تاکید ویتکاف بر محرمانه بودن پیشنهاد ۱۵ بندی صلح آمریکا به جمهوری اسلامی

استیو ویتکاف، فرستاده ویژه رئیس‌جمهوری آمریکا و مذاکره‌کننده ارشد با جمهوری اسلامی، روز پنج‌شنبه در جلسه کابینه آمریکا درباره مذاکرات اخیر با جمهوری اسلامی و تلاش‌ها برای دستیابی به صلح، تاکید کرد که جزئیات پیشنهاد ۱۵ بندی آمریکا به جمهوری اسلامی همچنان محرمانه است.

ویتکاف با اشاره به تلاش‌های پیش از عملیات نظامی «حماسه خشم» افزود: «آقای رئیس‌جمهور، شما به من و جرد دستور دادید که پیش از عملیات، یک راه‌حل دیپلماتیک با ایران دنبال کنیم که ما این کار را انجام دادیم. اما در طول این جلسات با تیم مذاکره‌کننده ایران، روشن شد که نمی‌توانیم توافقی به دست آوریم که اهداف شما را برآورده کند؛ اهدافی شامل توقف کامل غنی‌سازی، جلوگیری از هرگونه امکان ساخت سلاح هسته‌ای، تعطیلی تأسیسات فردو، نطنز و اصفهان که در عملیات «چکش نیمه‌شب» نابود شدند، جلوگیری از انباشت هرگونه مواد هسته‌ای، تحویل تمام مواد غنی‌شده به ما، و کاهش موجودی و برد موشک‌های ایران.»

وی افزود: «در طول مذاکرات، پاسخ ایران این بود که حق ذاتی غنی‌سازی دارند. سپس گفتند که چهارصد و شصت کیلوگرم ماده ۶۰ درصد غنی‌شده دارند که برای ساخت یازده بمب اتمی کافی است. در نهایت شنیدیم که آنها حاضر نیستند دیپلماتیک آنچه را که نمی‌توانستیم نظامی به دست آوریم، واگذار کنند.»

ویتکاف تصریح کرد: «به عبارت دیگر، آنها بار دیگر موفقیت عملیات «چکش نیمه‌شب» را اشتباه محاسبه کردند؛ که یک موفقیت کامل بود. اینها نشانه‌های غیرقابل انکار هستند که رژیم ایران به تیم مذاکره‌کننده خود اختیار لازم برای توافق مورد نظر شما را نداده بود.»

او همچنین توضیح داد که تیم سیاست خارجی آمریکا در طول مذاکرات همراه بوده و تلاش‌های صلح‌آمیز انجام شده است: «ما با شما و تمامی اعضای تیم سیاست خارجی مشورت کردیم و در تمام موارد درخواست‌های ما بارها با ایرانیان رد شد. من مطمئنم که تمامی تلاش‌ها برای یک راه‌حل صلح‌آمیز، همان‌طور که دستور داده بودید، انجام شد.»

ویتکاف درباره پیشنهاد ۱۵ بندی صلح گفت: «من می‌توانم به شما گزارش دهم که ما، همراه با تیم سیاست خارجی، یک فهرست ۱۵ بندی اقدام ارائه کرده‌ایم که چارچوب یک توافق صلح را تشکیل می‌دهد. این فهرست از طریق دولت پاکستان که به عنوان میانجی عمل می‌کند، توزیع شده و منجر به پیام‌های مثبت در مذاکرات شده است، همان‌طور که شما به تازگی به رسانه‌ها اعلام کردید.»

او افزود: «این یک بحث دیپلماتیک حساس است و شما دستور داده‌اید که جزئیات خاص را محرمانه نگه داریم و از طریق رسانه‌ها مذاکره نکنیم، همان‌طور که دیگران انجام می‌دهند. اما می‌توانم بگویم: خواهیم دید که این مذاکرات به کجا می‌انجامد و آیا می‌توانیم ایران را متقاعد کنیم که این نقطه عطفی است و هیچ گزینه خوبی جز ادامه مرگ و ویرانی برایشان وجود ندارد. نشانه‌های قوی وجود دارد که این امکان‌پذیر است و اگر توافقی حاصل شود، برای کشور ایران، کل منطقه و جهان مفید خواهد بود.»

ویتکاف تأکید کرد که سیاست «صلح از طریق قدرت» رئیس‌جمهور آمریکا، ابزار مؤثری برای دیپلماسی بوده است: «سیاست شما برای صلح از طریق قدرت، مؤثرترین ابزار برای رسیدن به یک راه‌حل دیپلماتیک است، همان‌طور که در تمامی دیگر درگیری‌هایی که در سال اول انجام شد، مؤثر بود. ایران به دنبال یک مسیر خروج پس از تهدید قدرتمند شما در روز شنبه است و پیام‌های شما که آماده شنیدن پیشنهادات صلح هستید، به خوبی دریافت شده است. ما این پیام و فهرست ۱۵ بندی صلح را تحویل داده‌ایم و یک چیز آخر هم به ایران گفته‌ایم: دوباره اشتباه محاسبه نکنید.»