ثبت رکورد بیشترین حمله به کشتی‌ها در تنگه هرمز در یکماه

سازمان عملیات تجارت دریایی بریتانیا ثبت کرد در ماه اکتبر دست‌کم ۳۵ حمله به کشتی‌ها در خلیج فارس و تنگه هرمز رخ داده است. همین رقم، اکتبر را بدترین ماه حمله به کشتیرانی منطقه از آغاز جنگ آمریکا و اسرائیل علیه جمهوری اسلامی در نهم اسفند ۱۴۰۴ می‌کند. ماه مارس با حدود ۳۰ حمله در رتبه دوم است.

براساس داده‌های همین سازمان، از آغاز جنگ دست‌کم ۱۴۴ حمله در تنگه هرمز، خلیج عدن و دریای عمان ثبت شده است.

این سازمان همچنین اعلام کرده است که عبور از تنگه کم‌کم بالا می‌رود. سازمان در هفته منتهی به ششم آبان ۱۲۲ عبور خروجی و ۱۵۵ عبور ورودی ثبت کرد.

همچنین نعوم ريدان، پژوهشگر ارشد موسسه «انستیتو واشینگتن برای سیاست خاور نزدیک» می‌گوید طی ماه اکتبر ۳۴ حمله به نفتکش‌ها در آب‌های جنوب ایران ثبت شده که آخرین آنها، حمله به کشتی ال‌ان‌جی المائده شرکت ترابری گازی «ناقلات» قطر در ۳۰ اکتبر بود.

این حمله هم‌زمان با سفر هیئت قطری به تهران برای میانجی‌گری میان جمهوری اسلامی و آمریکا اتفاق افتاده است.

سپاه پاسداران پنجم اکتبر نیز یک کشتی ال‌ان‌جی قطر با نام «ماران گاز میستراس» را مورد هدف قرار داده بود.

به رغم ثبت رکورد تاریخی حملات جمهوری اسلامی به کشتی‌ها در آبهای جنوب ایران، آمارهای تانکر ترکرز نشان می‌دهد کشورهای خاورمیانه در آخرین هفته اکتبر، روزانه حدود ۱۸ میلیون و ۷۴۰ هزار بشکه نفت صادر کرده‌اند که ۷۰ درصد آن از تنگه هرمز گذشته است.

صادرات نفت خاورمیانه به سطح پیش از جنگ بازگشته، اما صادرات محصولات نفتی و گاز مایع کماکان بسیار پایین‌تر از دوران پیش از جنگ است.

سازمان تجارت دریایی بریتانیا نیز می‌گوید در هفته پایانی اکتبر ۱۲۲ کشتی به تنگه هرمز وارد شده و ۱۵۵ کشتی از این آبراه خارج شده که در مجموع ۳۶ فروند بیشتر از هفته پیش از آن است.

اگرچه تشدید حملات جمهوری اسلامی به نفتکش‌ها نتوانسته اخلال گسترده‌ای در صادرات نفت خاورمیانه -مانند آنچه در ماه‌های ابتدایی جنگ مشاهده شد- ایجاد کند، اما در مجموع تردد کشتی‌های تجاری و نفتکش‌ها از این آبراهه ۷۰ درصد کمتر از دوران پیش از جنگ خاورمیانه است که البته بخشی از این افت نیز به خاطر توقف صادرات نفت و محصولات نفتی، همچنین اخلال در تجارت غیرنفتی خود ایران است.

به رغم احیای حجم صادرات نفت خاورمیانه، قیمت‌های جهانی نفت کماکان به خاطر جهش چشمگیر نرخ کرایه نفتکش‌ها و بیمه، خصوصا احتمال بروز جنگ دوباره میان جمهوری اسلامی و آمریکا در سطح بالایی قرار دارد.

قیمت نفت شاخص برنت بعد از اوج‌گیری به ۱۱۸ دلار در ساعاتی از روز جمعه، دوباره به ۱۱۳ دلار کاهش یافت، اما هنوز ۵۸ درصد بالاتر از سطح پیش از جنگ است.