متهم کردن يکديگر به عنوان عامل شکست مذاکرات جهانی تجارت شروع شده است

ژاپن و چين بشدت از شکست مذاکرات سازمان جهانی تجارت در ژنو ابراز ناخشنودی کرده اند.

ياسوئو فوکودا نخست وزير ژاپن امروز، چهارشنبه با صدور بيانيه ای در توکيو ، شکست مذاکرات را بسيار تاسف بار خواند.

چن ديمينگ وزير بازرگانی چين نيز شکست مذاکرات را فاجعه آميز توصيف کرد. وی عدم موافقت دو کشور را برای مصالحه بر سر مکانيسمی که به گفته او می توانست از کشاورزان فقير حمايت کند، عامل شکست مذاکرات دانست. وی از اين دو کشور نام نبرد.

مذاکرات روز سه شنبه و هنگامی به شکست انجاميد که هيات های نمايندگی نتوانستند در مورد مقررات مربوط به واردات اقلام کشاورزی به توافق برسند.

بسياری از نماينگان عدم توافق آمريکا و کشورهای درحال رشدی نظير چين و هند در مورد حراست از کشاورزان در ممالک در حال ر شد را عامل اصلی در شکست مذاکرات ميدانند.

بموجب اين مقررات بايد برای حراست از کشاورزان در صورت ترقی يا تنزل شديد و ناگهانی در قيمت محصولات کشاورزی ، تعرفه های گمرکی وضع ميشد.

چين و هند قبلا آمريکا را به امتناع از مذاکره در باره اين مسئله متهم کرده بودند و مقامات آمريکائی نيز متقابلا هر دو کشور را به عقب نشينی از يک توافق قبلی متهم کرده اند.

ميشل فورنيه وزير کشاورزی فرانسه ميگويد کشورهائی بزرگ با اقتصاد رو به رشد، نظير چين و هند، مانع از رسيدن به توافقی متوازن شدند.

در همين حال نوبوتاکا ماچيمورا وزير مشاور در کابينه ژاپن از هر دو کشور خواست به مسئوليت های خود د ر قبال اقتصاد جهانی عمل کنند.

مذاکرات جاری ، که به مذاکرات دوحه نيز شهرت دارد در جهت پيشبرد يک قرارداد جهانی تجاری که هفت سال پيش به اجرا گذاشته شد پيشرفتی اندک داشته است.

کشورهای درحال رشد از کشورهای صنعتی خواستار کاهش دادن سوبسيدهای کشاورزی بودند، که به گفته آنها به کشاورزان در کشورهای توسعه يافته در رقابت در بازارهای آزاد مزيت و امتيازی غير منصفانه ميدهد