استقبال جهان از توافق میان آمریکا و جمهوری اسلامی

Iran USA combo flags

خلاصه خبر:

  • پس از اعلام توافق میان آمریکا و جمهوری اسلامی برای پایان دادن به جنگ در خاورمیانه، توقف محاصره بنادر جنوبی ایران از سوی آمریکا و بازگشایی تنگه هرمز، شماری از رهبران و مقامات ارشد کشورهای جهان از این توافق استقبال کردند.
  • نخست‌وزیر پاکستان که کشورش میانجی اصلی مذاکرات بود، از آمریکا، جمهوری اسلامی، قطر، عربستان سعودی و ترکیه قدردانی کرد.
  • رهبران چهار کشور اروپایی بریتانیا، فرانسه، آلمان و ایتالیا نیز در بیانیه مشترکی نوشتند: «[رژیم] ایران هرگز نباید به سلاح هسته‌ای دست یابد. ما آماده‌ایم برای تحقق این هدف با ایالات متحده، [رژیم] ایران و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی همکاری کنیم.»

پس از اعلام توافق میان آمریکا و جمهوری اسلامی برای پایان دادن به جنگ در خاورمیانه، توقف محاصره بنادر جنوبی ایران از سوی آمریکا و بازگشایی تنگه هرمز، شماری از رهبران و مقامات ارشد کشورهای جهان از این توافق استقبال کردند.

واکنش میانجی‌ها

شهباز شریف، نخست‌وزیر پاکستان که کشورش نقش میانجی اصلی در مذاکرات میان حکومت ایران و آمریکا را برعهده داشت، در شبکه ایکس نوشت: «هر دو طرف پایان فوری و دائمی عملیات نظامی در تمامی جبهه‌ها، از جمله در لبنان، را اعلام کرده‌اند. مراسم رسمی امضای این توافق روز جمعه، ۱۹ ژوئن، در سوئیس برگزار خواهد شد.»

او از آمریکا، جمهوری اسلامی، قطر، عربستان سعودی و ترکیه قدردانی کرد و افزود: «اکنون که این توافق حاصل شده است، میانجی‌ها در طول این هفته مجموعه‌ای از نشست‌ها را تسهیل خواهند کرد. این گفت‌وگوهای مقدماتی پیش از اجرا، زمینه را برای مذاکرات فنی و مراسم رسمی امضای توافق فراهم خواهد ساخت.»

همچنین ببینید:

ترامپ: توافق با جمهوری اسلامی کامل شد

محمد بن عبدالرحمن آل ثانی، نخست‌وزیر قطر، نیز از توافق میان حکومت ایران و ایالات متحده بر سر یک یادداشت تفاهم استقبال کرد و در پیامی در شبکه ایکس علام کرد که «مشتاق است» تمامی طرف‌های درگیر با «روحیه‌ای مثبت و سازنده» در مذاکرات مشارکت کنند.

رجب طیب اردوغان، رئیس‌جمهوری ترکیه، در پیامی در حساب کاربری خود در شبکه‌های اجتماعی نوشت: «من توافق حاصل شده بین آمریکا و [رژیم] ایران را تحولی مهم برای برقراری صلح و آرامش در منطقه می‌دانیم و از آن استقبال می‌کنم.»

اردوغان اظهار داشت که صمیمانه امیدوار است این خبر که تمام جهان مدت‌هاست به آن نیاز داشت، به برقراری صلح و امنیت پایدار در منطقه کمک کند .

واکنش کشورهای اروپایی

رهبران چهار کشور اروپایی بریتانیا، فرانسه، آلمان و ایتالیا در بیانیه مشترکی نوشتند: «[رژیم] ایران هرگز نباید به سلاح هسته‌ای دست یابد. ما آماده‌ایم برای تحقق این هدف با ایالات متحده، [رژیم] ایران و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی همکاری کنیم.»

کی‌یر استارمر، نخست‌وزیر بریتانیا، در بیانیه‌ جداگانه‌ای از توافق حاصل‌شده استقبال کرد و آن را «گامی بسیار مهم» در مسیر پایان دادن به جنگ، تضمین ثبات منطقه و بازگشایی تنگه هرمز توصیف کرد.

او ضمن تبریک به دونالد ترامپ و میانجی‌گران این توافق از جمله پاکستان، قطر و دیگر طرف‌ها، گفت اکنون تمرکز باید بر اجرای کامل تفاهم‌نامه، تضمین بازگشایی و باز ماندن دائمی تنگه هرمز و همچنین نهایی‌سازی جزئیات توافق هسته‌ای باشد. نخست‌وزیر بریتانیا افزود این کشور آماده حمایت از گفت‌وگوهای فنی پیش‌رو است.

استارمر همچنین بر بازگشت کامل و بدون عوارض آزادی کشتیرانی در تنگه هرمز تاکید کرد و گفت این اقدام می‌تواند به کاهش آثار اقتصادی ماه‌های اخیر بر خانواده‌ها کمک کند.

