نظر سنجی گالوپ در زمينه نظرات مسلمانان نسبت به اسلام و دموکراسی

سازمان نظر سنجی گالوپ نخستين نتايج پژوهش ژرف خود را در زمينه نظرات مسلمانان نسبت به اسلام و دموکراسی انتشار داد. مرکز مطالعات اسلامی مؤسسه گالوپ نظر سنجی خود را در ده کشور عمدتاً مسلمان نشين انجام داده است.

"داليا مجاهد" Mogahedرئيس گروه تحقيق ميگويد يافته ها نشانگر آن است که بسياری از مسلمانان نسبت به دموکراسی نظر مساعد دارند، ولي نسبت به دخالت ايالات متحده آمريکا در کشورشان ظنين و بدبين هستند. مجاهد ميگويد: "باز هم ما با اين نتيجه روبرو شديم که مردم اصول دموکراسی را ستايش ميکنند و بطور کلی ارزشهای دموکراسی را ميپذيرند؛ اما در عين حال نوعی سوء ظن و عدم اعتماد نسبت به صداقت آمريکا در اشاعه اين ارزشها در کشورشان دارند."

نمونه گيری اين گروه در کشورهايی انجام شده است که ۸۰ درصد جمعيت يک ميلياردی مسلمان در جهان را در بر ميگيرند. يافته های بدست آمده نمايانگر آن است که مردم اين کشورها پشتيبان و طرفدار جدی شريعت اسلامی هستند. اما، اکثريت بزرگی از مردم مسلمان مايل نيستند پيشوايان دينی کشورها رأساًً قانون اساسی کشورشان را بنويسند. در بهترين شرايط، آنها ميپذيرند که رهبران مذهبی نقش مشاوره ای را در تدوين قانون اساسي کشور داشته باشند.

مجاهد ميگويد يافته ها همچنين مبين آن است که رهبران جهان بايد به نظام مردمسالاری اصيل و واقعی که در کشورهای مسلمان وجود دارد احترام بگذارند، حتی اگر رهبران منتخب در اين کشورها با سياستهای آمريکا مخالف باشند. وی می افزايد: "يکی از مهمترين پاسخها مربوط به تکريم اسلام است، و اينکه کشورهای غير مسلمان از بی حرمتی به دين اسلام دست بردارند، و مسلمانان را به ديده تحقير ننگرند.

فرانک نيوپورت رئيس سازمان گالوپ ميگويد: " احساس جامعه مسلمان نسبت به ايالات متحده آمريکا متفاوت است و مردمی که در اين کشورهای عمدتاً مسلمان زندگی ميکنند به ديدگاه ايالات متحده آمريکا نسبت به آزادی مردمسالاری احترام ميگذارند، اما سرانجام نوعی برداشت منفی نسبت به دولت آمريکا بوجود ميآيد، بنا براين نوعی تناقض در اين مسأله مشاهده ميشود."

آقای نيوپورت ميگويد رفع اين تناقض آسان نيست و مستلزم آن است که رهبران آمريکا و کشورهای ديگر اين مسأله را در کانون توجه خود قرار دهند.

از سوی ديگر، دولت استراليا در نظر دارد در دانشگاههای آن کشور دوره هايی برای روحانيون مسلمان جوان برقرار کند تا آنها از اسلام برداشت مسالمت آميزی پيدا کنند. هدف از برنامه ای که در اين هفته در استراليا اعلام شد مقابله با نفوذ روحانيون مسلمان افراط گرا در آن کشور است.