیان نیستند و همه راه حلها بر منافع اسراییل متمرکزند. هیچ سیاستمداری درآمریکا به فکر منافع مردم فلسطین نیست.»
اما بر خلاف منطقه خاورمیانه، سایرکشورهای دنیا چنین حس بدبینی ندارند.
نظاره مبارزات تبلیغاتی باراک اوباما درکنیا، کشور محل تولد پدر آفریقایی تباراو، با آمیزه ای ازاحساس اشتیاق وغرورهمراه بوده است.
پیتراودهیامبو، ۵۹ ساله اهل نایروبی، به صدای آمریکا می گوید اوباما جوان ، پرانرژی و سیاستمداری دوراندیش است.
او می گوید درضمن اوباما درآفریقا ریشه دارد، با آفریقا احساس نزدیکی می کند و اطلاعات مفیدی در مورد منطقه دارد.
برخی نیز با توجه به تبار کنیایی اوباما احساس می کنند وی برای کمک به مردم فقیر و بی بضاعت آفریقا و دیگرکشورهای جهان تلاش خواهد کرد.
مرسی کامائو، یک کارمند آژانس مسافرتی، می گوید نامزدی اوباما رویای بسیاری از آفریقایی تباران را به واقعیت بدل خواهد کرد وسرمشق بسیار برجسته ای برای آمریکایی های آفریقایی تبار و به طور کلی برای قاره آفریقا خواهد شد.
سخنرانی باراک اوباما درپذیرش نامزدی حزب دمکرات در دنور دربسیاری ازشبکه های تلویزیونی سراسر قاره اروپا پخش شد. تصاویر او در صفحه اول تک تک نشریات عمده اروپا چاپ شد.
تایمز، روزنامه چاپ بریتانیا، درعنوان صفحه اول خود نامزدی اوباما را وعده دیدار با سرنوشت نامیده است.