همچنین ببینید:

چهار کشور اروپایی آماده رفع تحریم‌ها علیه جمهوری اسلامی شدند

امانوئل مکرون، رئیس‌جمهوری فرانسه نیز در پیامی در شبکه ایکس نوشت: «این توافق باید امکان بازگشایی فوری و بدون قید و شرط تنگه هرمز را فراهم کند؛ اقدامی که مأموریت بین‌المللی ایجادشده با همکاری بریتانیا آماده پشتیبانی از آن است. امکانات و ظرفیت‌های لازم فراهم شده و آماده به‌کارگیری هستند. ازسرگیری تردد دریایی، بدون هیچ‌گونه محدودیت یا عوارض، شرطی ضروری برای ثبات منطقه‌ای و اقتصاد جهانی است.»

همچنین ببینید:

استقبال نخست‌وزیر بریتانیا از توافق آمریکا و حکومت ایران؛ استارمر: جمهوری اسلامی هرگز نباید به بمب هسته‌ای دست یابد

او افزود: «این توافق همچنین راه را برای یک مذاکره جامع در خدمت صلح و امنیت همه در خاورمیانه هموار می‌کند. این مذاکرات باید امکان پاسخ‌گویی به نگرانی‌های مربوط به برنامه‌های هسته‌ای و موشکی [رژیم] ایران، و نیز سیاست بی‌ثبات‌سازی منطقه‌ای آن را فراهم آورد. تنها از این طریق است که می‌توانیم صلحی مستحکم و پایدار بنا کنیم. فرانسه آماده است در کنار شرکای خود، سهم کامل خود را در این مسیر ایفا کند.»

رئیس‌جمهوری فرانسه همچنین از «حمایت کامل خود از تلاش‌های قاطعانه مقامات لبنانی برای بازگرداندن حاکمیت دولت» این کشور خبر داد و افزود: «دولت لبنان تنها مرجع قادر به تضمین ثبات و تمامیت ارضی لبنان و پاسخ‌گویی به نیازهای مردم آن است. برای تحقق این هدف، برقراری یک آتش‌بس مستحکم و پایدار ضروری است.»

فريدرش مرتس، صدر اعظم آلمان، در بیانیه‌ای گفت از توافق بین ایالات متحده و حکومت ایران استقبال می‌کند و «به رئیس جمهوری ترامپ و طرف ایرانی به خاطر این پیشرفت دیپلماتیک تبریک می‌گویم.»

او گفت: «این می‌تواند راه را برای یک اقتصاد جهانی احیا‌شده و خاورمیانه‌ای امن‌تر هموار کند. اجرای قاطعانه آن بسیار مهم است.»

واکنش‌ها در منطقه آسیا و اقیانوسیه

آنتونی آلبانیز، نخست‌وزیر استرالیا تاکید کرد که دولت این کشور از توافق میان ایالات متحده و رژیم ایران استقبال می‌کند.

او گفت: «استرالیا مدت‌هاست خواستار کاهش تنش‌ها و پایان درگیری‌ها، از جمله در لبنان، بوده است. همان‌طور که گفته‌ایم، هرچه این جنگ طولانی‌تر شود، پیامدهای آن گسترده‌تر خواهد بود. خویشتنداری مستمر و تعامل سازنده برای جلوگیری از تشدید بیشتر تنش‌ها و دستیابی به یک توافق پایدار ضروری خواهد بود.»

مینورو کیهارا سخنگوی دولت ژاپن گفت که این کشور «قویاً امیدوار است» که «عبور و مرور آزاد و ایمن از تنگه هرمز در عمل تضمین شود و هرچه سریع‌تر توافقی نهایی درباره مسئله هسته‌ای ایران و سایر موضوعات حاصل گردد.»

وینستون پیترز، وزیر خارجه نیوزیلند گفت: «این توافق سرنوشت‌ساز و سازنده، گامی در جهت کاهش تنش‌ها و تقویت ثبات در منطقه‌ای است که برای امنیت اقتصادی جهان اهمیت حیاتی دارد. گفت‌وگو و دیپلماسی همچنان مؤثرترین ابزارها برای حل مسائل دیرپایی هستند که سال‌ها ادامه داشته‌اند.»

سخنگوی دبیرکل سازمان ملل متحد، آنتونیو گوترش گفت: «دبیرکل از اعلام این خبر که ایالات متحده و [رژیم] ایران بر سر یک توافق صلح به تفاهم رسیده‌اند که شامل آتش‌بس فوری و دائمی، بازگشایی تنگه هرمز و نیز چارچوبی برای ادامه مذاکرات است، استقبال می‌کند. این امر گامی حیاتی در مسیر حل‌وفصل مسالمت‌آمیز این مناقشه به شمار می‌رود.»

همچنین ببینید:

سقوط نفت، رشد سهام و افت دلار پس از اعلام توافق اولیه جمهوری اسلامی و آمریکا