سازمان ملل: تأثیر جنگ خاورمیانه بر تجارت جهانی کمتر از انتظارها است

UNCTAD

خلاصه خبر:

  • کنفرانس تجارت و توسعه سازمان ملل، می‌گوید تجارت جهانی در سال گذشته با رشدی ۴.۴ درصدی به ۳۵ هزار میلیارد دلار رسید و انتظار می‌رود امسال نیز ۴ درصد افزایش یابد.
  • بر اساس این گزارش، تأثیر جنگ خاورمیانه و جهش قیمت نفت بر تجارت جهانی کمتر از پیش‌بینی‌های اولیه است.
  • آنکتاد همچنین می‌گوید اقتصاد جهانی طی سه سال گذشته رشد سالانه ۲.۹ درصدی داشته، امسال به ۲.۶ درصد کاهش می‌یابد و سال آینده ۲.۷ درصد خواهد بود.
  • در حالی که اخلال جمهوری اسلامی در تنگه هرمز جریان نفت به بازارهای آسیایی را بیش از دیگر بازارها مختل کرده، آنکتاد می‌گوید انتظار می‌رود آسیا امسال ۵۹ درصد از رشد اقتصاد جهانی را به خود اختصاص دهد.

کنفرانس تجارت و توسعه سازمان ملل، آنکتاد، می‌گوید تجارت جهانی در سال گذشته با رشدی ۴.۴ درصدی به ۳۵ هزار میلیارد دلار رسید و انتظار می‌رود امسال نیز ۴ درصد افزایش یابد.

بر اساس این گزارش، تأثیر جنگ خاورمیانه و جهش قیمت نفت بر تجارت جهانی کمتر از پیش‌بینی‌های اولیه است.

آنکتاد همچنین می‌گوید اقتصاد جهانی طی سه سال گذشته رشد سالانه ۲.۹ درصدی داشته، امسال به ۲.۶ درصد کاهش می‌یابد و سال آینده ۲.۷ درصد خواهد بود.

در حالی که اخلال جمهوری اسلامی در تنگه هرمز جریان نفت به بازارهای آسیایی را بیش از دیگر بازارها مختل کرده بود، آنکتاد می‌گوید انتظار می‌رود آسیا ۵۹ درصد از رشد اقتصاد جهانی در سال ۲۰۲۶ را به خود اختصاص دهد و پیش‌بینی می‌شود تولید ناخالص داخلی هند ۷.۳ درصد، اندونزی ۵.۲ درصد، و چین ۴.۵ درصد افزایش یابد.

پیش از اخلال جمهوری اسلامی در تنگه هرمز، بیش از ۸۰ درصد نفت و گاز مایعی که از این آبراه عبور می‌کرد، راهی بازارهای آسیایی می‌شد.

تأثیر اندک اخلال جمهوری اسلامی در تنگه هرمز بر تجارت و اقتصاد جهانی در حالی است که طبق آمارهای رسمی خود ایران، اقتصاد کشور در بهار امسال بین ۱۰ تا ۱۲.۷ درصد کوچکتر شده، تجارت خارجی ۳۵ درصد افت کرده و قیمت کالاها و خدمات در شهریور امسال نسبت به ماه مشابه پارسال حدود ۹۰ درصد جهش کرده است.

هنوز گزارشی از وضعیت اقتصادی ایران در تابستان منتشر نشده، اما آمارهای اوپک و آژانس بین‌المللی انرژی از سقوط سهمگین تولید نفت ایران و به صفر رسیدن صادرات نفت این کشور خبر می‌دهد.

آنکتاد می‌افزاید شوک انرژی ناشی از جنگ خاورمیانه از نظر تأثیرات تورمی، برخلاف سال ۲۰۲۲، نه در شرایط احیای سریع تقاضا، بازار کار فشرده و مازاد منابع مالی رخ داده، بلکه در ثبات مالی نسبی بروز کرده است.

با این حال، قیمت نفت در بازارهای جهانی اکنون از ۱۰۳ دلار در هر بشکه فراتر رفته که حدود ۳۵ درصد بیشتر از سطح پیش از جنگ خاورمیانه است و قیمت فرآورده‌های نفتی، به‌ویژه گازوئیل، حتی بیشتر از نفت رشد داشته است.