مذاکرات آمريکا با لهستان درمورد سپر دفاعی به بن بست خورده است

سیستم دفاع موشکی آمریکا بگونه ای طراحی شده که دو بخش ازآن در اروپا، یعنی جمهوری چک و لهستان، مستقر شود. آمریکا از چندی پیش با این دو کشور در مذاکره بود و امروز قرار است وزیر امور خارجه آمریکا توافق استقرار تأسیسات رادار طرح سپر دفاعی در جمهوری چک را به امضا برساند. اما شرایط با لهستان فرق میکند. دولت لهستان خواستار برخی کمکهای امنیتی است و نهایتاً پارلمان آن کشور باید با پیشنهاد آمریکا موافقت کند. برخلاف برخی گمانه ها که مذاکرات در این رابطه به بن بست خورده است. دیروز نخست وزیر لهستان در واشنگتن بود.

سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکاگفت حضور نخست وزیر لهستان در واشنگتن در روز دوشنبه حاکی از آن است که مذاکرات ادامه دارد زیرا موضوع نه تنها برای آمریکا بلکه برای لهستان، و ناتو نیز حائز اهمیت است. لهستان خواهان آن است که آمریکا در ازای پذیرش استقرار ره گیرها سیستم دفاع هوائی آن کشور را بهبود بخشد و به روز کند.

هئیت بلند پایه لهستانی شامل نخست وزیر و وزیر امور خارجه آنکشور۳ روز در واشنگتن به گفتگو با مقامات آمریکائی پرداخته بودند. رادک سیکورسکی وزیر خارجه لهستان، پیشنهاد متقابل آمریکا در ازای اجازه استقرار بخشی از سپر دفاع موشکی واشنگتن را کافی نمیداند. وزیر خارجه لهستان علت عدم توافق جهت انعقاد را مسائل فنی در کشور توصیف کرد. وی برای خبرنگاران توضیح داد که روند تصویب چنین توافقهائی در کشورش نسبتاً پیچیده است.

وزیر امور خارجه لهستان که دوشنبه با رایس ملاقات داشت، گفتگوهای چند روزه را سودمند توصیف کرد و گفت مذاکرات ادامه خواهند داشت. نخست وزیر لهستان، روز جمعه گفته بود پیشنهاد کمکهای امنیتی آمریکا نیازهای امنتیی کشورش را برآورده نمیکند. لهستان خواستار ضدهوائیهای کوتاه و میان برد از جمله موشکهای پاتريوت patriot است.

جزء دیگری از سپر دفاعی آمریکا قرار است در جمهوری چک مستقر شود که شامل يک سیستم ره گير (رادار) است. از آغاز امر تا به حال روسیه با استقرار اين سیستم در اروپا و در همسایگی خود مخالفت شدید کرده است. دیمیتری مدودیف، رئیس جمهوری جدید روسیه که امروز (سه شنبه) با پرزیدنت بوش ملاقاتی داشت، گفته است اختلاف نظر دو کشور کماکان وجود دارد. مسکو استدلال آمریکا که این طرح برای دفاع در برابر حملات موشکی احتمالی ایران است را نپذیرفته و معتقد است هدف از آن تضعیف روسیه است.

پژوهشگر ارشد در مرکز مطالعات امنیت جدید آمریکا، نسبت به سیاست داخلی جمهوری چک و لهستان که با اجرای بخشی از این طرح در آن کشورها و اینکه نهایتاً حاصل چه باشد مردد است، و معتقد که حتی برای دولت فعلی واشنگتن نیز که چند ماه بيشتر در کاخ سفید نیست، پروژه ای عظیم است.