گزارش تحليلی: القاعده در منطقه باجور پاکستان و نگرانی های هند

هزاران نفر از اهالی منطقه قبیله نشین باجور در پاکستان برای احتراز از خشونت و نبرد های مسلحانه، خانه و کاشانه خود را رها کرده و به مناطق امن پناه برده اند.

فرار و مهاجرت جمعی ساکنان باجور به دنبال بیش از یک هفته عملیات نظامی ارتش آن کشور برای مقابله با ستیزه گران القاعده صورت گرفته است.

از سوی دیگر مان موهان سینگ نخست وزیر هند از دولت پاکستان خواست مشکل تروریسم در آن کشور را حل کند.

***


صد ها نفر از ساکنان باجور روز جمعه وارد ناحیه شب قدر در سی کیلومتری شمال پیشاور شدند.

مهاجرت گروهی اهالی منطقه قبیله نشین باجور بدنبال یک هفته عملیات نظامی ارتش پاکستان علیه ستیزه گران القاعده انجام شد.

روز پنجشنبه هلیکوپتر های مسلح ارتش پاکستان دو اتومبیل حامل ستیزه گران القاعده را در نزدیکی خار، شهر عمده باجور، مورد حمله قرار دادند.

به گفته مقامات پاکستان احتمال دارد یکی از رهبران ارشد القاعده به نام مولوی فقیر محمد در میان ٩ کشته شده در این حمله باشد. ولی سخنگوی فقير محمد اعلام کرده که او از این حمله جان سالم بدر برده است.

ساکنان ناحیه باجور می گویند شبانگاه پنجشنبه نیز هواپیماها و هلیکوپتر های نظامی مواضع ستیزه گران را بمباران کردند.

این عملیات نظامی که یک هفته ادامه داشت باعث جابجایی هزاران نفر از ساکنان منطقه شده و بسیاری از آنان به سوی پیشاور کوچ کردند.

یکی از ساکنان باجور می گوید حتی یافتن وسیله نقلیه برای فرار مشکل بود. او ميگفت: «دولت با هلیکوپتر برای ما اعلامیه ریخت که منطقه را ترک کنیم زیرا که قصد انجام عملیات نظامی دارد. همه منطقه را ترک می کنند و ما با مشکلات بسیاری روبرو هستیم.»

در حالی که یکی از فرماندهان محلی ستیزه گران ادعا می کند فقط زن ها و کودکان باجور را ترک کرده اند و مردان تحت فرمان او به همراهی سایر مردان باجور در کنار یکدیگر مبارزه می کنند، ساکنان محلی می گویند ستیزه گران راه ها را بسته اند و به مردم اجازه خروج نمی دهند.

به گفته ارتش پاکستان در این عملیات نظامی دست کم ١٥٠ ستیزه گر و ٩ شبه نظامی کشته شده اند و شاهدان عینی می گویند تعدادی غیر نظامی نیز جان خود را از دست داده اند ولی هنوز شمار رسمی آنان اعلام نشده است.

مناطق قبیله نشین پاکستان، بهشتی برای ستیزه گران القاعده و طالبان است وبسیاری از این ستیزه گران در حمله به نیرو های پیمان آتلانتیک شمالی و ایالات متحده در افغانستان دست دارند.

***


در همین حال مان موهان سینگ نخست وزیر هند روز جمعه با اشاره به حمله تروریستی به سفارت هند در کابل پایتخت افغانستان از دولت پاکستان خواست که تروریسم را در آن کشور را مهار کند.

مان ماهون سينگ گفت « حمله تروریستی اخیر به سفارت هند در کابل بر تلاش های هند و پاکستان برای برقراری یک رابطه دوستانه و هنجار و یک صلح پاینده در منطقه سایه افکنده است. من شخصا نگرانی و یأس خود را به دولت پاکستان ابراز کرده ام. اگر مساله تروریسم در پاکستان مطرح و حل نشود، بر هم زیستی مسالمت آمیز مردم دو کشورما اثر منفی خواهد گذاشت.»

بنبال حمله انتحاری ماه گذشته به سفارت هند در کابل که موجب کشته شدن ٥٨ نفر شد، تنش بین دو دولت هند و پاکستان افزایش یافته است.